Skip to content

Gradinile de vara mai putin cunoscute: Gradina Monteoru. Casa Monteoru pastreaza din frumusetea La Belle Epoque

Continuam calatoria urban.ro prin centrul Bucurestiului, cu oprire pe Calea Victoriei 115, la intersectia Bulevardului Dacia cu Calea Victoriei, pe terasa Casei Monteoru.

Casa Monteoru este una dintre casele-simbol care marcheaza imaginea Bucurestiului de altadata. Imobilul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea de Alecu Niculescu si a trecut printr-o restaurare completa cu ajutorul arhitecti Ion Mincu si Nicolae Cutarida. Desi la prima vedere pare ca aceasta casa se ascunde in spatele unei gradini cu copaci maiestuosi, cladirea spune o poveste prin detaliile inca vizibile arhitecturale.

La Belle Epoque si-a pastrat farmecul in Casa Monteoru

Desi nu mai este deschisa publicului larg, interiorul casei ramane reprezentativ pentru La Belle Epoque. Usile din lemn masiv cu detalii extraordinar sculptate, pereti imbracati in marmura multicolora si tapisati cu matase frantuzeasca, grandioase oglinzi din cristal aduse de la Viena, sobe din faianta de Meissen, plafoane páctate in stuc, candelabrul in stil baron francez duc in lumea Bucurestiului de secol trecut.

Casa Monteoru a fost propietate privata, apoi sediu de asociatie comunista, sediu al Uniunii Scriitorilor din Romania, ca de curand sa fie retrocedata mostenitorilor.

Elena Lascar Catargi, fiica lui Grigore Constantinescu-Monteoru, proprietarul casei Monteoru si un bogat industrias din zona Buzaului, sub presiune sovietica a donat casa in 1945, care a devenit sediu pentru Asociatia Romana pentru strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica,  iar din 1952, casa devine sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. Din 2010, cladirea este retrocedata familiei mostenitoare, ca urmare a unui lung proces. Aceeasi mostentori, familia Angelescu Monteoru, detin si cladirea in care se afla hotelul Lido din Bucuresti.

Casa Monteoru a fost prezentata publicului larg prin fotografiile lui Ion Cucu, unul dintre fotografii secolului XX, celebru pentru portretele facute scriitorilor romani ai vremii

O serie de fotografii cu interiorul Casei Monteoru au circulat datorita lui Ion Cucu, fotograful care surprindea portretele scriitorilor romani prin instantanee si nu numai. O mare parte dintre portrete se regasesc in albumul lui Ion Cucu, “O istorie literara a privirii”. De asemenea, fotograful a surprins si istoria in mers a Casei Scriitorului, de la decernari de premii, la intalniri sau dinee in sufrageria somptuoasa a imobilului. 

Desi cladirea nu mai este deschisa publicului si activitatea sa s-a restrans considerabil, in spate functioneaza o terasa care pare uitata de lume, dar ascunde in spatele ei un spatiu surprizator

Cladirea casei Monteoru, odinioara impozanta, si-a pierdut din stralucire, chiar daca la interior arata in continuare spectaculos. Un culoar ingust in partea stanga a cladirii-monument duce spre terasa gradinii Monteoru, una dintre cele mai vibrante terase din centru.

In curte se afla trei statui pe care Grigore Monteoru le-a adus din Grecia, cu siluete feminine. In 1898 a comisionat pinca doua statuete la sculptorii Ion Georgescu si Ion Valbudea care reprezentau agricultura si industria romaneasca. Aceste ultime statui au disparut in 1917.

Pe langa bauturi, vara aceasta si rulota specializata in frigarui Arrosticini se gaseste aici, pentru a completa meniul.

Citește în continuare