Skip to content

Noi descoperiri in corespondenta privata a lui Chopin evidentiaza pasiunea compozitorului pentru barbati. Dezvaluirile vin intr-un moment in care Polonia, tara de origine a lui Chopin, priveaza libertatile comunitatii LGBT

Postul de radio elvetian SRF a descoperit ca arhivistii si biografii lui Frédéric Chopin au ascuns timp de secole in mod intentionat parte din corespondenta marelui compozitor, ca urmare a regulilor profund conservatoare din Polonia. Desi considerata o tara democratica, presedintele Poloniei a facut de curand afirmatii cu privire la drepturile comunitatii LGBT, pe care o considera “o ideologie mai grava decat comunismul”.

Astfel, jurnalistii postului de radio mentioneaza ca in mod deliberat unele dintre scrisori au fost prezentate gresit, in special cele care sustineau zvonurile despre relatiile sale cu femeile. Jurnalistul muzical Moritz Weber, cel care a condus cercetarea, a descoperit o serie de declaratii de dragoste destinate barbatilor,  uneori chiar erotice.

O corespondenta de 22 de scrisori catre prietenul sau Tytus Woyciechowski contine foarte multe detalii intime, incepand cu formula de adresare, “Viata mea cea mai draga”, acestea fiind semnate la final cu “Da-mi un sarut, draga iubitule”.

Jurnalistul a mai descoperit si ca o varianta a scrisorilor publicata chiar de Fryderyk Chopin Institute din Varsovia in 2016 a tradus intentionat scrisorile folosind un pronume de gen feminin, in timp ce originalul era un substantiv polonez de gen masculin. Reprezentanti ai institutului au declarat ca scrierile erotice descoperite sunt o influenta a perioadei Romanticismului, considerand, de asemenea, ca citite in limba poloneza, suna diferit fata de traducerea intr-o alta limba.

Frédéric Chopin a crescut in Varsovia, dar a plecat la varsta de 20 de ani si nu s-a mai intors niciodata in tara de origine. Compozitiile sale si intreaga activitate artistica l-au transformat intr-unul dintre artistii cei mai importanti ai Poloniei, cu festivaluri si manifestari culturale organizate in numele creatiei lui.

Valoarea universala a muzicii lui Chopin este determinata de crearea unei muzici nationale originale, cu elemente din folclorul polonez. Pianistul si compozitorul Frédéric Chopin s-a nascut la 1 martie 1810, la Zelazowa-Wola, langa Varsovia, ca fiu al profesorului francez Nicolas Chopin, stabilit la Varsovia, si al Justynei Krzyzanowska.

Chopin compune la sapte ani o „Poloneza” si un „Marş militar”, studiaza apoi armonia, contrapunctul si compozitia cu J. Elsner, directorul Conservatorului din Varsovia si studiaza pianul singur.

Primul sau mare concert public a avut loc la Varsovia, la Teatrul National, pe 17 martie 1830. Al doilea concert marchează triumful „Concertului in fa minor” si al „Rondoului Krakowiak”. Ultimul concert în Polonia are loc la 11 octombrie 1830, cu prima auditie a „Concertului în mi minor”. In acelasi an, Chopin paraseste Polonia pentru „o calatorie de studii” care s-a desfasurat la Dresda, Praga, Viena, München, Stuttgart, ca apoi sa se stabileasca definitiv la Paris.

La Paris, aristocratii vremii platesc orele private regeste, iar Chopin se multumeşte cu acest gen de viata care-i asigura venituri confortabile. Ca urmare, in intreaga sa cariera el nu sustine decat aproximativ 30 de concerte.

Biografii noteaza ca acesta a avut o relatie de noua ani cu scriitoarea franceza George Sand, iar ani mai tarziu, o eleva a sa, Jane Stirling, care doreste sa-i devina sotie, ii organizeaza lui Chopin un turneu de concerte in Anglia. Anul urmator, in 1849, Frédéric Chopin moare in noaptea de 16/17 octombrie, iar funeraliile s-au tinut pe 30 octombrie, deoarece, intre timp, potrivit dorintei sale, a fost organizata audierea „Requiem”-ului compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Inima compozitorului este in Biserica Sfanta-Cruce din Varsovia, trupul fiind inmormantat la Paris.

Citește în continuare