Skip to content

Ethan Hawke e Nikola Tesla in filmul dedicat vietii sale. Kyle MacLachlan este rivalul Thomas Edison

Dupa o serie de roluri in filme biografice, ca Chet Baker sau John Brown,  Ethan Hawke s-a transformat pionierul in tehnologie Nikola Tesla.

Filmul este o productie independenta scrisa de regizorul Michael Almereyda, unde Hawke il interpreteaza pe cunoscutul inventator sarb care a avut numeroase viziuni asupra viitorului, inclusiv despre incarcarea wireless si electrificarea.

Ethan Hawke a mai lucrat cu regizorul Michael Amereyda pentru „Hamlet” si „Cymbeline”. Filmul il prezinta si pe Thomas Edison, care este jucat de Kyle MacLachlan.

Nicholas Hoult („The Current War”) si  David Bowie („The Prestige”) l-au interpretat si ei in trecut pe Tesla, insa asemanarea fizica dintre Hawke si Tesla este cea mai apropiata.

Intr-un interviu pentru Associated Press, Ethan Hawke a explicat ca, la realizarea personajului geniu Tesla, a folosit observatia temperamentelor unor oameni geniali, ca tatal sau, printre altii. Procesul insa a fost mult mai complicat, pentru ca interpreteaza un geniu care pune la indoiala micile fapte si are curiozitatea sa se gandeasca cum functioneaza orice lucru in jurul lui, de pe o parte, iar pe de alta parte, isi pune intrebari despre lucruri care nu exista, ca internetul sau electricitatea.

Filmul biografic urmareste viata faimosului inventator sarb Nikola Tesla, un rol important jucand competitia in care a intrat cu Thomas Edison privind electrificarea lumii. Filmul este centrat pe relatia puternica de rivalitate dintre el si Edison. Tesla a avut premiera la Sundance Film Festival, iar din 21 august este disponibil pentru publicul larg in cinematografele din lume care s-au deschis.

Nikola Tesla a imigrat in SUA in anii 1880 si a inceput sa lucreze pentru Thomas Edison. Desi au inceput cu o relatie profesionala prieteneasca, totul a devenit o rivalitate al carei rezultat a fost demisia lui Tesla care a considerat ca nu a fost rasplatit corect pentru munca depusa in compania lui Edison.

Concurenta celor doi este legendara si este cunoscuta in istorie ca “Razboi al curentului”. In timp ce Nikola Tesla sustinea ideea de transmisie alternativa a curentului electric, Edison sustinea curentul direct.

Mai mult decat povestile despre rivalitatile pornite de la curentul electric, Tesla este cunoscut si ca un important designer si inventator, inovatiile lui au dus la numeroase progrese tehnologice finalizate de alti specialisti. Datorita cercetarii lui, avem comunicare fara fir, dispozitive controlate prin telecomanda si imagistica cu raze X.

Actorul Ethan Hawke este cunoscut publicului din Romania si datorita numeroaselor sale aparitii publice locale, atat la evenimente culturale dedicate cinematografiei, cat si prin actiunile sale dedicate sectorului non-guvernamental, mama actorului fiind unul dintre activistii cei mai vocali privind drepturile copilului in tara noastra. Ethan Hawke are patru nominalizari la Oscar, doua pentru interpretare si alte doua pentru scenariu adaptat. Actorul a aparut in filme ca „Training Day”, trilogia romantic „Before” si „Boyhood”.

Citește în continuare