Skip to content

O instalatie-performance despre corp, identitate si sexualitate urmeaza sa fie expusa la MNAC. Povesti despre experientele sexuale ale unor oameni pe care s-ar putea sa-i cunosti.

Proiectul despre corp, identitate si sexualitate “Don’t Bite Your Tongue [nu-ti musca limba]” este conceput de Alina Usurelu impreuna cu Andrei Cincan, iar coregraf este Jack Thomson. El va fi expus la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) pe 30 septembrie si 1 octombrie, in intervalul orar 18:00 – 21:00, pe terasa muzeului.

DBYT are ca element central o structura hibrida creata printr-o instalatie metalica cu cinci extensii care reprezinta cinci corpuri. Fiecare dintre ele este un hibrid intre un lujer de floare si un corp uman. In fiecare dintre aceste structuri sunt instalate fragmente audio din povesti despre identitate si sexualitate.

“Sunt cinci categorii: stereotipuri sexuale si efectele lor asupra sexualitatii, orgasmul, manifestarea dorintei prin senzualitate si sex, nuditate, perceptia asupra propriului corp si practici senzuale si fantezii. Instalatia functioneaza si ca o expozitie de sine statatoare. Dimensiunea de performance vine de la faptul ca vor fi si artisti care interactioneaza cu instalatia si cu spectactorii”, subliniaza organizatorii. 

Povestile folosite in instalatie sunt reale si au fost colectate de echipa DBYT prin interviuri de la 25 de persoane cu varste si identitati diferite.

Etapa de cercetare s-a desfasurat in primavara si vara acestui an, cand echipa a colectat marturii voluntare si anonime despre sexualitate si identitate.

„Cel mai important mesaj pentru public este ca, macar atunci cand intra in spatiul instalatiei, sa uite fiecare ca e barbat, femeie, queer si sa se gandeasca la felul in care isi cauta momentele de intimitate sexuala, impartasite sau solitare. Apoi sa se reflecte in povestile pe care le asculta. Cel mai frumos lucru este ca nu vor sti niciodata de la cine vine povestea, iar asta elimina din start prejudecatile legate de gen si alte stereotipuri,” a explicat conceptul Alina Usurelu.

Accesul in MNAC se face cu masca, cu doar 10 spectatori o data, care pot vizita instalatia pentru o  durata de 30 de minute. Spectatorii sunt rugati sa isi rezerve un loc in intervalul orar dorit aici

Instalatia va avea si o lectura publica pe 20 septembrie, in spatiul Mercato Kultur. Accesul se face pe bază de rezervare aici

Citește în continuare