Skip to content

Hainele create din plante vor domina moda viitorului. Tom Ford, Reebok si Rihanna au lansat recent colectii din piele vegana.

Zilele trecute, in Los Angeles s-a deschis primul showroom de haine, incaltaminte si accesorii realizate din materiale vegane: „Vegan Fashion Library”. Pentru productia acestora au fost folosite tehnici revolutionare care vor schimba viitorul modei.

Pactul Modei semnat in vara anului 2019 a intrat in vigoare la inceputul acestui an si isi propuna sa emita spre zero emisiile de carbon, sa inceteze folosirea animalelor in producerea hainelor de lux si mass-market si sa reduca deteriorarea mediului inconjurator.

Hainele si accesoriile expuse in LA sunt produse din piele realizata din mere, cactusi si ananas, lana din plante si matase vegana.

Showroom-ul marcheaza evenimentul anual Vegan Fashion Week, o alternativa la Saptamanile Modei de la Paris, Milano si New York. Creatoarea acestui concept este Emmanuelle Rienda care a explicat ca „moda este o reprezentare semiotica a climatului social si politic iar Vegan Fashion Week isi propune sa fie vocea care va conduce aceasta schimba din industria modei. Trebuie sa regandim modul in care consumam, ceea ce consumam si cum ne sincronizam sustenabilitatea cu etica.”

Arhiva de haine din materiale vegane va fi disponibila pentru sedinte foto profesionale, tinutele vor putea fi imprumutate si inchiriate pentru aparitii pe covorul rosu, pentru filme si videoclipuri. O parte dintre acestea pot fi achizitionate intr-un shop online in care veti descoperi designeri care produc exclusiv haine din plante: Sylven, Bohema, Enda, Bendetti Life, Sylth Virago si Julien Esteves Berthier.

Mai jos va invitam sa descoperiti alte branduri de lux sau mass-market care s-au aliniat tendintelor si au inceput sa creeze haine si incaltaminte sustenabile care protejeaza animalele si mediul inconjurator.

Stella McCartney, Lewis Hamilton, Rooney Mara si Jessica Simpson sunt printre vedetele care au lansat colectii din materiale vegane in ultimii ani.

Fenty, brandul Rihannei a lansat in primavara 2020 o colectie de haine din piele vegana care a fost premiata de PETA, organizatia americana care lupta pentru protectia animalelor.

Fenty a lansat in luna aprilie o serie de haine din piele vegana: camasi, hanorace, pantaloni, fuste si corsete. Materialul este descris ca una dintre cele mai fine versiuni de piele vegana, menite sa ofere senzatia unui obiect de lux, relaxat si foarte bine croit.

Ulterior, PETA a premiat cu un trofeu pentru „Compasiune in Moda” pentru faptul ca procesul de creatie si productie al liniei Fenty nu raneste animalele in vreun fel.

Serena Williams a lansat o colectie din piele vegana inspirata de continentul african si locurile preferate in care a calatorit.

Dupa 23 de titluri de Grand Slam, Serena Williams a inceput sa se reprofileze, treptat si sa isi pregateasca retragerea din tenis prin colectii de moda cu mesaj puternic.

Sportiva a lansat in primavara acestui an o colectie din piele vegana in care a refacut modelul petelor de pe pielea girafelor din Africa. Mesajul ei a fost ca „Prea multe lucruri sunt omorate zilele astea si nu facem nimic sa salvam Pamantul. Cred ca fiecare dintre noi poate sa faca un mic pas si sa ajute unde poate.”

Marc Jacobs si Dr.Martens au creat bocanci din piele vegana pentru sezonul toamna-iarna 2020-2021. S-au vandut pana la epuizare in cateva minute.

Pe 26 septembrie, Dr.Martens a lansat o pereche de bocanci din piele vegana in editie limitata. Pentru a sarbatori 60 de ani de existenta ai brandului, in fiecare luna vor lansa cate un model reinterpretat in viziunea unui designer cunoscut.

Marc Jacobs a refacut modelul clasic „1460”, unul dintre cele mai cunoscute din portofoliul Dr.Martens. Bocancii in nuanta rosu ciresiu au fost decorati cu lanturi, lacate, chei, zaruri, funde si ale accesorii metalice. Au fost vanduti in editie limitata de 1460 de piese cu pretul de 268 de dolari fiecare. Interesul publicului a fost atat de mare incat site-ul Dr.Martens a „crapat” la cateva minute dupa ce stocul a fost epuizat.

Kenny Wilson, CEO-ul Dr.Martens a declarat ca in prima parte a anului 2019 vanzarile au crescut cu 70% datorita colectiilor din piele vegana.

Reebok a lansat prima pereche de sneakers realizati din plante printr-o campanie in care primii 50 de cumparatori au primit cate o cutie cu legume proaspete.

Modelul „Forever Floatride Grow” a fost vandut exclusiv prin programul de loialitate al brandului Reebok. Pentru fiecare dintre cele 50 de cutii-cadou primite de clienti, Reebok a donat cate o cutie catre oamenii aflati in dificultate materiala.

Perechea vanduta cu 120 de dolari a fost creata in intregime din plante: talpa mijlocie a fost realizata din seminte de ricin, partea superioara din lemn de eucalipt iar talpa principala din copac de cauciuc. Soseta a fost produsa din BLOOM, un material creat din alge.

Reebok a lansat prima colectie de pantofi din plante in 2017 cand a reusit sa imbine fibre de porumb si bumbac intr-un material elastic, sustenabil si rezistent pentru alergare.

In primavara acestui an, Hugo Boss a lansat primul costum certificat ca fiind integral din materiale vegane.

Brandul german Hugo Boss a lansat primul costum „Vegan Slim Fit” dintr-un amestec de panza si vascoza, in nuante de negru, bleumarin, gri si bej. A fost certificat de organizatia PETA ca fiind primul brand premium care primeste logo-ul „PETA Approved Vegan”.

Costumul a fost vandut initial cu 895 de dolari in colectia de primavara insa il puteti cumpara la reduceri cu 398 de dolari – aici.

Drumul Hugo Boss catre responsabilitatea fata de animale a inceput in 2015 cand a promis ca nu va mai folosi blana naturala. In 2018 a lansat o linie de sneakers din Pinatex, piele vegana din ananas.

Jaden Smith, fiul lui Will si Jada Pinkett Smith a colaborat cu brandul New Balance pentru o pereche de sneakers din piele vegana.

Modelul numit „Vision Racer” a fost lansat in vara acestui an si vandut cu pretul de 150 de dolari. A fost produs din piele vegana din poliuretan, poliester reciclat, spuma si cauciuc, sub supravegherea atenta a lui Jaden care a devenit unul dintre cei mai vocali activisti tineri in ultimii ani.

La cateva luni dupa ce a declarat ca si-a schimbat stilul de viata si a devenit vegan, designerul Tom For a lansat o colectie in care a inclus piese produse din piele vegana care imita textura de crocodil.

Avand mintea unui vizionar, Tom Ford a uimit publicul si presa prezenta la Saptamana Modei in 2018 cand a trimis pe podium tinute create din piele vegana care imita mult-dorita piele de crocodil.

Citește în continuare