Skip to content

Olivia de Havilland, ultimul star al perioadei de aur de la Hollywood a incetat din viata ieri. Avea 104 ani.

Olivia de Havillard a ramas in memoria oamenilor drept Melanie Hamilton, doamna eleganta cu o bunatate excesiva din “Pe aripile vantului”. Pentru rolul din “Pe aripile vantului” a trebuit insa sa faca cateva demersuri speciale pentru ca nu era luata in calcul de producatorul David O. Selznick de la studiourile Warner cu care se afla sub contract.

S-a dus si a vorbit cu sotia lui Selznick si, impreuna, s-au aliat sa-l convinga pe producator care, in cele din urma, i-a dat rolul care i s-a potrivit manusa. „Pe aripile vântului” a fost recompensat cu noua premii Oscar si a avut cele mai mari încasari din acea vreme.

A fost o actrita care avea educatie britanica si beneficiase inca de mica de lectii de dictie ceea ce ii facea pe regizori sa spuna ca poate sa rosteasca orice fraza cu intonatia exacta pe care o doreste regizorul de parca ar canta la pian.

Din palmaresul ei fac parte doua premii Oscar pentru “The Heiress” si “To Each His Own” , dar a mai avut nominalizari si pentru “Gone With the Wind,” “The Snake Pit” and “Hold Back the Dawn”. A mai jucat in filme ca “The Adventures of Robin Hood” sau serialul “North and South”.

Desi era ultima supravietuitoare a celebrei distributii a filmului “Pe aripile vantului”, nu a capitalizat niciodata in ultimii 50 de ani notorietatea sa. Se retrasese in Franta, unde era foarte apreciata – in 2010 presedintele Nicolas Sarkozy acordandu-i Legiunea de onoare.

Inainte insa, in  2008, Olivia de Havilland a fost recompensata de presedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.

A fost de altfel si prima femeie presedinte al juriului Festivalului de Film de la Cannes in 1965.

A fost casatorita de doua ori, in ambele situatii sotii au fost jurnalisti. In anii 40 a fost sotia lui Marcus Goodrich cu care a avut un baiat, Benjamin, si de care a divortat in 1953. S-a casatorit imediat cu jurnalistul francez Piere Galante care a lucrat pentru publicatia Paris Match, cu care are o fata, Gisele Galante, si ea jurnalista.

Citește în continuare