Skip to content

Vizitati sufrageria designerilor romani la Diploma.

Cand vine vorba de lucrarile de arta moderna sau abstracta, ele capata sens prin descoperirea intentiilor artistice din spatele fiecareia. In cadrul expozitiei DIPLOMA, artistii isi aduc aportul creativ printr-un micro-univers pe care il prezinta prin lucrarea de absolvire. 

La inceputul saptamanii, in conditii de siguranta medicala si cu respectarea tuturor regulilor de distantare sociala, am vizitat proiectelele din cadrul expozitiei DIPLOMA, un eveniment care se desfasoara si in acest context complicat tocmai pentru a incuraja creativii si a le oferi o prima expunere publica.

Ce ne-a atras atentia este proiectul „Living Room”, una dintre cele mai nonconfirmiste expozitii pe care o puteti vedea la Combinatului Fondului Plastic pana pe 11 octombrie. Este gandit precum o sufragerie in care se intalnesc o serie de lucrari expuse la DIPLOMA de-a lungul celor sapte editii de pana acum.

Veti putea vedea o serie de micro-expozitii atipice care ajuta vizitatorul sa se familiarizeze natural, printr-o scenografie Instagramabila, inspirata din designul anilor ’60-’70.

Living Room consta in doua camere lipite in care decorul este gandit pentru a fi contrastant si complementar cu arta expusa pe pereti. 

Proiectul evidentiaza impactul estetic al artei in definirea spatiului personal si include doua insertii de performance art prin cele doua domnisoare cu capetele acoperite de cuburi imbracate in oglinzi. Este o metafora atat pentru distantarea sociala cat si pentru felul in care ne oglindim in mintile altora.

Spatiul Galeriei Sector 1 se potriveste de minune cu viziunea curatorilor care au folosit si platforma de la etaj pentru a oferi o privire de ansamblu asupra sufrageriei creativilor. 

In Living Room sunt expuse 8 lucrari ale absolventilor de la universitatile vocational-creative din Bucuresti si Timisoara de-a lungul a 7 editii ale festivalului.

Vizita prin sufrageria creativa este deschisa de „Animal Totem”, seria de lucrari create de Catalin Velea, un ansamblu din corpuri distincte, reprezentari ale cainelui. Artistul analizeaza atat relatia om-animal cat si cea dintre viata si moarte prin vopseaua negru-cenusiu care acopera sculpturile. 

Turul continua printr-o excursie in pop-art si explozia de culoare din lucrarile Sanzianei Cosoianu, absolventa la Universitatea de Arte din Bucuresti in 2019. Seria „MOOD”, formata din 11 picturi si 3 picto-obiecte este inspirata de arta stradala si exploreaza feminitatea proprie a artistei si cultul stramosilor.

Filip Voicu a interpretat mitul lui Oedip printr-o serie de pasari negre, abstractizate care isi au radacina in doua evenimente: ghicitoarea sfinxului „ce sunt?” si metamorfoza care se intampla prin momentul orbirii si intrebarea „cine sunt?”.

Nu trebuie ratate lucrarile lui Carmen Nicolau de la etaj. Seria „Monstri, Sirene si ale lighioane” include creaturi fantastice si mitologice si a fost creata prin modelaj liber din vitrus alb ars la 1.000 de grade Celsius. Vorbeste despre evolutia Universului de la serpi si reptile pana la o rasa evoluata de creaturi care au foarte multi ochi, in toate partile.

Citește în continuare