Skip to content

Cele mai mari dezastre pe care le-au facut restauratorii amatori asupra unor importante opere de arta. Da Vinci si Michelangelo pe lista lucrarilor distruse

In urma cu doar cateva zile in spatiu public a aparut povestea unui restaurator de mobile care i-a cerut unui colecţionar privat din Valencia 1.200 de euro pentru a curata o imagine a Inmaculada Concepción. Executia nu a mers conform planului si fata Fecioarei Maria a ajuns de nerecunoscut in ciuda a doua incercari de a o restaura la forma originala.

Cazul a amintit de mutilarea lucrarii Ecce Homo, in 2012, cand o femeie din Borja in varsta de 80 de ani a distrus fresca care il reprezenta pe Iisus cu coroana de spini. Iata cele mai mari dezastre din istoria restaurarii operelor de arta.

Ecce Homo de Elias Garcia Martinez a fost distrus de o doamna de 80 de ani care mergea la biserica unde se afla pictura

Ecce Homo este o pictura realizata in 1930 si era amplasata in bisecria Sanctuary of Mercy din Borja, Spania. Restaurarea a facut-o o doamna pe nume Cecila Gimenez in 2012, doamna care nu avea pregatire nici in istoria artei si nici in tehnicile de restaurare. Initial s-a banuit ca lucrarea a fost vandalizata, dar doamna care a vrut sa repare lucrarea a acordat imediat interviuri ca sa-si justifice gestul. Gimenez avea la momentul incidentului 80 de ani, mergea des la biserica in care se afla pictura si a cerut voie preotului sa repare lucrarea care se deteriorase cu timpul.

Astazi lucrarea este poreclita Ecce Mono, sau “in spatele magarului”, pentru ca rezultatul din pictura a fost comparat adesea cu un magar.

Preotul bisericii, Florencio Garces, a acoperit pentru o vreme fresca, dar cand fotografiile cu lucrarea “restaurata” au devenit virale si au inceput sa creasca numarul turistlor in orasul lor, lucrarea a fost descoperita.

Ironia sortii face ca urmasii pictorului Elia Garcia Marchez, care apartinea scolii de la Zaragoza, sa fi donat bani pentru restaurarea acestei lucrari.

Aproape la fel cu incidentul cu picture Ecce Homo, o profesoara a vrut sa restaureze o sculptura din lemn, o reprezentare a Sfantului George, lucrare din secolul 16, iar rezultatul a fost dezastruos

In urma cu doar doi ani, in 2018 s–a intamplat din nou sa fie stricata o lucrare importanta de arta, tot in Spania. Lucrarea se afla in biseria San Miguel de Estella in Navarre, si preotul, in loc sa contracteze un restaurator profesionist pentru a repara o statue deteriorata, a  rugat-o pe o profesoara de desen sa se ocupe de reimprospatarea piesei care il reprezenta pe Sfantul George. Lucrarea, de altfel, era intr-o stare foarte buna luand in calcul anul in care a fost creata. Rezultatul “restaurarii” a fost adesea comparat cu un personaj Disney, cu fata roz si mai plinut decat originalul, cu o armura care are rosu si gri.

Cand lucrarea a fost gata in noua versiune, s-a declansat cum era de asteptat un scandal. Primarul a declarat presei ca restaurarea s-a facut fara aprobare, dar a refuzat sa spuna numele profesoarei care a pictat sculptura in loc sa o curate cu substante speciale pentru asemenea operatiuni de restaurare.

Din aceeasi categorie a nepriceperii, ignorantei si dorintei de a restaura o lucrare de arta care a sfarsit prin a fi distrusa face parte si  grupul de statui Marte si Venus (datate 175 AD) pe care l-a cumparat premierul italian Silvio Berlusconi pentru a fi instalat in fata resedintei sale.

La momentul la care a fost descoperita statuia de catre arheologi aceasta avea parti lipsa, dar cand Berlusconi a vazut-o in fata casei sale a cerut ca ea sa fie restaurata. In cateva saptamani i-au fost adaugate partile lipsa, iar lumea artei italiene a luat foc, calificand gestul drept o profanare a artei si un vandalism.

Dupa dezbateri care au ajuns si in presa nternationala, Berlusconi a fost nevoit sa renunte la “adaugirile” statuilor, iar grupul de statui a revenit la forma in care a fost descoperit de arheologi.

Nici Da Vinci sau Michelangelo nu au scapat de ratarile restauratorilor, sigur la un alt nivel pentru ca au avut acces restauratori de renume la lucrarile lor, dar rezultatele au fost cu mari probleme.

Restaurarea frescelor din Capela Sixtina intre anii 1980-1994 a fost considereata cea mai mare lucrare de restaurare a secolului trecut. Au fost angajati unii dintre ce mai mari specialisti in opera lui Michelangelo, chimisti, restauratori…

Si cu toate acestea, unele dintre desene si-au pierdut … ochii. Critici de arta precum James Beck au protestat vehement fata de tehnicile folosite in restaurare, culorile alese pentru restaurare (comparand cu materialele pe care le avea la dispozitie Michelangelo in urma cu 500 de ani, dar luand in calcul si evolutia tehnicii lui in cei 4 ani cat a pictat tavalul Capelei Sixitine). Beck sustine ca Michelangelo si-a schimbat si stilul si tehnica in cei patru ani de lucru, si desenele de la inceput aveau o alta dispozitie a luminii si umbrelor decat cele realizate in ultimul an. Sigur, aici vorbim de nuante foarte fine ale restaurarii, dar disparitia ochilor unor personaje din picturi a fost considerata catastrofala. Si s-a lasat cu cateva demisii la Vatican, intre cei care au avut in grija proiectul de restaurare.

La fel s-a intamplat si la Luvru cu lucrarea lui Leonardo Da vinci, The Virgin and Child with St. Anne. Lucrarea s-a intors de la restauratori mult mai “luminoasa” decat era initial, dar comparative cu stiul in care picta Da Vinci la vremea respectiva. Expertii au declansat un scandal international, aratand fragmente din jurnalele lui Da Vinci ca spiritul acestei lucrari nu era in directia in care au dus-o restauratorii. Si un intreg department de restaurare a fost concediat de la Luvru.

Si o ultima interventie comica asupra unei lucrari de arta cu importanta istorica, de data aceasta din Canada: lucrarea Fecioara Maria cu pruncul Iisus care se afla in fata bisericii din Sudbury, Canada.

Lucrarea a fost vandalizata si capul pruncului Iisus a disparut, prin urmare o artista locala s-a oferit sa faca un cap pentru a fi inlocuit cel pierdut. Rezultatul muncii lui Heather Wise a fost atat de bizar si a scandalizat comunitatea, incat s-au facut petitii pentru ca vandalii sa aduca capul statuii inapoi. In cele din urma hotii au lasat intr-o noapte capul statuii langa soclu, iar statuia a fost readusa la forma initiala.

Citește în continuare