Skip to content

7 muzee din afara Bucurestiului care merita vizitate. Sunt incluse exponate din aur nativ sau celebra sculptura Sarutul al lui Constantin Brancusi din 1907.

O modalitate excelenta de petrecere a timpului liber in sezonul racoros atunci cand sunteti intr-o scurta vacanta prin tara poate fi si vizitarea unui muzeu. In functie de zona in care va aflati, puteti descoperi mestesuguri transmise din generatie in generatie, picturi si sculpturi celebre, exponate din aur nativ sau ceasuri din cele mai vechi timpuri.

Va prezentam in continuare cateva muzee interesante din Romania, care merita vizitate cel putin o data in viata.

Destul de aproape de Bucuresti, mai exact in Ploiesti, se afla Muzeul Ceasului, unic in reteaua muzeala din Romania.

Infiintat in 1963, ilustreaza evolutia mijloacelor de masurare a timpului pe o perioada de peste 400 de ani. Patrimoniul muzeului cuprinde o mare diversitate tipologica si artistica, aproape 1000 de piese de la Renastere la Art Deco. Printre acestea se numara cadranele solare, primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), ceasurile de interior si de calatorie sau chiar unele cronometre de marina.

O piesa deosebita ca vechime si ca mod de functionare este ceasul cu apa (clepsidra), realizat de Charles Rayner in anul 1654 la Londra. Pot fi vazute si ceasuri cu mecanisme muzicale care canta valsurile lui Strauss sau unele care au apartinut lui Constantin Brancoveanu, Al. I. Cuza, Theodor Aman sau I.L. Caragiale.

Parfumul Mon Boudoir, preferatul Reginei Maria este expus la Muzeul Parfumului din Bucuresti. Acesta este o combinatie de violete si flori de iasomie, creat de francezii de la Haubigant.

Muzeul Aurului din Brad este locul unde se pot vedea peste 2000 de exponate de aur nativ.

Muzeul a fost infiintat in anul 1896, cand un geolog neamt a adunat cateva piese gasite in minele din acea regiune. Insemnate sunt exponatele din aur nativ, originare din Muntii Apuseni, un teritoriu cu importante zacaminte aurifere. Printre piesele cu forme spectaculoase se numara „steagul dacilor”, „feriga”, „soparla din aur”, „pana lui Eminescu” si un cristal pentagonal, unic in lume. Exponatul „soparla din aur” a fost descoperita in mina Musariu, in 1981.

Cele mai multe piese sunt prezentate vizitatorilor exact cum au fost descoperite de mineri la exploatarile din Rosia Montana, Baia Sprie, Ruda-Brad, Musariu si Valea Morii. Pe langa acestea se pot admira obiecte vechi de 200 de ani, pe care satenii le utilizau la extractia minereului si la prelucrarea acestuia, cat si o serie de pietre pretioase si semipretioase, cum sunt azuritul, diamantul si cuartul.

Pe lista obiectivelor de vizitat in Craiova este si Muzeul judetean de Arta, infiintat in anul 1908 si amplasat in cadrul Palatului Jean Mihail.

Cladirea-bijuterie a fost construita dupa planurile francezului Paul Gottereau, arhitectul Casei Regale si autorul Palatului Regal, al Palatului CEC s.a. Monumentul de arhitectura are o valoare istorica semnificativa, aceasta gazduindu-l pe Regele Carol I si familia sa in anul 1913 sau pe presedintele Poloniei Ignacy Mościcki, la sfarsitul anului 1939.

Patrimoniul muzeului cuprinde peste 8000 de lucrari de arta europeana si romaneasca, de la piese de mobilier si tablouri realizate de scolile olandeza, flamanda, italiana si franceza din perioada sec. XVII-XIX, pictura si grafica de Theodor Aman, lucrari de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu si Theodor Pallady.

Cele mai valoroase dintre lucrarile detinute de muzeu sunt sase sculpturi ale lui Constantin Brancusi: Vitellius, Cap de fata, Cap de copil, Fragment de tors, Domnisoara Pogany si celebrul Sarut din 1907, realizat din piatra de Marna, odata cu care s-a nascut arta moderna.

Iubitorii de arta se pot plimba prin incaperile pline de picturi accesand turul virtual pus la dispozitie de catre muzeu.

Situat in cladirea Palatului Culturii din Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei a fost conceput ca muzeu-pilot pentru a prezenta trecutul intregii Moldove istorice, din cele mai vechi timpuri si pana in perioada contemporana.

Acesta a fost infiintat in 1916, iar patrimoniul sau contine peste 50.000 de piese si este divizat in trei mari colectii: „Arheologie”, „Istorie” si „Numismatica si Medalistica”, desfasurate in 20 de sali. Patrimoniul muzeului cuprinde obiecte cu valoare istorica deosebita, precum jiltul voievodului Alexandru Lapusneanu de la Manastirea Slatina (jud. Suceava); tronul domnilor Moldovei de la inceputul secolului al XIX-lea; sabia de vanatoare cu monograma imparatului Napoleon al III-lea, oferita lui Alexandru Ioan Cuza si cufarul de campanie al colonelului Cristodulo Cerchez, comandantul armatei otomane de la Plevna.

Peste 200 de lucrari de arta de patrimoniu pot fi admirate in cadrul Muzeului „Dinu si Sevasta Vintila” din localitatea Topalu, judetul Constanta. Printre exponate se numara faimoasele „Cap de copil” si „Cap de femeie” realizate de pictorul Nicolae Tonitza.

Lucrari de referinta ale celor mai importanti artisti romani precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrascu, Camil Ressu, Oscar Han si multi altii fac parte din patrimoniul Muzeului de Arta din Topalu.

In 1960, doctorul Gh. Vintila (1898 – 1978) a donat comunei sale natale 228 lucrari de arta romaneasca moderna pentru a alcatui o colectie publica originala. Gazduit in casa parinteasca a doctorului, in memoria parintilor sai care au fost invatatori in comuna, Muzeul de Arta „Dinu si Sevasta Vintila” este parte a Muzeului de Arta Constanta.

Deschis vizitatorilor din 1875, Muzeul National Secuiesc prezinta culturala regionala din Tinutul Secuiesc, iar cladirile acestuia au fost proiectate de Károly Kós si gazduiesc biblioteca, sectia de stiintele naturii, cea de arheologie-istorie si cea de etnografie.

In cadrul bibliotecii, cel mai valoros obiect este Codicele Apor, care contine psalmi din prima traducere maghiara a Bibliei (sec. al XV-lea). Sectia de stiintele naturi cuprinde 60.000 de obiecte, printre care una din cele mai mari colectii de ciuperci din Romania si o frumoasa colectie de fluturi. La capitolul etnografie, muzeul detine broderii domnesti din sec. XVII–XVIII, de o bogatie unica in Transilvania, o importanta colectie de cahle si de ceramica, piese de mobilier vechi sculptate si o colectie cu jucarii populare traditionale.

Muzeul Palariilor de Paie din satul Criseni, judetul Harghita, adaposteste o colectie cu peste 150 de exponate.

Intr-o casa taraneasca traditionala, Szőcs Lajos a deschis un muzeu atipic care atrage in fiecare zi vizitatori curiosi despre procesul realizarii palariilor din paie. Aceasta arta mestesugareasca a luat nastere in 1879, iar Szőcs Lajos face parte dintr-o familie care se ocupa cu fabricarea palariilor de paie, aflata la a patra generatie.

In interiorul muzeului pot fi vazute unele dintre cele mai frumoase modele de palarii din paie: cu stresini pentru femei, taraneasca cu panglica maro, de cilindru sau palaria de mireasa. Exista chiar si cea mai mare palarie purtabila din tara, care are diametrul de doi metri si cantareste 2,65 kg. Pentru realizarea acesteia s-au utilizat 500 metri de impletitura de paie si 1 km si jumatate de ata. Pe vremuri, in functie de modelul palariilor purtate, oamenii erau recunoscuti pentru statutul lor social.

Citește în continuare