Skip to content

Experiente cu muzica live: tot ce trebuie sa stiti despre Garana Jazz Festival 2020

Poiana Lupului a rasunat din nou aseara in acorduri de jazz, o data cu deschiderea oficiala a editiei cu numarul 24 a Garana Jazz Festival. Anul acesta, organizatorii au adus jazzul intr-o varianta adaptata, cu mai putini spectatori, program alcatuit din pauze destul de mari intre concerte pentru a putea dezinfecta, insa cu promisiunea ca atmosfera diferita va fi completata de momentele de muzica live ale trupelor de jazz invitate.

Pentru aceasta editie, scena din Poiana Lupului gazduieste artisti din Germania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Cehia, Norvegia, Israel, Serbia, Romania, artisti reprezentativi ai jazz-ului contemporan.

Promisiunea organizatorilor privind jazzul romanesc actual este legata si de noi creatii, intalniri in premiera, sesiuni de improvizatii inedite, fusion jazz, jazz balcanic, jazz-rock, standarde jazz. 

Vineri, programul Garana Jazz Festival este dedicat jazzului contemporan

Programul serii incepe cu Emi Dragoi Group, o poveste romaneasca a pasiunii pentru jazz. Emi Dragoi revine pe scena Garana Jazz Fest dupa ce acum 8 ani a cucerit publicul din Poiana Lupului. El este un acordeonist roman care si-a castigat deja celebritatea in Europa.

Programul continua cu trioul pianistului austriac David Helbock, care urca pe scena din Poiana Lupului, prezentand publicului acordurile jazzului contemporan. David Helbock a fost premiat in Austria cu „Outstanding Artist Award“ si are peste 20 de albume lansate care evidentiaza personalitatea sa muzicala.

Seara se incheie cu efervescenta uneia dintre cele mai apreciate trupe din Belgrad, Naked, care are peste 600 de concerte adunate in ultimii zece ani, zeci de videoclipuri oficiale si numeroase aparitii TV. Popularitatea acestei trupe este datorata acordurilor de heavy funk, combinate cu experimente jazz si aventuri dub-psihedelice, care duc si la calatorii sonore pe acorduri de vioara, clarinet si saxofon.

Sambata, iubitorii de jazz au intalnire cu eleganta compozitiilor clasice si beat-urile jazzului contemporan

Marius Pop Band incalzeste atmosfera pentru duo-ul nemtesc Edgar Knecht (pian) si Frederik Köster (trompeta, fligorn), care vor prezenta publicului de la Garana un program bazat pe compozitiile recentului album lansat impreuna, „Personal Seasons” (2019, Ozella), ultima parte a unei trilogii dedicate cantecelor populare germane. Trompetistul Frederik Köster detine doua premii ECHO Jazz, cel mai prestigios premiu muzical al Germanei, iar pianistul Edgar Knecht il completeaza in ceea devine un un fusion intre jazz, world music, compozitii clasice si cantece populare vechi.

Seara se incheie cu Markus Stockhausen si o invitatie muzicala la intersectia dintre jazz, muzica clasica, muzica noua si experimente electronice. Conceptul de muzica intuitiva, elaborat de tatal sau, Karlhein Stockhausen, sta la baza majoritatii proiectelor sale muzicale. 

Ultima zi de festival aduce un plus de energie debordata de acordurile bassilor

Bassistul norvegian Per ,,Viking” Mathisen revinepe scena Garana Jazz Festival, de aceasta data alaturi de pianistul ceh Daniel Bulatkin si de bateristul israelian Utsi Zimring. Sectiunea ritmica Mathisen-Zimring este una dintre cele mai valoroase în jazzul contemporan, asa cum s-a vazut in  colaborarile cu Ulf Wakenius, Mike Stern sau Dave Kikoski.

Unul dintre cei mai creativi bassisti contemporani, indianul Shri Sriram va inchide editia de anul acesta a Garana Jazz Festival, cu prezentarea albumului The Letter, alaturi de doi prestigiosi muzicieni – Matthew Bourne (pian) si Asaf Sirkis (percutie/tobe). Albumul The Letter, lansat anul acesta la Jazzland Recordings si dedicat lui Eberhard Weber, reflecta universul muzical eclectic al bassistului indian stabilit de peste 30 de ani in Londra. Premiat in Marea Britanie cu BASCA British Composer Award in 2016, Shri Sriram a inventat un nou vocabular muzical, iar realizarile sale i-au adus un public fide chiar de la debutul britanic cu Drum The Bass, continuand cu Badmarsh & Shri, colaborarea cu Andy Sheppard si Britten Sinfonia, OK World (cu Bugge Wesseltoft), Ragatronics, Just A Vibration cu Hammonds Saltaire Brass Band.

Garana este un paradis natural ascuns in Muntii Semenic

Daca serile se petrec in Poaina Lupului, in timpul zilei se pot face plimbari pentru a descoperi bogatia naturala a Muntilor Semenic, care face parte din regiunea Banatul Montan. Lacul 3 Ape – cel mai inalt lac de acumulare din masivul Semenic, oferta posibilitatea de a inchiria barca, caiacul sau hidrobicicleta, in timp ce lacul Valiug si  lacul Brezova sunt si ele locuri de neratat. O serie de pensiuni s-au deschis in zona, iar o parte dintre ele folosesc principiile de slow food, reinterpretand retete zonale pentru gurmanzi. 

Festivalul se va incheia duminica, 9 august, si inca se mai gasesc bilete pentru participarea de o zi, daca sunteti in zona. Concertele incep la ora 18.00 si de termina in jurul orei 23.00. La intrare, se va efectua un triad observational, cu verificarea temperaturii fiecarui spectator si purtarea mastii obligatorie.

Citește în continuare