Skip to content

(galerie foto) Actrita Draga Olteanu Matei a murit. „Cata vreme ai invatat alfabetul, nu ai cum sa te pierzi sau sa te plictisesti, sunt atat de multe carti de citit”

Actrita Draga Olteanu Matei a murit. Medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iasi au anuntat ca, in ciuda eforturilor depuse, actrita a murit in noaptea de marti spre miercuri.

Draga Olteanu Matei, in vârsta de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, fiind transferata de la Spitalul Judetean Piatra Neamt, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

Actrita Draga Olteanu Matei s-a nascut la Bucuresti, la 24 octombrie 1933, intr-o familie in care tatal era ofiter militar, asa ca a calatorit mult in copilarie prin tara pentru ca tatal era mutat cu garnizoana.

Pana in ultimele clipe de viata a trait cu umor si eleganta incercand sa construiasca pentru comunitate, dincolo de activitatea pe care a avut-o pe scena.

In ultimul sau interviu, acordat in urma cu o luna pentru emisiunea “reteaua de idoli” realizata de Irina Pacurariu, Draga Olteanu Matei glumea “mai am putin si inmuguresc. Sunt flori care infloresc de doua ori. Pe dinauntru ma simt puternica, pe dinafara e mai greu: daca nu poti sa te misti cum trebuie, nu ai putere, nu ai cum”

A jucat in 90 de filme, in peste 50 piese de teatru si 100 roluri în Televiziune, iar pentru  spectatorii romani, Draga Olteanu Matei ramane cea mai buna interpretare a Coanei Chirita, dar si Veta din Nea Marin Miliardar, sotia personajului interpretat de Amza Pellea.

Unul dintre rolurile sale de o finete exceptionala este cel din „Gaițele” de Kiritescu (1977)- Aneta Duduleanu, iar pentru o generatie de copii care a vazut “Dumbrava Minunata”, Draga Olteanu- Matei a fost “cucoana Emilia” in filmul la care a fost si scenarista.

De fapt si scenariile pentru cele doua filme cu Chirita, “Coana Chirita” -1986 si “Chirita in Iasi”-1988.

 In 2004 a primit premiul UNITER pentru intreaga activitate, iar in 2010 a primit trofeul Gopo pentru intreaga cariera. In 2014, intr-o ceremonie la Castelul Peles  a primit din partea Casei Regale a României decoratia Ordinul Coroana României in grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversari a Regelui Mihai I al României, decoratie inmânata de Principesa Moștenitoare Margareta a României

In ultimii 10 ani se retrasese la Piatra Neamt, unde locuia in pensiunea unei prietene, la aer de munte, in natura. “Cata vreme ai invatat alfabetul, nu ai cum sa te pierzi sau sa te plictiesti, sunt atat de multe carti de citit.”

Citește în continuare