Skip to content

Patru audiobook-uri exceptionale gratuite online. Rushdie citind Italo Cavino, Hemingway, Faulkner si Raymond Carver citindu-si nuvelele

In vremea in care podcasturile sunt o solutie pentru a scapa de tensiunile din trafic sau de a ne insoti activitatile casnice si cu ceva util, din care sa invam lucruri noi, cartile in format audio sunt nivelul superior cultural.

Editurile au astazi si editii audio ale cartilor noi care apar pe piata, unele in lectura autorilor, altele in lectura unor mari actori.

Urban.ro a facut o selectie de audiobook-uri gratuite in editie de colectie, fiecare dintre inregistrari a facut parte candva dintr-un proiect special international si acum este la liber online. Toate sunt in limba engleza.

Salman Rushdie citind Italo Calvino “Love Far From Home”, o nuvela din 1995 aparuta in The New Yorker.

Italo Calvino este unul dintre cei mai importanti scriitori italieni, fost jurnalist, un om cu o educatie socialist-comunista (tatal sau a fost ministru al Agriculturii in Argentina). A locuit in Torino si a fost membru al partidului communist, locuind cateva luni la Moscova la inceputul anilor 50 pentru a fi corespondent din Rusia pentru presa italiana .

Rushdie, unul dintre cei mai importanti scriitori contemporani ai momentului, s-a declarat de multe ori un fan al scrierilor lui Calvino, iar publicatia The New Yorker l-a pus fata in fata cu una dintre lucrarile sale.

Aici puteti asculta Love far from Home, urmat de o discutie in care Salman Rushdie analizeaza scrierea lui Calvino.

Raymond Carver citeste “Despre ce vorbim cand vorbim despre iubire” (What We Talk About When We Talk About Love)

Raymond Carver este scriitorul care a redefinit minimalismul in literatura americana, este cel care avea abilitatea sa creeze suspance in proza scurta despre lucurile banale din viata americanilor. Era pasionat de tehnica de scris a dramaturgului Anthon Cehov (care a fost medic, iar Carver spunea ca taie cu bisturiul orice e in plus). E cel care a inspirat filmul The Birdman (regia Gonzaes Inarritu), pentru care Michael Keaton a fost nominalizat la premiile Oscar.

Aici puteti asculta „Despre ce vorbim cand vorbim despre iubire”. Nuvela a fost tradusa si la noi si poate fi gasita intr-o colectie omonima de proze scurte.

William Faulkner isi citeste romanul  „Pe patul de moarte” (As I lay dying)

“Pe partul de moarte” este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului trecut. Faulkner, unul dintre cei mai prestigiosi scriitori americani, urmareste povestea unei familii care vrea sa indeplineasca  dorinta unei femei muribunde de a fi inmormantata in orasul in care s-a nascut.

Cartea a fost tradusa si la noi, si daca vreti sa o cititi in limba romana, o gasiti in librarii. Va recomandam insa si lectura autorului pentru ca veti simti, din pauze, cum sunau de fapt replicile personajelor in mintea sa cand a scris cartea.

Inregistrarea face parte dintr-o colectie care contine si discurul de acceptare a premiului Nobel.

O gasiti aici.

Hemingway citeste “In Harry’s Bar in Venice”.

Harry’s Bar era un loc foarte indragit de lumea mondena de la Hollywood. Era locul unde Hemingway scria, dupa ce statea la o barfa cu Truman Capote sau Humphrey Bogart. Dupa ce i-a fost dedicata o nuvela de Hemingway, restaurantul a devenit loc de pelerinaj pentru turisti.

 La inceputul acestei veri Harry’s Bar s-a inchis din cauza pandemiei. Proprietarul spune ca nu este inchis definitiv, dar momentan nu mai poate sustine afacerea pentru ca nu mai sunt turisti.

O puteti asculta aici, intr-o colectie care contine si discursul de acceptare a premiului Nobel pentru literatura.

Citește în continuare