Skip to content

5 zile de documentare si discutii despre orase si locuitorii acestora la UrbanEye Film Festival 2020 care incepe astazi online. Balcoanele si locuirea colectiva sunt printre temele de dezbatere


UrbanEye Film Festival 2020 incepe astazi si propune cinci zile de filme documentare, discutii si dezbateri despre orase, comunitati si locuitorii acestora. Festivalul are loc online, dar si in birouri de arhitectura si ateliere din Bucuresti, Timisoara si Cluj.

Festivalul debuteaza online cu filmul „PUSH” (2019, Fredrik Gertten), care investigheaza problema cresterii preturilor locuintelor la nivel mondial, dar si doua scurtmetraje si o discutie cu arhitecti si antropologi despre balcoane.

Din program fac parte si filmele „Balcony Tales /Povestiri din balcon” (2013, Cuba) si „Enter Through The Balcony / Prin Balcon” (Ucraina, 2020), urmate de o dezbatere LIVE pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 20:30, moderata de Tudor Elian.

Spatiu interior si exterior in acelasi timp, balcoanele apartamentelor au fost, de-a lungul timpului, subiectul unui intreg sir de modificari sau renovari: au fost folosite ca spatii de relaxare, dar si de depozitare, au fost inchise cu geamuri si pereti sau lasate deschise, au fost vopsite, prelungite sau transformate in mini-paduri urbane si locuri de observatie sau intalnire cu vecinii.

Un alt subiect abordat in acest an la festival este locuirea colectiva, care va avea loc sambata, pe 7 noiembrie live pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 17:00, si va fi moderata de arhitectul Radu Ponta. Dezbaterea pleaca de la intrebarea ce si cum suntem dispusi sa impartim cand locuim intr-un anume oras, cartier sau bloc. Despre aceasta tema vorbeste si filmul „The Stuff Dreams are Made Off / Din ce sunt facute visele” (Austria, 2019 – disponibil online de vineri, ora 19:00).

Celelalte filme documentar din festival abordeaza subiecte la fel de interesante pentru pasionatii de antropologie si urbanism. “Canta-mi un cantec” (2019, Franta, Germania, Elvetia) este un documentar despre cum internetul ajunge in Bhutan, regizoul Thomas Balmès este acolo pentru a fi martorul imapactului pe care il va avea asupra unui tanar calugar budist.

 “Vecini buni” (2018, Olanda) spune povestea unei femei din Rotterdam care este gasita in casa sa dupa zece ani de cand a murit, iar in urma acestui incident nefericit, guvernul demareaza o campanie impotriva singuratatii in randul persoanelor in varsta.

“Cand viata revine” (2019, Olanda), despre cum se repopuleaza orasele lovite puternic de catastrofe, avand in dezbatere orasele Amatrice, Cernobil si Alep.

Programul complet al filmelor si evenimentelor UrbanEye 2020 se gaseste pe www.UrbanEye.ro, iar biletele pentru proiectiile online sunt disponibile pe www.eventbook.ro, unde se pot si viziona.

Citește în continuare