Skip to content

7 culori care ajuta la calmarea anxietatii. Canicula, lipsa vacantei pentru unii, situatia economica genereaza tot mai multa anxietate

Canicula, lipsa vacantei pentru unii, situatia economica genereaza tot mai multa anxietate, dar exista studii care arata ca ne putem calma si putem cauta mai eficient „lumina de la capatul tunelului”, daca untem atenti la ce manca, dar si la mediul in care ne inconjuram. Locul pe care il numim acasa are un impact sesizabil asupra starii noastre de spirit. Exista numeroase cercetari ale unor universitati prestigioase care au demonstrat puterea pe care o au culorile asupra creierului uman si cum, daca alegem nuantele potrivite, ne putem simti mai calmi sau mai anxiosi, mai increzatori sau mai nesiguri.

Designul de interior are efect imediat asupra starii de spirit. In momentul in care intrati intr-o sufragerie cu multe nuante de bej sau pamantii, se creeaza o senzatie de relaxare si de confort pentru ca nuantele neutre influenteaza nivelul stresului si al anxietatii.

Izolarea a provocat numerosi designeri de interior si oameni de stiinta sa studieze mai atent modul in care putem transforma starea aproape permanenta de anxietate cu ajutorul culorilor pe care le avem in spatiul in care petrecem cel mai mult timp: acasa.

Institutul de Culoare Pantone se ocupa cu previziunea tendintelor pe baza a unor criterii matematice. Marile branduri din intreaga lume folosesc anumite culori sau imprimeuri in campaniile lor pentru ca au un anumit impact asupra creierului uman cand sunt folosite in contextul potrivit. Pe de alta parte, Pantone lucreaza si cu familiarizarea oamenilor cu limbajul culorilor ca forma de exprimare si comunicare.

Concluzia ultimelor luni a fost ca oamenii cauta sa scape de stres, nesiguranta si anxietate iar aceste emotii resimtite constant influenteaza majoritatea alegerilor pe care le facem.

In cadrul unui studiu realizat de Universitatea Aalborg din Copenhaga, oamenii au fost expusi la diferite lumini colorate. Au descoperit ca activitatea creierului este mult mai intensa cand vedeau lumina rosie. In schimb, lumina verde aduce o stare de calm si relaxare. In ceea ce priveste lumina becurilor pe care le folositi in casa, sunt recomandate cele cu nuante reci, mai albastre, in locul celor albe.

In cazul nuantei alese pentru culoarea peretilor, albul pur creeaza o senzatie austera in timp ce un crem deschis sau alb cu subtonuri maronii starneste caldura si relaxare.

Nuantele pastelate, bejurile, griurile, grejurile si albastru inchis sunt nuantele recomandate pentru o stare de calm si relaxare.

Verde

Verdele este o culoare odihnitoare pe care o asociem direct cu natura si aerul liber dar si cu sanatatea si prosperitatea. Senzatia de a va simti cat mai aproape de natura este benefica in imbunatatirea starii de spirit, a perceptiei asupra vietii si a sanatatii fizice.

Nuantele mai crem si mai blande de verde sunt recomandate pentru linistea pe care o starnesc in creier, in special cele mai deschise sau inchise, cu subtonuri de galben pal sau bej.

Teal sau verde-albastrui

O culoare care aminteste de albastrul marii sau al oceanului, teal sau verde-albastrui este o nuanta linistitoare care reduce nivelul stresului. Ofera o senzatie de evadare si relaxare atunci cand este folosita in subtonuri gri, mai blande.

Poate fi folosita in dormitor, in sufragerie sau in orice alt spatiu in care obisnuiti sa va relaxati, de obicei.

Albastru in nuante foarte inchise sau foarte deschise

Atat in cromatologie cat si in Feng Shui, s-a demonstrat ca albastrul are efecte puternice in reducerea presiunii sangelui, a ritmului cardiac si a anxietatii. Cele mai benefice nuante sunt cele mai blande, pastelate, cu subtonuri gri, care nu distrag atentia ochiului prin saturatia lor.

Sunt recomandate atat albastru inchis care aminteste de fundul marii dar si baby blue, albastru deschis care creeaza atmosfera linistitoare a unei povesti.

Lavanda si gri-violet

La baza, lavanda include tonuri de albastru asa ca este strans legata de o senzatie de calm. Din nou, este recomandata o varianta de gri-lavanda luminoasa pentru a scapa de stres.

In egala masura este recomandat si gri-violet, o nuanta asemanatoare culorii florii de liliac. Este o nuanta perfecta pentru camera in care luati masa sau pentru birou. Nuantele violet sunt asociet spiritualitatii si intelepciunii emotionale, astfel folosirea lor in spatiul inconjurator creeaza o senzatie de echilibru, de pace interioara si de liniste.

Roz pudrat

Rozul pudrat induce o senzatie de liniste interioara si pace, de compasiune, de tandrete si chiar de iubire. Din nou, este recomandata folosirea rozului in nuante cat mai gri si mai luminoase.

Un exemplu bun este nuanta „milennial pink”, una dintre culorile anului 2016 care poate fi usor de gasit in magazinele online si poate fi folosita in pijamale, in accesorii de birou, cani de ceai sau fete de perna.

Bej, crem si off white

Nuantele de bej, crem si off white sunt printre cele mai linistitoare din spectrul de culori. Creeaza senzatia de camera primitoare, de relaxare, de o stare emotionala neutra.

Poate fi utilizata atat ca atare, in diferite tonuri de bej mai deschis si mai inchis sau in bejuri colorate cu subtonuri de galben si portocaliu, culori calde care calmeaza si aduc energie pozitiva.

Griurile deschise

Griurile sunt o varianta mai prietenoasa a albului auster pentru a crea senzatia de spatiu, de aerisire. Este culoarea cel mai des folosita in spa-uri pentru ca influenteaza creierul spre o stare de relaxare.

Este o culoare rece, neutra si echilibrata care ofera stabilitate si evoca un sentiment de calm si usuare intr-o lume haotica.

Citește în continuare