Skip to content

Fara masca, Regina Elizabeta a avut prima iesire in public dupa sapte luni. S-a intalnit cu oamenii de stiinta care lupta impotriva Covid-19.

Regina Elizabeta a fost in izolare de la agravarea pandemiei, din luna martie pana zilele trecute. Monarhul britanic in varsta de 94 de ani si-a reluat datoria de conducator moral al natiunii si a avut prima aparitie publica, alaturi de Printul William. Regina a mers la Salisbury unde a vizitat oamenii de stiinta de la Laboratorul de Tehnologie si Stiinta pentru Aparare care ofera ajutor in lupta impotriva COVID-19 si a inaugurat Centrul de Analiza Energetica.

Desi a respectat distantarea sociala pe intreg parcursul vizitei onorifice, Regina si anturajul sau nu au purtat masti de protectie, fapt care a atras o serie de articole moralizatoare din presa americana.

La cateva ore dupa aparitia simpatica a Reginei, Palatul Buckingham a fost nevoit sa emita un comunicat de presa in care sa apere si sa explice actiunile monarhului. Intr-o declaratie acordata revistei People, reprezentatii Casei Regale Britanice au mentionat ca distantarea sociala a fost respectata pe intreaga durata a vizitei, ca evenimentul a fost tinut in mare parte in aer liber si ca toti cei care s-au intalnit cu Regina si cu Printul William au fost testati negativ pentru Coronavirus.

Declaratia Buckingham Palace a continuat: „Au fost luate toate masurile de precautie, s-a lucrat indeaproape cu Dstl (The Defence Science and Technology Laboratory) si s-a tinut cont de sfaturile cadrelor medicale si a partilor relevante.”

In timpul vizitei, Regina a declarat despre situatia Covid-19 din Regatul Unit: „A inceput sa se dubleze din nou”, referindu-se la numarul de infectati zilnic.

Monarhul a ajuns la eveniment cu elicopterul, Printul William a venit separat. S-au intalnit in parcarea din fata institutiei unde a fost instalat un cort pentru a putea fi respectate toate procedurile de siguranta si igiena impuse de pandemie.

Regina a purtat o tinuta eleganta in stilul caracteristic care i-a devenit o semnatura de-a lungul anilor: un palton roz de la Stewart Parvin, o palarie in aceeasi nuanta de la Racher Trevor-Morgan, decorata cu flori, o brosa cu diamante, un colier cu trei randuri de perle asortat cu cercei cu perle. Toate acestea au fost constrastate de manusi, geanta, pantofi si nasturi negri.

In total, 48 de oameni au fost prezenti la evenimentul organizat la Laboratul de Cercetare din Salisbury unde a fost dezvaluita o placa comemorativa. In timpul vizitei, au fost impartiti in grupuri mici pentru a respecta restrictiile impuse de guvernul britanic.

Regina si Printul William au facut un tur al Laboratorului pentru a se familiariza cu armele si tacticile folosite contra-spionaj.

In luna martie, Regina Elizabeta a parasit Palatul Buckingham din centrul Londrei pentru a se izola alaturi de Printul Philip la Castelul Windsor.

In lunile trecute de la inceputul pandemiei in Marea Britanie si in Commonwealth, toti membrii Familiei Regale Britanice au avut telefoane si apeluri video zilnice cu organizatiile pe care le patroneaza si cu cadrele medicale.

Pana in luna octombrie, Regina a fost prezenta la trei ceremonii restranse: „Trooping the Colour” care s-a desfasurat in curtea interioara a Castelului Windsor si investirea cu ordinul de cavaler a capitanului Sir Tom Moore care a strans milioane de lire sterline pentru NHS, Sistemul Public de Sanatate din UK.

Al treilea eveniment a fost nunta Printesei Beatrice cu Edoardo Mapelli Mozzi din luna iulie la care au fost prezenti numai 20 de invitati care s-au pozat respectand distantarea sociala.

In luna august, Regina si Printul Philip s-au mutat de la Windsor la Balmoral. In septembrie au petrecut cateva zile la Sandringham iar la inceputul lunii octombrie au revenit in Castelul Windsor de la marginea Londrei.

Citește în continuare