Skip to content

Balerina romana Alina Cojocaru poate fi vazuta online in spectacolul Manon montat de English National Ballet

Programul artistic online al English National Ballet o are in prim plan pe balerina romana Alina Cojocaru in interpretarea tinerei Manon Lescaut din celebra poveste de dragoste Manon, alaturi de Joseph Caley (Des Grieux), Jeffrey Cirio (Lescaut), James Streeter (Monsieur GM), intr-o coregrafie semnata de Sir Kenneth MacMillan.

Povestea de dragoste in pas de deux spusa in Manon este despre alegerea personajului feminin a uneia dintre vieti: cea privilegiata si opulenta alaturi de bogatul Monsieur GM sau iubirea nevinovata cu studentul Des Grieux, Manon fiind una dintre cele mai complexe interpretari din istoria baletului.

Despre rolul pe care Alina Cojocaru il are, aceasta afirma ca “nu este doar un rol, este o succesiune de emotii umane (…) Si ma face sa ma intreb de ce a ales aceasta optiune? Imi place sa pun intrebari pentru ca raspunsurile pe care le primesc ma ajuta sa reunesc puzzle-ul care este reprezentat de cine este Manon. Cu cat primesc mai multe raspunsuri, cu atat descopar mai mult din caracterul lui Manon. Astfel, pot avea o libertate mult mai mare pe scena pentru a fi prezenta acolo, pentru a fi in momentul respectiv (…). Cu aceste informatii, cu partea de cercetare, cu ideile venite din imaginatie si cu creativitatea construirii personajului Manon, tu poti sa te desprinzi. Cu Manon este mereu o provocare pentru ca poate fi descrisa simplu, ca o femeie interesata de bani, de putere si dorinta de a avea totul in viata, dar daca ne uitam mai indeaproape despre cine este ea cu adevarat, acolo se intampla magia, unde valoarea, dezvoltarea si importanta personajului transcende alta dimensiune, mult mai interesanta. Pentru mine, cheia este sa o plac pe Manon pentru ca daca eu o plac, o pot personifica prin mine si transforma in ceva real si publicul o va indragi prin mine.”

Filmarea a avut loc la Manchester Opera House in luna octombrie 2018, fiind acompaniata live de Filarmonica English National Ballet, sub bagheta lui Gavin Sutherland, intr-un aranjament muzical de Jules Massenet.

Aceasta reprezentare a lui Manon a fost pusa in scena la Manchester, Milton Keynes, Southampton si Londra ca parte a sezonului 2018-2019 a English National Ballet.

Pe perioada pandemiei, English National Ballet a lansat #WednesdayWatchParty, oferind publicului spectacole online in mod gratuit, disponibile pentru 48 de ore. Spectacolul va avea premiera miercuri, 24 iunie, ora 21, pe Facebook si YouTube.

Alina Cojocaru avea 37 de ani la momentul inregistrarii acestui balet si interpretase Manon pe parcursul a 20 de ani de multe ori, in mai multe companii de balet, alaturi de diferiti solisti.

Presa internationala a salutat aceasta ultima versiune a lui Manon in interpretarea Alinei Cojocaru, marcand nu doar siguranta pasilor (coregrafia clasica a acestui balet are unele dintre cele mai dificile momente pentru balerine), ci si nuantele fine pe care Cojocaru le-a adaugat in interpretarea sa apropiindu-se de actorie. In presa de specialitate a fost remarcata la momentul respectiv secventa in care Manon este vanduta la bordel si Cojocaru alege sa puna in interpretarea ei dorinta de a-i manipula pe clienti si nu teama pe care “o joaca” cel mai adesea alte balerine.

Manon Lescaut e o poveste care a fost pusa si in libret de opera ( cu cea mai cunoscuta versiune a lui Giacomo Puccini), dar si in pasi de balet in numeroase teatre din lumea intreaga.

Ea are la baza un roman scris de Antoine Francois Prevost in 1731 care a fost considerat scandalos la vremea aparitiei si a fost interzis. Multi ani s–a vandut in copii pirat, pana cand a aparut o a doua editie in care autorul a fost obligat sa faca completari mai moralizatoare.

Citește în continuare