Skip to content

Urmeaza zece zile de teatru online gratuit. Festivalul International de Teatru Interferente are in program 30 de spectacole semnate de Silviu Purcarete, Alexandru Darie, Gábor Tompa si multi altii.

In perioada 19-29 noiembrie 2020, Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizeaza cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Interferente, care anul acesta se va desfasura online in trei sectiuni.

Sectiunea Orizonturi reuneste o parte dintre spectacolele care ar fi trebuit sa facă parte din editia de anul acesta pe scena, insa din cauza conditiilor crizei medicale, s-au mutat in online. Sunt prezentate online spectacole semnate de Josef Nadj, Silviu Purcarete, András Urbán, Michal Dočekal, Gábor Tompa si altii.

Cea de-a doua sectiune este dedicata aniversarii a 30 de ani de la infiintarea Uniunii Teatrelor din Europa (UTE 30) si prezinta unsprezece spectacole din istoria UTE semnate de regizori importanti ai scenei teatrale internationale precum: Giorgio Strehler, Krystian Lupa, Lev Dodin, Declan Donnellan, Gábor Tompa, Alexandru Darie si altii.

Sectiunea OFF aduce in prim plan evenimente teatrale neconventionale, intentia fiind de a pune in valoare o parte dintre creatorii tineri precum Leta Popescu, Catalin Bocirnea, si pentru a sprijini teatrul independent. De asemenea, mai multe spectacole de opera sunt invitate in festival.

„Daca s-ar fi putut desfasura in conditii normale, cea de-a VI-a editie a Festivalului Interferente ar fi avut ca tema “Orizonturi” si s-ar fi axat pe aspectele sociale, culturale si economice ale lumii, la jumatatea secolului al XXI-lea. In aceste vremuri, in lume se intampla o multime de lucruri in paralel, ca atare, cu greu putem afirma ca traim timpuri obisnuite. Suntem in mijlocul pandemiei de coronavirus care tine de aproape un an, respectiv, in contextul unor evenimente politice semnificative, care vizeaza diferite alegeri, culminand cu alegerile prezidentiale americane. Aceste evenimente tulbura in mod incontestabil apele linistite ale intregului continent, mai mult, ale intregului glob, facandu-ne existenta incerta, fapt care a ajuns sa ne defineasca traiul cotidian,” au explicat organizatorii tema acestei editii.

Festivalul International de Teatru Interferente debuteaza cu spectacolul “Faust”, in regia lui Giorgio Strehler, joi, 19 noiembrie, de la ora 17.00.

Spectacolul a fost regizat pentru televiziune de Carlo Battistoni, fiind montat in Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa Milano, Italia.

„Prin intermediul expresiei artistice la cel mai inalt nivel, Faustul lui Goethe il asalteaza pe om, coplesindu-l, ajungand la radacinile aventurii umane, atingand inaltimile si adancurile sale dintre cele mai profunde. Valoarea perpetuitatii, a prezentei dincolo de timpul individual, devine mai clara si mai izbitoare. Faust il transcende pe Goethe, ii transcende epoca si timpul, chiar si scriitura, respectiv, stilul sau. Este teatrul complet. O forma de teatru atat de vasta, atat de fantastica si totusi atat de coerenta, ajungand chiar la limitele a tot ceea ce e posibil, incat cere atat curaj, cat si umilinta, parsimonie si rabdare, a mintii si a inimii, imposibil de realizat in ansamblu, in mod constant si in fiecare moment in parte,” spunea regizorul Giorgio Strehler despre spectacol. Giorgio Strehler a fost unul dintre cei mai celebri regizori ai secolului al XX-lea.

Silviu Purcarete este prezent in Festivalul International de Teatru Interferente cu trei spectacole, “Tragedia Omului” (Madách Imre), Iulius Caesar (William Shakespeare) si “Victor sau copiii la putere” (Roger Vitrac).

Festivalul debuteaza pe 19 noiembrie, iar in program, de la ora 20.00, se va putea urmari online “Tragedia Omului”, dupa Madách Imre, montat de regizorul Silviu Purcarete la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara.

“Umorul inconfundabil, bunatatea si modestia legendara ale lui Purcarete aduc “Tragedia omului” la o apropiere neasteptata: marea poezie a lui Madách din secolul al XIX-lea, aparent dificila, devine vie si accesibila, iar filozofia-teologia sa abstracta este cu adevarat viabila. Face apel la marele clasic, intretine un dialog profund cu el si il invita sa ne fie oaspete in epoca noastra plina de contradictii, teama, anxietate si, mai exact, in timpul nostru ingreunat cu faptul ca disperarea nici macar nu mai este ascunsa,” nota András Visky acest spectacol.

Duminica, 22 noiembrie, spectatorii vor putea urmari “Iulius Caesar” (William Shakespeare), spectacolul montat pentru Teatrul Maghiar de Stat Cluj, un spectacol despre care Andras Visky spunea ca “Iulius Caesar, probabil cea mai crunta piesa politica a lui Shakespeare, ne copleseste nu numai prin clarviziunea fara cusur, ci si prin surprinzatoarea sa actualitate. Brutus si camarazii sai senatori republicani uneltesc, in numele binelui comun, impotriva lui Caesar. Insa, odata cu asasinarea conducatorului cu porniri dictatoriale, nu se instaureaza ordinea, ci se dezlantuie iadul: izbucneste un razboi civil si Roma este devastata de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflam si noi insine pe acelasi drum, de la primavara araba la haosul mondial?”

Miercuri, 25 noiembrie, spectacolul “Victor sau copiii la putere”, tot din distributia Teatrului Maghiar de Stat Cluj, un spectacol care nu este o drama suprarealista, avand in vedere ca scriitorul a fost unul dintre reprezentatii de seama al curentului, ci un spectacol cu o lume rastrunata pe dos.

“Rinocerii” de Eugene Ionesco, una dintre cele mai cunoscute si jucate piese din intreaga lume, este prezenta in festival, in regia lui Gabor Tompa, montajul fiind facut pentru Teatru National “Mihai Eminescu” din Timisoara.

Spectacolul “Rinocerii” se va juca sambata, 28 noiembrie, incepand cu ora 20.00. Despre spectacol, Codruta Popov mentiona ca “„Bérenger este un om oarecare, traieste intr-un loc care poate fi oriunde si, incepand cu secolul al XX-lea, oricand. Povestea lui incepe atunci cand orasul este lovit de o noua epidemie: oamenii se transforma in rinoceri. Pentru unii e o inclinatie naturala, acceptata cu fascinatie, pentru altii, o alegere, iar pentru foarte putini – o respingere categorica. Bérenger va duce o lupta donquijot-esca cu forta bruta care ii invadeaza si ii transforma ireversibil viata. Pe Bérenger – la fel ca pe Eugène Ionesco – nu violențt actiunilor il marcheaza cel mai mult, ci violenta schimbarii celor din jurul lui, brusca si agresiva lor ideologizare, teribila capacitate de autoanihilare a istoriei personale si a liberului-arbitru. In fata acestui zid, spiritul uman pare neputincios.”

Cele peste 30 de spectacolele care fac parte din programul Festivalului International de Teatru Interferente se pot viziona online, pe pagina teatrului, pe pagina oficiala de facebook a festivalului (cele din Sectiunea OFF) si au subtitrare in limbile romana, maghiara si engleza. Spectacolele sunt disponibile online doar pentru 24 de ore.

Citește în continuare