Skip to content

(galerie foto) Cei mai spectaculosi pantofi creati vreodata

Istoria evolutiei umanitatii arata importanta constanta a purtarii de incaltaminte ca un factor de supravietuire si de protectie impotriva frigului, a caldurii excesive, a umezelii sau a suprafetelor inconfortabile.

Conceptul de incaltaminte a fost documentat inca din Eneolitic, in epoca cuprului, in anul 5000 i.Hr.

Datorita climatului favorabil, civilizatiile antice precum Egiptul sau Grecia nu aveau nevoie de pantofi sau incaltaminte pentru a supravietui asa ca acestia erau folositi ca ornamente si simboluri ale puterii.

Primul model de sandale a aparut in Egiptul Antic si era realizat din frunze de palmier, din fibre de papirus si din piele cruda. La inceput erau purtate numai de faraoni si de clerici dar treptat, au inceput sa fie accesibile pentru toata lumea insa clasa sociala din care faceau parte le dicta culoarea de incaltaminte pe care aveau voie sa o poarte.

Obiceiul s-a extins si in perioada Romanica cand hainele si incaltamintea faceau distinctia statutului din societate intre Romanii incaltati si sclavii si taranii desculti.

Pantofii cu toc au aparut in Evul Mediu si au fost asociati cu ideea de putere si dorinta de a arata grandios.

In timp ce nobilimea si elitele purtau pantofi pentru a se diferentia de restul, oamenii de rand purtau saboti de lemn legati cu o banda de piele sau material. Rolul era sa protejeze talpile de noroi, de mizerie si de deseurile umane si animale care erau raspandite peste tot in vremurile respective.

Cei mai spectaculosi pantofi din istorie au fost creati in Turcia si au devenit populari in secolele XVI-XVII.

Se numeau „chopine” si aveau intre 17 si 20 de centimetri inaltime. Dupa Turcia, au devenit populari si in Venetia si in restul Europei si reprezentau clasa sociala instarita.

Perioada Barocului a adus cele mai spectaculoase modele de pantofi, erau decorati cu aur si broderii din materiale rare pentru a crea un aspect cat mai extravagant, asa cum era moda vremurilor.

Incepand cu 1580, barbatii au inceput sa poarte tocuri in majoritatea Europei Occidentale, erau o reprezentare a autoritatii si a pozitiei sociale a unui om.

Pentru oamenii de rand, sabotii au ramas principalul model de incaltaminte purtat in Europa pana in secolul al XX-lea.

Intre timp, crearea, producerea si vanzarea pantofilor a devenit o industrie in sine care este evaluata la 365 de miliarde de dolari in 2020. Pana in 2027, se asteapta sa creasca la 530 de miliarde de dolari.

Pe masura ce moda a trecut din zona de nevoie fizica si sociala in zona artei, designerii au inceput sa creeze modele spectaculoase, deseori inspirate din perioada Baroca, din elemente din natura si din aspectul exterior al unor animale.

Va invitam sa descoperiti mai jos o selectie a celor mai spectaculosi pantofi creati in ultimii 100 de ani. Majoritatea au fost realizati ca piese de arta menite sa fie admirate in muzee, confortul si purtabilitatea nu au fost factori luati in consideratie.

Piesa „Scary Beautiful” este o pereche de pantofi cu tocul in fata creata de Leanie van der Vyver, un designer de origine Sud-Africana care a absolvit facultatea din Amsterdam.

Van der Vyer a luat conceptul de pantofi stiletto si l-a dus intr-o extrema in care exploreaza procesul dintre durere si placere, atat pentru purtator cat si pentru observator. Creatia este o critica la adresa standardelor de frumusete adeseori violente fata de corpul uman pe care femeile simt ca trebuie sa le atinga.

Artista a declarat ca vrut sa vada unde se intalnesc conceptele de „sexy” si „grotesc”. Pantofii au expusi in SUA, Africa si Europa, inclusiv la MoMA din New York, Guggenheim din Bilbao si Palais de Tokyo din Paris.

In 2013, Zaha Hadid a proiectat o pereche de pantofi care este disponibila in continuare spre vanzare: „Nova”.

„Zaha Nova” arata precum o nava spatiala si a fost creata cu cativa ani inainte de moartea regretatei arhitecte Zaha Hadid.

Hadid, responsabila pentru cele mai faimoase cladiri cu aspect futurist din ultimii 50 de ani, a declarat ca a vrut sa „impingem limitele dintre ce e posibil fara sa compromitem integritatea purtarii.”

Brandul United Nude vinde perechea disponibila in nuante de negru, argintiu si auriu cu 4.200 de dolari. Puteti cumpara de aici.

Procesul creatiei il puteti urmari mai jos.

Kermit Tesoro este unul dintre designerii care a creat cele mai multe perechi de incaltaminte menite de socheze si sa impresioneze.

Tesoro este unul dintre designerii preferatii ai extravagantei Lady Gaga si a devenit cunoscut cu piesele „Caracatita” si „Locul inteligentei” in care pantoful pare creat dintr-un craniu animal.

A fost inspirat de Lady Gaga, de muzica lui Bach, de pisicile pe care le are acasa dar si de cele cateva zeci de plante pe care le ingrijeste, unele dintre ele fiind carnivore. Designerul asiatic a declarat ca „am creat aceste piese ca o ridiculizare a oamenilor care folosesc moda sa impresioneze si nu ca o forma de exprimare personala.”

Ica & Kostika au creat „The Mycelium Shoes”, o editie limitata de cinci perechi de incaltaminte produse folosind o imprimanta 3D.

Ica & Kostika este un start-up american de moda fondat de designerii Ica Paru si Kostika Spaho. Si-au propus sa imbine moda cu tehnologia viitorului si au creat incaltaminte cu structura metalica in interior si un design futurist realizat in intregime de o imprimanta 3D.

Pantofii au fost creati pentru a promova colectia „Exiobiology” care include 14 perechi de incaltaminte, fiecare poate fi achizitionata de aici pentru 100 de dolari.

Purtatorul trebuie sa descarce o aplicatie, sa incarce o serie de pozecu picioarele iar algoritmul dezvoltat de Ica & Kostika va crea o schita 3D care permite cateva modificari inainte de a intra in productie. Fiecare pereche este personalizata pentru fiecare cumparator in parte.

Creatiile lui Noritaka Tatehana au devenit sinonime cu aparitiile artistei Lady Gaga. Pantofii au jumatate de metru in inaltime.

Majoritatea platformelor din aparitiile lui Lady Gaga care par imposibil de purtat au fost realizate de el. Artista a cazut de cateva ori in public in timp ce ii purta insa acest lucru nu a oprit-o sa ii ceara designerului japonez sa isi depaseasca recordurile personale si sa produca incaltaminte suprarealista.

Una dintre perechile cel mai des expuse in muzee este perechea de „poante” roz care a aparut in videoclipul „Marry The Night”. Au 45 de centimetri in inaltime.

Noritaka Tatehana si-a inceput cariera ca designer de haine, prin kimonouri spectaculoase insa a atras atentia muzeelor si a presei cu pantofii pe care ii creeaza de mana in cel mai mic detaliu. In prezent, are expozitii personale in majoritatea muzeelor mari din lume, din Hong Kong, in New York sau Londra.

In galeria foto de mai jos veti gasi alte exemple de incaltaminte cu design spectaculos gandita la nivel de arta.

Prima pereche ii apartine designerului roman Mihai Albu iar urmatoarele au fost create de geniul britanic Alexander McQueen.

Citește în continuare