Skip to content

Toata discografia Björk este disponibila pe platforma Bandcamp. Incasarile vor fi donate catre Black Lives Matter din Marea Britanie

Bandcamp a anuntat ca toate incasarile din vanzarea discografiei artistei islandeze Björk, disponibila in multiple formate pe platforma, vor merge catre miscarea Black Lives Matter din Marea Britanie pana la sfarsitul campaniei de strangerere de fonduri NAACP de pe Bandcamp.

Timp de doua zile, albumele lui Björk – de la debutul din 1993 pana la „Utopia” din 2017 – sunt disponibile pentru streaming si cumparare in format digital, vinil, caseta si CD.

Björk este una dintre cele mai inovatoare artiste a muzicii pop, iar munca ei din ultimii 30 de ani este o dovada clara a ceea ce se poate intampla atunci cand o cantareata isi urmeaza propriile impulsuri mai presus de toate celelalte.

Daca exista o constanta intre cele noua albume de studio ale lui Björk, aceasta este reinventarea nesfarsita.

Dupa un trio de LP-uri cu trupa islandeza The Sugarcubes, fondata in 1986 la Reykjavik, Björk si-a lansat primul ei album solo – intitulat „Debut” in iunie 1993, care a fost considerat un veritabil inceput al carierei sale, obtinand recenzii pozitive.

Artista islandeza este cunoscuta pentru stilul nonconformist si deschiderea pe care o are fata de noile tehnologii dezvoltate de specialistii IT.

Multe dintre proiectele sale, muzica, concerte sau videoclipuri cuprind instalatii de arta futuriste care au la baza inteligenta artificiala si cele mai noi software-uri.

In 2015 a fost onorata cu o expozitie retrospectiva la Muzeul de Arta Moderna din New York care a inclus peste 20 de ani de lucrari din cariera acesteia, de la fotografii personale si videoclipuri, la costume si instalatii sonore.

Cu aceasta ocazie, a fost realizata pentru MoMa un clip imersiv de 10 minute, numit „Black Lake”,  regizat de Andrew Thomas Huang, care se bazeaza pe o melodie de pe albumul „Vulnicura” al artistei.

Cel de-al optulea album de studio, „Biophilia”, din 2011, a fost comercializat ca un album cu aplicatii interactive, care continea grafica si animatii.

A fost creat in colaborare cu artistul Scott Snibbe mergand pe conceptul termenului biofilie – care sustine ca exista o legatura biologica instinctiva intre oameni si alte sisteme vii.

Björk a inovat modul in care oamenii interactioneaza cu muzica lasandu-i sa participe la interpretarea si realizarea sunetelor si imaginilor, in loc sa asculte pasiv, si trimitea utilizatorii intr-o galaxie tridimensionala si multi-senzoriala, unde cele zece melodii ale albumului erau reprezentate de stele colorate.

Piesa „Virus” includea o privire macro asupra celulelor digitalizate care erau atacate de un virus. Pe masura ce melodia continua, utilizatorii aveau sansa de a opri atacul, dar, in acelasi timp intrerupeau si cantecul.

Biophilia este prima aplicatie pentru smartphone si tableta care a putut fi utilizata in muzeul MoMa.

De-a lungul carierei, Bjork a creat melodii intregi din nimic altceva decat mostre de voce umana, iar pentru albumul „Vulnicura” a realizat o experienta de calatorie folosind realitatea virtuala.

Bjork a creat fundalul sonor pentru lobby-ul hotelului Sister City din New York folosind inteligenta artificiala.

In luna mai, cantareata si-a amanat cu un an turneul programat in 2020.

In afara de cariera sa muzicala, Björk a jucat in filmul lui Lars von Trier din 2000, „Dancer in the Dark”, pentru care a castigat premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Cannes din 2000, si a fost nominalizata la premiul Oscar pentru cea mai buna melodie originala pentru „I’ve Seen It all”.

Citește în continuare