Skip to content

Malmkrog, filmul regizorului Cristi Puiu, a avut astazi premiera extraordinara in Franta

„O capodopera plina de intensitate” asa cum au descris-o criticii internationali, drama de epoca „Malmkrog” este cea mai recenta productie in regia lui Cristi Puiu, care a castigat Premiul pentru Cel mai bun Regizor la categoria Encounters a prestigiosului Festival International de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie), unde a intrat in competitie cu alte 14 productii din intreaga lume.

Filmul a avut premiera extraordinara pe marile ecrane franceze astazi, 2 iulie, urmand apoi sa fie prezentat publicului roman la TIFF – Festivalul International de Film Transilvania, de la Cluj, la inceputul lunii august.

„Malmkrog”, cel de-al saselea lungmetraj al regizorului Cristi Puiu, este si cel mai provocator proiect al sau: o ecranizare de epoca, cu un scenariu adaptat dupa „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853-1900), filmat pe parcursul a 40 de zile la conacul Apafi din satul Malancrav.

Pelicula este construita in jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc in limba franceza – insa sunt si cateva replici in germana, rusa si maghiara. Decorul si costumele redau atmosfera inceputului de secol XX din Transilvania.

Din distributie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot si István Téglás.

Intr-un interviu acordat dupa premiera mondiala de la Festivalul International de Film de la Berlin, regizorul Cristi Puiu a mentionat ca „textul lui Soloviov este mai mult decat actual. Vorbim despre lumea de azi, din 2020, dar mi-e teama ca este vorba si despre lumea din 2300”.

La editia din acest an a Festivalului International de Film de la Berlin, Romania a fost reprezentata de trei productii: „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, si „Iesirea trenurilor din gara”, de Radu Jude si Adrian Ciofflanca, selectate in competitia Forum, si „Malmkrog”, de Cristi Puiu, in competitia Encounters.

Malmkrog este o coproductie Romania, Serbia, Elvetia, Suedia, Bosnia si Macedonia de Nord.

Cristi Puiu este considerat deschizatorul de drum al Noului Val in cinematografia romaneasca si a debutat ca regizor cu filmul „Marfa si banii” in 2001.

Al doilea lungmetraj, „Moartea Domnului Lazarescu” (2005), a obtinut Premiul Un Certain Regard la Festivalul International de la Cannes si face parte dintr-un proiect de sase povestiri scrise de regizor in 2003.

Cristi Puiu a regizat si filmul de fictiune „Aurora” (2010), in care a jucat rolul principal. Productia a fost premiata la Karlovy Vary si de trei ori la gala Gopo.

In 2016, filmul „Sieranevada” a fost proiectat in premiera in competitia de la Cannes.

„Sieranevada” spune povestea unui medic intors acasa pentru a-si comemora tatal decedat, insa masa traditionala devine un episod bizar de dezbateri si acuzatii. Din distributia lungmetrajului fac parte Mimi Branescu, Judith State si Bogdan Dumitrache. Productia a obtinut sase premii Gopo, printre care trofeul pentru cel mai bun film si pentru cea mai buna regie.

Cristi Puiu a fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor de catre ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, in anul 2011 si decorat cu Ordinul de Merit in Grad de Cavaler de statul roman in 2006.

Citește în continuare