Skip to content

Londra in lockdown: Pe ecranele publicitare ruleaza evenimente culturale

Incepand cu 5 noiembrie, si Marea Britanie va intra din nou in carantina fortata, pentru a stopa raspandirea noului coronavirus. In timp ce toate institutiile culturale se inchid din nou si incearca o mutare in online a spectacolelor, concertelor si expozitiilor, un nou mediu a aparut in lumea culturala: ecranele digitale pe care in mod normal ruleaza reclame comerciale.

O noua platforma dedicata noilor media ia avant la Londra: Circa promite in fiecare luna un artist proiectat pe cea mai cunoscuta cladire pentru reclame din lume, Piccadilly Circus, un loc deseori considerat ca incurajeaza consumerismul excesiv. Platforma culturala a primit cate doua minute in fiecare zi, in intervalul 20.20 – 20.22.

Primul artist expus pe celebra cladire a fost Ai WeiWei cu un film care a durat o ora, devenind astfel primul video care a rulat atat de mult in istoria celui mai mare ecran digital din Europa, Piccadilly Lights din Piccadilly Circus. Organizatorii nu au anuntat ora la care va rula filmul, pentru a nu se creea aglomeratie in piata, insa chiar si asa, artistul a avut un public numeros pentru proiectie. 

Una dintre cele mai asteptate expozitii ale anului acesta din capitala Marii Britanii este retrospectiva Marina Abramovic, care s-a mutat pentru 2021. Pentru aceasta expozitie, cel mai mare ecran digital din lume va fi pus in functie, avand  2,000 metri patrati si o rezolutie de 8K, dar ecrane la 360 de grade langa statia de metrou Tottenham Court Road.

Expozitia retrospectiva a Marinei Abramovic va fi in continuare gazduita de Royal Academy of Arts, insa pe acest ecran se vor proiecta alte detalii din activitatea artistica a artistei, ca o versiune exclusivista a spectacolului „7 morti ale Mariei Callas” (7 Deaths of Maria Callas), un proiect creat si interpretat de Marina Abramovic.

Ecranul mentionat face parte dintr-o investitie a unui dezvoltator imobiliar care a recreat specificul strazii Denmark Street, cunoscuta pentru faptul ca este epicentrul scenei muzicale londoneze, in proiectul Outernet care cuprinde pe langa magazine, baruri, restaurante, birouri si apartamente si o sala de concerte de 2000 de locuri, ce va deveni cea mai mare scena de concerte live construita in Londra din 1940. 

De asemenea, spatiul creat va oferi si studiouri de inregistrare care pot fi folosite in mod gratuit si ceea ce in cultura urbana engleza se numesc “busking spots”, locuri in care oamenii pot canta si primi bani pentru prestatia lor.  

Proiectul va cuprinde si un hotel boutique in locul unde candva a fost studioul trupei Sex Pistols, iar grafitti-ul celebru desenat de Johnny Rotten va fi pastrat si integrat in noul design. Casa-studio este oricum pe lista de conversare a Departamentului de Cultura britanic