Skip to content

Campanie emotionanta la inchiderea institutiilor de spectacole: praful care se aseaza in sali devine artistul principal. Initiativa e a Orchestrei Bamberg din Germania.

Ultimele luni au adus provocari mari pentru companiile culturale din intreaga lume. Dupa Asia, piata europeana a fost prima care si-a inchis salile de spectacole, lucru care a afectat artistii si angajatii fiecarei institutii de stat sau private.

Sala de concerte a Orchestrei Bamberg din Germania a fost, de asemenea, goala din cauza pandemiei si sezonul trecut s-a incheiat diferit fata de cum era planificat. Treptat, salile au fost redeschise, in conformitate cu reglementarile de igiena corespunzatoare.

Pentru a sarbatori deschiderea stagiunii 2020/2021 , Serviceplan Campaign a creat un videoclip cu sloganul „BAM s-a intors”, Bam fiind prescurtarea germana pentru Bamberg.

Conceptul este unul dintre cele mai emotionante realizate de la inchiderea institutiilor de spectacole si foloseste praful strans in sala de spectacol din Bamberg ca inspiratie. Incepe cu sunetul creat de praf in lipsa spectatorilor si continua cu dansul particulelor minuscule vazute prin lumini dramatice. Treptat, „muzica boema” pentru care este renumita orchestra readuce viata in sala de spectacol.

Videoclipul a fost realizat in luna iulie si a fost regizat de Emilia Mobus cu animatii semnate de Aixsponza. Alexander Nagel, managerul companiei care s-a ocupat de relansarea Orchestrei din Bamberg a declarat ca „filmul a aparut din ideea ca praful s-a asezat in salile de concerte in timpul pandemiei. Si ca nimic nu se mai poate intampla in sali. Pentru noi, praful acesta a fost simbolul al opririi in timp, pe care am vrut sa il transformam intr-un nou inceput”.

Orchestra din Bamberg s-a mobilizat inca de la inceputul pandemiei pentru a transmite mesaje de incurajare si speranta prin muzica lor.

In luna martie cand cea mai mare parte a Germaniei si a Europei era in izolare, membrii Bamberger Symphoniker au creat o simfonie sociala printr-un videoclip postat pe YouTube cu mesajul „Ce aprinde inimile noastre? Ce ne aduce impreuna, ce depaseste distanta si ne uneste pe toti, atat in vremurile bune cat si in provocari? E muzica”:

„Bamberg Symphony” a fost infiintata in 1946 intr-un oras cu 50.000 de locuitori si a devenit una dintre cele mai calatorite orchestre din Germania si din lume. A sustinut peste 7.000 de concerte in peste 500 de orase si 63 de tari.

Planul de promovare neobisnuit al orchestrei din Bamber se trage din radacinile ansamblului muzical care ajung pana in secolul al XVIII-lea la Mahler si Mozart.

A fost creata in urma cu 74 de ani din fosti membri ai Filarmonicii Germane din Praga care au fost nevoiti sa fuga din Cehia din cauza repercursiunilor celui de-al Doilea Razboi Mondial. Au fondat „Orchestra Muzicienilor din Bamberg” pe care au redenumit-o ulterior „Bamberg Symphony”.

Orchestra ajunsa la al saselea dirijor din istorie este condusa de Jakub Hrusa care pastreaza activa legatura dintre Cehia si Bamber Symphony.

Hrusa, fiul arhitectului Petr Hrůša, este un muzician de renume nascut in Brno, Cehia care dirijeaza atat in Germania dar si pentru Philharmonia Orchestra si pentru Filarmonica Nationala Ceha.

In primavara acestui an, Hrusa si Bamberg au primit trofeul Bavarian de Stat pentru Muzica, fiind recunoscuti pentru „Sunetul Boem” care a devenit admirata in intreaga lume.

Citește în continuare