Skip to content

Michael Phelps, 28 medalii olimpice, a facut documentarul “The Weight of Gold” despre sinuciderea multor olimpici. Filmul a avut premiera la HBO SUA

Cei mai mari olimpici din toata lumea – recunoscuti pentru vointa lor incredibila de a-si impinge limitele trupului – vorbesc intr-un documentar HBO despre partea mai putin inteleasa de ceilalti – rigoarea emotionala si forta de concentrare care te duce spre performanta dar cu aceeasi usurinta te indeamna la sinucidere.

Cel mai mare campion olimpic al tuturor timpurilor, cu 28 de medalii obtinute, inotatorul Michael Phelps, a recunoscut ca a avut ganduri de sinucidere chiar cand era in varful carierei sale sportive si spune in acest documentar ca depresia si gandurile de sinucidere sunt ca o epidemie printre sportivii olimpici.

Phelps vorbeste despre lupta sa mentala si suferintele emotionale in documentarul HBO  “The Weight of Gold,” care a avut premiera in America saptamana trecuta.

Alti sportivi importanti i s-au alaturat cu marturisiri exceptionale: patinatorul viteza Apolo Anton Ohno, snowboarder-ul Shaun White, skiorul Bode Miller, luptatoarea Lolo Jones si patinatoarea Sasha Cohen.

Majoritatea sportivilor care concureaza in special pentru medaliile olimpice face sport din copilarie, cu multe sacrificii implicate – renuntarea la familie, la prieteni, la distractie in favoarea unei rigori sportive. Muncesc ani intregi pentru o competitie care se desfasoara o data la patru ani si unde, diferenta dintre castigator si cel care a pierdut depinde de o fractiune de secunda.

Dupa care, indiferent de rezultat, sportive o ia de la capat cu pregatirea draconica pentru o noua olimpiada pentru ca nu stie la cate asemenea competitii va putea participa in viata sa de sportiv.

 “E ceea ce te defineste si pur si simplu iti pierzi identitatea de om. De asta totul devine periculos pentru sportiv. Pentru ca la un  punct toti pierdem in sport, toti incetam sa mai facem sport si trebuie sa mergem mai departe. Si trebuie sa invatam sa ne redefinim”, spune in documentar Jeremy Bloom, de trei ori campion mondial la ski si de doua ori campion olimpic.

Phelps, care este si coproducatorul documentarului “The Weight of Gold,” a recunoscut ca s-a implicat in acest film pentru ca e o nevoie foarte mare de schimbare. Phelps a sunat comitetele Olimpice – international si american – invitandu-le sa ia parte la documentar dar sa si ia masuri importante.

“Primul pas ar fi sa ne considere oameni, nu produse pe linia de asamblare. Pentru ei suntem doar niste produse care aduc bani. Dar e inspaimantator pentru ca sunt atat de multi oameni care au grija sa avem trupurile perfect sanatoase si antrenate ca sa luam medalii, dar nimeni nu se preocupa si de ce gandim si simtim de fapt”, spune sportivul care are 35 de ani, o familie si doi copii.  

Sportivii spun ca au vrut sa povesteasca toata lupta din mintile lor pentru ca stiu ca sunt multi altii aflati pe drumul performantei care trec prin aceleasi lucruri si nu au acces la resurse din care sa se informeze. Ei cer ca reprezentatii comitetelor olimpice sa faca studii de specialitate si sa le publice in sprijinul sportivilor.

Sportivii Stephen Scherer, Jeret Peterson si Kelly Catlin au doua lucruri in comun: medalii olimpice si au murit prin sinucidere in ultimii ani.

Citește în continuare