Skip to content

O calatorie vizuala printre cele mai frumoase cladiri abandonate din lume. Baile Herculane, Moara lui Assan si Palatul Micul Trianon, printre edificii

Cladirile abandonate de peste tot din lume fascineaza oricand. Turisti exploratori, istorici sau doar simpli curiosi sunt atrasi de astfel de cladiri, care au devenit adevarate puncte turistice.

Descoperiri din Europa: un intreg sat abandonat in Italia, un far aproape inghitit de nisip in Danemarca si un spital abandonat in Berlin

Craco este un sat din Italia, fondat in varful unui deal, iar informatiile spun ca a aparut in secolul VIII. Satul medieval Craco a fost distrus de mai multe dezastre naturale, printre care cutremure si alunecari de teren, dar si de boli devastatoare. Ultima calamitate naturala a avut loc in 1991, cand locuitorii au fost obligati sa paraseasca definitiv zona, lansand localitatea in ruina. Astazi, turistii de peste tot din lume viziteaza satul alaturi de ghizi autorizati, pentru sume de mai putin de 10 euro.

Craco

In apropierea orasului Lonstrup din nordul Danemarcei, pe malul marii, se afla zona de coasta Rubjerg Knude. Aici, in ultimii ani, marea se extinde, o parte din plaja disparand. In mijlocul acestei plaje sta farul Rubjerg Knude, care a fost prima data luminat pe 27 decembrie 1900.

Atunci cand a fost construit, distanta de la far pana la mare era de peste 200 de metri, iar in jurul lui nu era nicio duna de nisip. In timp, marea a inaintat spre far, iar vantul a adus nisipul in jurul lui. Stratul de nisip a crescut atat de mult in jurul farului, incat navigatorii nu mai vedeau farul din cauza dunelor. Ultima data, farul a luminat la 1 august 1968, iar din 1980, a fost transformat in muzeu. Langa far mai exista si o biserica, Mårup Church, dar si cateva gradini, insa si acestea au fost inghitite de mare. Din 2002 pana in 2016 a fost inchis din cauza eroziunilor, iar in 2019, farul a fost mutat inca 70 m, astfel incat sa supravietuieasca pentru inca 50 de ani.

O cladire simbol a Berlinului, Spitalul Militar din Beelitz, desi parasita, are inca un aer boem si pare intretinuta. Una dintre povestile bolnavilor tratati aici vine chiar din 1916, cand un caporal din armata germana a fost tratat aici, iar mai tarziu s-a aflat ca numele acestuia era Adolf Hitler. Se spune ca, pentru multi, acest spital este mai mult un simbol al istoriei dificile a Germaniei.

Locuri abandonate transformate in noi destinatii: depozitul de submarine din Crimeea a devenit muzeu si fostul aeroport Tempelhof din Berlin este acum parc

Depozitul de submarine

Depozitul de submarine de la Balaklava din Crimeea, Ucraina, a fost unul dintre locurile secrete in care armata sovietica isi tinea cele mai periculoase arme in timpul Razboiului Rece. Constructia a fost initiativa lui Stalin, iar baza ruseasca, care era folosita la depozitarea submarinelor incarcate cu arme nucleare, a supravietuit chiar si dupa caderea Uniunii Sovietice. Stirile internationale mentioneaza ca ultimul submarin a fost scos din depozit in 1996. Din 2002, Ministerul Apararii din Ucraina a transformat depozitul abandonat in muzeu, fiind un punct de atractie pentru turisti.

Tempelhof

Aeroportul Tempelhof din Berlin a fost construit inaintea celui De-al Doilea Razboi Mondial, fiind la momentul respectiv una dintre cele mai mari structuri din Europa. Datorita dezvoltarii altor zone ale orasului si implicit aparitia noilor aeroporturi, din 2008, aeroportul a fost inchis. Doi ani mai tarziu, autoritatile locale l-au transformat intr-unul dintre cele mai mari parcuri din Berlin.

Ruinele din Romania sunt povesti care atrag in special strainii: Baile Herculane, perla statiunilor din Europa in anii sai de glorie, este astazi o ruina pentru care nu intervine nimeni, Moara lui Assan  isi pierde din teritoriu si farmec putin cate putin iar Palatul Cantacuzino de la Floresti, locul unde cei mai influenti oameni din Europa erau invitati vara, se degradeaza pe zi ce trece.

Baile Herculane este cea mai veche statiune din Romania si din sud-estul Europei, avand bazele

din anii 102 d.Ch., de pe vremea romanilor de catre Imparatul Traian, fiind una dintre cele mai vechi statiuni din lume. Denumita de catre romani „AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM” – ”Apele sfinte ale lui Hercules”, statiunea a fost definita prin introducerea cultului balnear preluat de la greci, fiind atestata documentar din anul 153 d.Ch.

Herculane

In perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice, fiind considerat un loc cu puteri tamaduitoare datorita apelor termale. Statiunea Baile Herculane are un patrimoniu istoric inca existent, insa in ultimii ani stadiul de degradare a statiunii a crescut semnificativ, o interventie urgenta fiind necesara.

Din pacate, din cauza unui vid legislativ si a unor vanzari de proprietati catre mediul privat care inca nu a investit in reconstructia lor, statiunea a devenit aproape o epava. Multe cladiri sunt abandonate, insa altele noi isi fac locul cu oferte care includ servicii balneare. Mai multe ONG-uri printre care si Asociatia Locus si initiative civice ca Herculane Projects incearca sa resusciteze statiunea si sa salveze monumentale istorice, insa momentan nu exista un plan de reconstructie si o finantare serioasa.

Moara Assan

La Bucuresti, una dintre cele mai importante motoare economice ale vremurilor, Moara lui Assan, a ajuns o ruina. Povestea incepe inca din 1853, cand un comerciant instarit a decis inaltarea primei mori cu vapori din capitala Tarii Romanesti, folosind un motor de ultima generatie de la Casa Siegel. Afacerile au prosperat, sotia si copiii industriasului gasind mereu noi oportunitati de afaceri, insa regimul comunist a incetinit avantul pana la momentul in care totul s-a inchis. Desi este considerata monument istoric, Moara lui Assan este lasata in paragina, degrandandu-se pe zi ce trece, cu o lupta deschisa intre autoritati si investitori interesati de valoarea terenului pe care se afla aceasta cladire.

Palatul Floresti

Aproape de Bucuresti, la Floresti, Palatul Cantacuzino, supranumit si „Micul Trianon”, a fost construit la Floresti, judetul Prahova de Grigore Cantacuzino, Nababul, in 1911. Palatul a fost realizat de mesteri francezi, intr-un stil eclectic francez, cu elemente rococo si neoclasice, dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey, care mai proiectase pentru Nababul si palatul aflat pe Calea Victoriei nr. 141, care in prezent este Muzeul National “George Enescu”.

Arhitectul Berindey s-a inspirat din arhitectura palatelor Micul Trianon si Marele Trianon, situate in gradina Palatului Versailles din Franta. Constructia a beneficiat de toate inovatiile tehnice ale vremii, fiind construita cu beton armat si granit, materiale folosite in premiera de Anghel Saligny la Podul de la Cernavoda.

Palatul Cantacuzino imita ca structura Micul Trianon, fiind construit pe trei nivele inegale, demisol, parter si etaj, dar imprumuta o parte din elementele fatadei de la Marele Trianon, palatul din Floresti avand zece coloane neoclasice, in timp ce Marele Trianon are insa saisprezece coloane. Astazi, palatul este o ruina.

Dupa ce vremurile glorioase au apus, palatu a fost sediul CAP-ului din comuna, cazarma militara sau decor pentru productii cinematografice, unitate de dresare a cainilor si in cele din urma a fost transformat in sanatoriu TBC, iar astazi este o ruina devastata, din care s-a furat constant materialele de constructii.

Exista insa si povesti de succes ale spatiilor industriale din trecut care astazi sunt mici bijuterii mai mult sau mai putin ascunse din oras. Bucurestiul a inceput sa dezvolte noi poli creativi cu ajutorul regenerarii urbane.

La Bucuresti, cladirea The Ark a revitalizat o zona uitata a Bucurestiului, dupa transformarea primei burse de marfuri din Bucuresti intr-un centru dedicat artelor, dar si zona de birouri si restaurant. Arhitectii au pastrat tot ceea ce s-a putut recupera din arhitectura industriala a finalului de secol XIX, au reconstruit mult din spatiul interior devastat de un incendiu puternic la inceputul anilor ’90, au adaugat elemente moderne de inspiratie industriala, astfel incat sa devina un exemplu de revitalizare urbana.

Si fosta Fabrica de Bumbac din Bucuresti este acum hub creativ, unde s-a deschis NOD makerspace – un atelier de lucru si de creatie de mari dimensiuni, unde designul, ingineria si educatia creativa au un spatiu dedicat. De asemenea, o parte din cladire a fost transformata in spatiu de co-working disponibil in regim de hub, si totodata aici se gaseste cea mai mare biblioteca de materiale de constructii din Europa de Est. Terasa cladirii are unul dintre cele mai frumoase skybar-uri din oras, Deschis Gastrobar, unde pe langa cocktails si mancare, se intampla si seri culturale cu proiectii de film sau evenimente live.

Citește în continuare