Skip to content

Pentru experiente de nepretuit recomandarile Urban.ro din filmele TIFF 2020

Astazi incepe cea de-a 19-a editie a Transilvania Film Festival, o editie desfasurata in conditii istorice, competitia de la Cluj fiind primul festival de film organizat in Europa in perioada pandemiei.

Festivalul s-a reorientat si adaptat, iar in lipsa salilor de cinema care sunt inchise, proiectiile vor fi in aer liber in fiecare seara spre noapte, cu respectarea numarului de persoane si a distantei de separare sociala.

E o editie in care mai mult ca niciodata achizitiile de bilete se fac online sau se platesc cu cardul, pentru ca partenerul traditional al TIFF, Mastercard, incearca sa le faca cat mai accesibile procedurile de achizitii pentru fiecare spectator. Mai mult chiar, ii rasplateste pe spectatorii care platesc cu cardul Mastercard cu acces la mult mai multe filme, printr-un concurs ale carui detalii le veti descoperi mai jos.

Va fi o editie TIFF in care selectia filmelor pe care sa le vedeti va fi foarte importanta, multe filme in spatii diferite, dar intinse pe o durata mai mica de timp decat la editiile precedente.

Iata de ce, urban.ro a facut o selectie de filme pe care vi le recomanda.

Sambata 1 august

TIFF 2020 e o editie care se afla sub semnul lui Fellini, asa ca sunt proiectate cateva dintre cele mai importante filme ale sale. In program este si La dolce vita ( 3 si 10 august.) dar recomandarea noastra speciala este “Amarcord”, povestea unui adolescent care traieste in vremea nazistilor intr-un sat italian, o poveste inspirata de multe note autobiografice. Filmul e restaurat, il puteti vedea in conditii exceptionale si e de neratat.

Va puteti cumpara bilete de aici

Sambata 1 august, sambata 8 august

 „Thalasso”. Un film in care Gerard Depardieu (70 de ani) si Michel Houellebecq (63 de ani) se intalnesc la un spa de lux si povestesc despre viata, politica, femei. E o productie de neratat, in regia francezului Guillaume Nicloux, un film care se afla pe linia fina intre fictiune si documentar si care ofera imagini de culise din viata a doua dintre cele mai provocatoare figuri culturale franceze ale momentului.

Va puteti cumpara bilete de aici

Duminica, 2 august

Tineri și influenceri (Jawline), un documentar despre un tanar de 16 ani care face tot posibilul sa devina un star online. Filmul a castigat Premiul Special al Juriului de Documentar la Sundance si arata o parte din lumea unei generatii la care avem acces doar la suprafata.

Va puteti cumpara bilete de aici

Luni, 3 august  

„Servants”, un film slovac despre elevii unui seminar care se afla fata in fata cu decizia de a semna pentru a colabora cu Partidul Comunist sau a fi urmariti toata viata. E un film poem, filmat exceptional, si il are intr-un din rolurile principale pe Vlad Ivanov care a invatat limba slovaca pentru acest rol (dupa ce pentru alte productii a vorbit in maghiara, franceza, engleza sau rusa)

Puteti cumpara bilete de aici

Luni 3 august, Miercuri 5 august

5 minute – cel mai recent film al lui Dan Chisu inspirat din scandalul proiectiei unui film cu tematica LGBT la Muzeul Taranului. In film, politia nu intervine la timp si unul dintre spectatori moare ca urmare a agresiunilor provocate de protestatarii anti LGBT. Filmul ar fi trebuit sa aiba premiera in martie, si un turneu national in care actorii (Mihai Calin, Diana Cavaliotti, Emanuel Parvu, Anghel Damian, Adrian Titieni) sa-si povesteasca experienta, dar din cauza pandemiei totul a fost anulat.

Puteti cumpara bilete de aici

Filmele de la TIFF nu se opresc niciodata. Daca nu veti putea vedea toate filmele pe care vi le-ati propus, participati la concursul oganizat de Mastercard si puteti castiga bilete duble la alte filme sau – daca platiti cu telefonul –  abonamente la platforma unde veti gasi de-a lungul intregului an cele mai importante productii din festival, dar si multe alte filme independente.
Platiti cu cardul vostru Mastercard la orice punct de plata TIFF, contactless sau online, trimiteti valoarea tranzactiei prin sms la 1704 si puteti castiga bilete si abonamente TIFF unlimited pe 1, 3 sau 6 luni.

Marti 4 august, duminica 9 august

“Dau. Natasha.” Un film experiment care pleaca de la povestea unei sefe de cantina a unui institut de cercetare din Ucraina. Pentru filmari, intreaga distributie a locuit timp de 3 ani impreuna, s-a filmat in regim de reality tv, iar din intregul material au rezultat 14 filme separate. Filmul regizat de Ilya Khrzhanovskiy a fost una dintre revelatiie Festivalului de Film de la Berlin din iarna.

Biletele pot fi cumparate de aici

Joi 6 august, duminica 9 august

Tot in categoria clasicilor cinematografiei, TIFF2020 prezinta trei dintre filmele lui Costa Gavras, toate din zona politica. In festival puteti vedea in aceste zile cel mai recent film al lui Gavras despre criza financiara si politica din Grecia anului 2015. Filmul se numeste Adults in the Room (2019).

Puteti cumpara bilete de aici

6 august

„Cunningham”, – pentru cei care iubesc povestile despre oamenii care au schimbat lumea cu excelenta lor,  documentarul despre marele coregraf american Merce Cunningham e o alegere foarte buna. Cunningham a fost un dansator si coregraf care a redefinit dansul in America si a implementat cu curaj spectacolele care imbinau mai multe arte – a lucrat cu muzicieni ca Brian Eno, John Cage, a adus designul grafic sau de moda in spectacole de dans prin colaborari cu artisti ca Andy Warhol sau  Rei Kawakubo (cea care s-a aflat multi ani in spatele brandului Comme des Garcons)

Va puteti cumpara bilete de aici

Vineri 7 august

Tipografic majuscul – povestea emotionanta a elevului Matei Calinescu care, in vremea regimului Ceausescu, a scris pe pereti mesaje anti comuniste. Filmul, regizat de Radu Jude, pleaca de la spectacolul documentar al Gianinei Carbunariu care reconstituie viata lui Matei din dosarul de Securitate si pune fata in fata imagini din arhiva TVR despre Romania din acea perioada.

Puteti cumpara bilete de aici

Vineri 7 august

Malmkrog – este prima proiectie in Romania a celui mai recent film al lui Cristi Puiu, film pentru care a fost creata o sectiune speciala la festivalul de film de la Berlin, Encounters, dedicata celor care imping limitele cinematografiei si experimenteaza. La Berlin, Cristi Puiu cu eseul lui cinematografic a castigat premiul pentru cel mai bun regizor. Filmul dureaza 3 ore si 20 de minute si este o conversatie despre religie si adevar in care fiecare personaj, in oricare secventa, face parte dintr-o pictura atent studiata. La proiectie vor fi si Cristi Puiu dar si unul dintre actorii din distributie, Istvan Teglas.  

Puteti cumpara bilete de aici

Sunt multe filme in TIFF 2020, va recomandam sa va luati bilete in avans pentru ca locurile sunt limitate din cauza conditiilor de distantare sociala la care se supune si festivalul. Nu uitati, daca platiti cu Mastercard va puteti inscrie la concurs printr-un sms la 1704 si puteti castiga abonamente TIFF unlimited pe 1, 3 sau 6 luni, unde veti putea vedea alte filme de la TIFF de la mai multe editii.

Citește în continuare