Skip to content

Sir Sean Connery a incetat din viata la varsta de 90 de ani. Cateva dintre cele mai importante momente din cariera sa

Actorul scotian era cunoscut lumii intregi mai ales pentru primele versiuni ale lui James Bond si a jucat in 7 dintre filmele Bond.

De altfel a si fost numit cel mai bun dintre actorii care l-au interpretat pe James Bond de-a lungul timpului.

Activitatea sa s-a intins pe mai multe decenii, iar in palmares are un Oscar, doua premii BAFTA si trei Globuri de aur.

Premiul Oscar l-a castigat in 1988 pentru cel mai bun actor in rol secundar in The Untouchables. In 2000 a fost innobilat de Regina cu titlul de SIR.

Thomas Sean Connery s-a nascut in cartierul Fountainbridge din Edinburgh pe 25 August 1930 dintr-o familie de imigranti irlandezi, parintii aveau meserii modeste si pana la 13 ani a locuit intr-o casa in care nu era apa calda.

S-a inscris in Armata Regala la 13 ani, ca sa aiba o viata mai organizata si o masa zilnica, dar dupa 3 ani a fost exclus din serviciul militar pentru ca avea ulcer.

Pana la 20 de ani a avut o reputatie de baiat rau si a facut parte din gastile de cartier. A ajuns in apropierea lumii artelor ca model pentru studentii la Colegiul de Arta din Edinburgh pentru ca avea un trup frumos conturat la ore de bodybuilding.

In 1953, a ajuns la Londra ca sa participe la Mister Universe, concursul de bodybuilders si de la participanti a aflat ca e o auditie in corul unui musical, asa ca a mers sa dea proba. A luat proba si a perseverat, iar un an mai tarziu avea deja roluri cu replici.

James Bond l-a facut faimos, dar Sir Sean Connery a oferit cinematografiei mondiale roluri mult mai spectaculoase decat elegantul spion: William of Baskerville in filmul dupa cartea lui Umberto Eco, In numele trandafirului, e doar unul dintre exemple.

L-ati mai putut vedea in Indiana Jones si  The Last Crusade, in The Rock, sau The Hunt for Red October, The Russia House si Entrapment.

In 2006 a refuzat rolul Gandalf din The Lord of the Rings spunand ca s-a saturat si este obosit de “idiotii care fac filme acum la Hollywood”.

A fost casatorit de doua ori si are un fiu, Jason Connery, care e actor.

Citește în continuare