Skip to content

Dolly Parton este printre finantatorii vaccinului anti covid Moderna care e anuntat cu cea mai mare eficienta impotriva virusului.

Legendara cantareata de muzica country Dolly Parton este printre cei care au finantat cu un million de dolari cercetarea pentru vaccinul Moderna despre care se spune ca are cea mai mare eficienta impotriva Covid19, cu 95% protectie.

In aprilie Parton a donat un million de dolari dupa ce unul dintre prietenii sai bun, doctorul Naji Abumrad de la Institutul Vanderbilt Institute pentru Infectiii, Imunologie si Inflamatii din Tennessee, i-a spus ca au realizat cercetari foarte avansate in lupta impotriva covid 19.

Abumrad si Parton se cunosc din 2014 dupa ce cantareata a fost implicata intr-un accident de masina si a fost tratata la Vanderbilt.

Cantareata in varsta de 74 de ani, creatoarea unui imperiu in jurul numelui ei, a sustinut prin donatii si studiile despre efectele plasmei donate de cei care au fost vindecati.

Moderna spune ca poate produce un miliard de doze de vacin pana la sfarsitul anului viitor si a cerut deja autoritatilor de profil sa autorizeze in regim de urgenta vaccinul.

Donatia lui Dolly Parton pentru dezvoltarea vaccinului e in linia actelor caritabile pe care le face de foarte multi ani. Are un proiect care se numeste Imagination Library prin care le daruieste carti copiilor din zone defavorizate, urmarindu-i active de la nastere pana la inceputul scolii pentru a fi sigura ca ajung la scoala.

Programul care a fost creat in 1995 prin Dollywood Foundation – si a fost destinat initial orasului in care s-a nascut Dolly Parton- este acum activ in 1800 de comunitati din America si Canada si ajunge la 1 milion de copii in fiecare luna.

Parton provine dintr-o familie foarte saraca, cu 12 copii, care a locuit foarte multa vreme intr-un parc cu rulote. Este autodidacta, a invatat singura sa cante la chitara in copilarie, cu un instrument imprumutat. A fost genul de copil care a muncit de foarte mic, exploatandu-si vocea in barurile locale si a strans bani ca sa mearga la scoala.

Peste ani a devenit un compozitor foarte talentat, nu doar o cantareata foarte cunoscuta. Hitul “I will always love you”, facut celebru de Whitney Huston, a fost compus de ea.

Prin compania sa Dollywood a creat in orasul sau un parc de distractii – aflat in primele 25 de parcuri de distractii din UA, cu 3 milioane de vizitatori annual-, a produs filme si a ajutat la lansarea in muzica a multor tineri.

Citește în continuare