Skip to content

In cinema: “Sotii de militari”, povestea reala unui cor creat de sotiile unor soldati din Afganistan. Kristin Scott Thomas versus Nicky Clarke, sotia care a inspirat povestea

“Sotii de militari”, productia regizorului Peter Cattaneo cu Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan si Jason Flemyng, a intrat de astazi in cinematografele din Romania. Filmul spune povestea sotiilor ramase acasa in timp ce partenerii de viata sunt detasati pe frontul de lupta din Afganistan, sotii care decid – pentru moralul lor – sa formeze un cor.

In film, Kate (Kristin Scott Thomas), sotia unui militar trimis pe frontul din Afganistan, gaseste alinare in cantec. Convinge un grup divers de sotii de militari de la aceeasi baza sa formeze un cor. Mai intai sceptica si jenata de vocile amatoare, nou-venita Lisa va fi repede cucerita de prietenia, umorul si curajul membrelor corului. Iar faima apare curand, cand presa incepe sa scrie despre aceasta initiativa.

Filmul are la baza o poveste reala, o retea formata din 75 de coruri separate, Military Wives Choirs, care au fost amplasate la bazele militare din Marea Britanie si din strainatate. Military Wives Choir au scos deja cateva albume, iar peste 2000 de femei sunt parte din aceasta miscare muzicala.

Primul cor al sotiilor militare care s-a format in Marea Britanie in 2010, la initiativa lui Nicky Clarke si Caroline Jopp din comunitatea Catterick Garrison.

Nicky Clarke si Kristin Scott Thomas

Nicky i-a scris apoi lui Gareth Malone, maestru de cor, despre beneficiile unui astfel de cor pentru sotiile militare. Un an mai tarziu, erau deja sapte astfel de coruri create pentru sotiile militare, iar Gareth Malone pregatise un documentar in doua parti pentru BBC despre aceasta initiativa, “The Choir: Military Wives”.

In acelasi an, Military Wives au inregistrat si “Wherever you are”, pe care au cantat-o la Royal Albert Hall.

Dupa acest eveniment, doamnele au avut un succes enorm, devenind numarul 1 in topurile UK si reusind sa stranga peste jumatate de milion de lire pentru ONG-urile care sustin cauze militare, ca The Armed Forces Charity sau The Royal British Legion.

Citește în continuare