Skip to content

IDEO IDEIS #15 ii pune fata in fata pe Magda Catone cu fiul ei, Carol Ionescu si pe Radu Gabriel cu fiica sa, Ana Radu. In plus, proiectii in aer liber, o premiera de teatru si workshopuri cu actori indragiti de tineri

A 15-a ediție IDEO IDEIS propune un program divers si concentrat celor peste 200 de liceeni inscrisi, precum si intregii comunitati din Alexandria, cu activitati gandite pentru toata paleta de varste, organizate in aer liber sau online, in conditii de deplina siguranta.

Cei care iubesc teatral si vor merge la Alexandria sau care vor urmari transmisiunile LIVE de pe platforma dedicata, se vor putea bucura in perioada 5 – 9 august de spectacole de teatru audio cu alumni IDEO, de discutii inspirationale in cadrul Masterclass-urilor si Serii Povestitorilor, dar si de un spectacol de teatru in aer liber, scris si regizat de Bogdan Georgescu.

Seara Povestitorilor, unul dintre cele mai populare evenimente din cadrul IDEO IDEIS, dedicat povestilor de succes din afara sferei teatrului si filmului are invitati din moda, muzica si televiziune

Anul acesta Seara Povestitorior ii va avea in prim plan pe Maurice Munteanu – unul dintre cei mai populari fashion editori, Gojira – cunoscut DJ, compozitor, producator si om de radio, gazda emisiunii Binili Invinge de la Radio Guerrilla si Florin Ristei – talentat cantaret si prezentator de televiziune, fost concurent la Asia Express si Te cunosc de undeva, castigator al show-ului X Factor.

Conceptul evenimentului, inspirat de discursurile TED, este construit in jurul ideii de mentorat. Discursurile vor fi transmise si online, sambata 8 august.

In cadrul Masterclass-urilor IDEO IDEIS, publicul are sansa sa urmareasca dialogul dintre doua generatii de actori: parinti vs copii

Magda Catone, o prezenta constanta atat pe scenele, cat si pe ecranele din tara, va povesti alaturi de fiul ei, Carol Ionescu, unul dintre cei mai promitatori tineri actori, prezent pe scena Teatrului Metropolis, Teatrului Dramaturgilor Romani si Centrului Cultural Lumina, despre culisele profesiei de actor.

Perspectiva lor va fi completata de actorul, regizorul si scenaristul Radu Gabriel si fiica lui, Ana Radu, protagonista peliculei Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor. Masterclass-urile IDEO IDEIS vor fi moderate de Alexandru Ion si vor fi transmise si online, duminica 9 august.

Printre surprizele editiei aniversare a Festivalului de Teatru Tanar IDEO IDEIS se numara cele doua spectacole de teatru audio, in a caror distributie se afla exclusiv alumni IDEO si realizate in co-productie cu UNATC, care vor fi transmise in primele doua zile de festival pe platforma online dedicata: Albina din capul meu (de Roland Schimmelpfennig, regia Ilinca Prisacariu) si In aceeasi barca (de Dirk Kurbjuweit si Petra Wüllenweber, regia Bobi Pricop).

Pentru a sarbatori cei 15 ani de existența a festivalului in Alexandria, organizatorii propun un spectacol de teatru scris si regizat de Bogdan Georgescu – Biblioteca din Alexandria.

Acesta aduce la suprafata povestile orasului, dintr-o perspectiva noua, cea a mai multor femei din Alexandria, apartinand unor diferite categorii sociale si de varsta.

Spectacolul, care are in distributie exclusiv membre ale comunitatii locale, printre care si o actrita profesionista, spune povestea unui oras marginalizat, in care unii membri ai comunitatii si-au creat propriile initiative de educatie prin cultura, pe cand altii s-ar putea sa nu fi stiut niciodata ca a existat o biblioteca din Alexandria. Spectacolul va avea premiera vineri 7 august.

Sectiunea ART & PLAY propune anul acesta 20 de ateliere diferite, in aer liber sau online, toate avand ca scop diversificarea experientelor educationale ale comunitatii din Alexandria.

 Atelierele sunt impartite pe diverse teme si categorii de varsta iar participarea este gratuita, exclusiv pentru membrii comunitatii, si se face prin inscriere online pana pe 31 iulie: https://www.ideoideis.ro/editiacurenta

Fiecare seara de festival aduce in Alexandria cvartetul Sonore, intr-o serie de concerte de coarde, fiecare intr-o loc diferita, precum si proiecții de film în aer liber, programul incluzand 5 dintre cele mai noi productii cinematografice romanesti.

Astfel, cinefilii din Alexandria vor putea urmari in prima seara de IDEO IDEIS lungmetrajul de debut al regizorului Radu Dragomir, MO, cu Dana Rogoz, unul dintre mentorii de anul acesta, in rol principal. Cinemateca tarzie continua cu Arest (r. Andrei Cohn), in care Alexandru Papadopol, deasemenea mentor IDEO IDEIS, joaca rolul unui arhitect arestat de securitate in anii ‘80. Seara de vineri aduce pe ecrane Colectiv, documentarul semnat de Alexander Nanau, care dezvaluie o intreaga retea a coruptiei, minciunii si manipularii in sistemul sanitar romanesc, in timp ce sambata publicul va putea savura pelicula multi-premiata La Gomera, in regia lui Corneliu Porumboiu. Nominalizata la Premiile Academiei Europene de Film, animatia Călătoria fantastică a Maronei (r. Anca Damian), povestea induiosatoare a unei cateluse cu nasul in forma de inima, inchide serile de film de la IDEO IDEIS 2020.

Citește în continuare