Skip to content

Un diamant de 102,39 carate a fost vandut cu 15,6 milioane de dolari. Harry Winston a lansat colectia „Kaleidoscope” de ceasuri si pandative.

Piatra pretioasa scoasa la licitatia Sotheby’s in Hong Kong provine dintr-un diamant brut mai mare, de 271 de carate, descoperit la mina Victor din Ontario (Canada), in 2018. Diamantul a fost taiat si lustruit timp de un an de catre Diacore, un specialist in taierea si lustruirea pietrelor pretioase extraordinare.

Descoperita de De Beers Group in 1987, mina Victor si-a deschis portile in iulie 2008 si a devenit singura mina de exploatare a zacamintelor de diamant din regiunea Ontario, pana anul trecut cand si-a incetat activitatea.

A fost prima data cand un diamant oval de peste 100 de carate, de culoare D, a fost vandut intr-o licitatie desfasurata online si live, in mai putin de 10 minute.

Vanzarea diamantului de tip IIa (referindu-se la cel mai pur si mai rar tip de diamant extras) a dus la cel mai mare pret obtinut pentru o astfel de piatra pretioasa vanduta online.

A fost al optulea diamant de peste 100 de carate vandut vreodata la licitatie. Sotheby’s din Hong Kong descrie diamantul ca fiind „perfect”, datorita culorilor si a claritatii sale, cat si pentru „lustruirea si simetria excelenta”.

Diamantul a fost achizitionat de un colectionar privat japonez, care a numit bijuteria „Maiko Star” dupa una dintre fiicele sale. 

In aprilie 2019, acelasi colectionar a cumparat „Manami Star”, un diamant oval de 88,22 de carate, un cadou pentru cealalta fiica a sa.

Aproape de dimensiunea unui ou de prepelita, diamantul de 88,22 de carate a fost taiat dintr-o piatra pretioasa aspra alungita de 242 de carate, descoperita la mina Jwaneng din Botswana.

Cifra opt este considerata un numar norocos in cultura asiatica si se crede ca „88” aduce noroc din abundenta, astfel cumparatorul japonez este posibil sa fi fost influentat de numarul 88 din greutatea in carate a pietrei. 

Cu toate acestea, pretul total a scazut cu mult sub valoarea diamantelor similare vandute la licitatie in alti ani. De exemplu, un diamant oval de 118,28 carate, de tip IIa, s-a vandut cu 30,8 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong, in octombrie 2013.

„The Winston Legacy”, un diamant rar in forma de para de 101,73 carate, de culoare D si tip IIa, a fost vandut cu 26,8 milioane de dolari pentru prima data la casa de licitatii Christie’s din Geneva, in acelasi an. Piatra a fost descoperita intr-o mina sud-africana in urma cu un secol si probabil a fost taiata in jurul anilor 1920.

In anii 1990, inspirat sa recreeze magia unei jucarii din copilarie, caleidoscopul, celebrul bijutier Harry Winston a dezvoltat ceasul-pandativ Ultimate Kaleidoscope, o capodopera in miniatura de o frumusete rara si un farmec extraordinar.

Aproape 30 de ani mai tarziu, marca de lux din New York a reimaginat acest motiv prin colectia in editie limitata de ceasuri si bijuterii Winston Kaleidoscope.

Bijuteriile combina pietre si diamante in culori vibrante si stralucitoare asezate in forme care reproduc modelele unui caleidoscop. Colectia este alcatuita din 11 ceasuri in editie limitata si 32 de pandantive unice, care sunt expuse pana pe 23 octombrie la Harry Winston Flagship Salon din New York.

Cele 32 de bijuterii unice in forma de pandantiv din colecia Kaleidoscope sunt de dimensiuni mici, medii si mari si prezinta combinatii de rubine, tsavoriti verzi, safire mov, turcoaz si tanzanit, adesea alaturi de diamante stralucitoare.

Piesele includ si un colier, iar designul pandantivelor, taierea si setarea pietrelor pun accentul pe stralucirea fiecarei bijuterii colorate. Metalul este utilizat la minimum pentru a maximiza frumusetea generala a pietrelor individuale.

Noua colectie contine patru ceasuri Premier Kaleidoscope Automatic 36mm, care au propriul model de caleidoscop colorat (albastru inchis, rosu, albastru deschis si portocaliu). Pentru a crea cadranele a fost folosita o baza de aur de 18k, stratificata cu sidef alb. 

Printre modele din colectia de ceasuri de lux se gaseste unul alb-negru impodobit cu diamante multiforme, sau altul mai colorat, pentru care au fost folosite 85 de diamante, 20 turmaline braziliene Paraiba, dar si 20 de diamante, 10 safire albastre si 10 tsavorite, toate taiate in forma de para, cat si cinci diamante taiate in marsa si cinci safire roz taiate marchiza.

Citește în continuare