Skip to content

Iaurtul, remediu natural pentru piele. 10 retete de masti preparate cu iaurt

Iaurtul, aparent un aliment atât de simplu, care se gaseste in orice frigider, este bogat in substante nutritive si probabil face parte din dieta tuturor oamenilor, indiferent de vârsta. Insa, sunt mai utin cunoscute beneficiile pe care acesta le are pentru ingrijirea pielii si a parului.

Cuvântul iaurt are origine turceasca si provine din verbul „yogurmak” care inseamna a ingrosa, de fapt, se pare ca iaurtul era fabricat in Turcia inca din secolul al VI-lea i.e.n. De asemenea, exista dovezi care atesta faptul ca iaurtul facea parte din dieta multor civilizatii antice din Asia. Iaurtul este produs in Grecia de milenii, in antichitate ei consumau oxygala, un stramos al iaurtului, obtinut din lapte acru si indulcit cu miere, si il foloseau pentru calmarea arsurilor solare, exfoliere si reducerea dimensiunii porilor.

Iaurtul contine zinc cu proprietati antiinflamatorii, care ajuta la reducerea iritatiilor provocate de acnee, are efect astringent delicat, ajuta la reglarea productiei de sebum si este necesar in reinnoirea celulara si cresterea tesuturilor. Unul dintre ingredientele cheie din iaurt, acidul lactic, este folosit in multe produse de ingrijire, si ajuta la exfolierea si hidratarea pielii, la prevenirea aparitiei ridurilor si reducerea celor deja existente. Iaurtul contine calciu, extrem de important pentru piele deoarece contine antioxidanti care ajuta la prevenirea si vindecarea uscaciunii pielii, si faciliteaza reinnoirea celulara. De asemenea, contine vitaminele B2 (riboflavina), B12 si B5. O singura cana de iaurt contine intre 20 si 30 % din cantitatea zilnica de riboflavina recomandata. Ea mentine hidratarea si stralucirea pielii, este necesara in procesul de crestere si regenerare a celulelor si protejeaza pielea de daunele provocate de radicalii liberi.

10 beneficii pentru piele pe care le obtineti din masti cu iaurt

1. Exfoliaza

In antichitate, grecii credeau ca exfolierea pielii ii ajuta sa se purifice, si foloseau iaurtul in combinatie cu sare de mare, sâmburi de masline pisati, migdale sau alte nuci, si ulei de masline. Iaurtul simplu amestecat cu putina apa poate fi folosit pentru acelasi scop in ritualul matinal de curatare al fetei.

2. Hidrateaza

Iaurtul natural previne si trateaza uscaciunea pielii si pruritul provocat de aceasta. Se aplica pe fata cu miscari circulare, dar poate fi aplicat si pe mâini, picioare sau pe orice parte a corpului cu piele uscata, si se lasa sa actioneze timp de 10 minute. Apoi, se clateste cu apa calduta. Pentru masca hidratanta, se amesteca 4 linguri de iaurt, 1 lingura de cacao si una de miere, apoi se aplica pe fata si decolteu si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute. Se indeparteaza cu apa rece.

3. Indeparteaza petele si confera stralucire

Aplicarea iaurtului pe fata in mod regulat poate diminua vizibilitatea petelor si a alunitelor si estompeaza pistruii. Pentru o masca hranitoare, se amesteca una sau doua lingurite de iaurt cu maxim 5 picaturi de lamâie sau portocala, acestea contin acid citric cu efect de iluminare a pielii, si se aplica cu o pensula moale sau cu degetele. Pentru rezultate vizibile, se recomanda aplicarea zilnica a mastii.

4. Reduce dimensiunea porilor

Se aplica uniform, o lingurita de iaurt pe fata si se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi se clateste cu apa rece. Imediat dupa indepartarea mastii, daca apare senzatia de mâncarime si tensiune, se recomanda folosirea unui produs de hidratare, dar cu acelasi efect se poate folosi uleiul de masline.

5. Combate acneea  

Proprietatile antibacteriene si antifungice naturale ale iaurtului ajuta la combaterea acneei. De asemenea, zincul din iaurt are proprietati antiinflamatorii. Masca anti acnee se prepara dintr-o lingura de iaurt amestecata cu o lingurita de pudra de turmeric. Se aplica pe zona afectata si dupa 20 de minute se spala cu apa rece. Daca este folosita de doua ori pe zi, rezultatele sunt semnificative.

6. Reduce cearcanele

Datorita continutului de zinc, mastile cu iaurt sunt eficiente si in estomparea nuantelor inchise de sub ochi care apar deseori la persoanele cu cearcane. Folosirea regulata a iaurtului pe aceste zone se pare ca poate elimina complet pigmentarea intunecata. Iaurtul se aplica cu ajutorul unei dischete demachiante pe suprafata afectata, se lasa sa actioneze 10 minute, apoi se clateste.

8. Estompeaza si reduce ridurile

Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale iaurtului pentru pielea noastra, cel anti-imbatrânire, este datorat continutului sau bogat in antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi. Pentru a face o masca hidratanta cu efect anti=imbatrânire avem nevoie de 4 linguri de iaurt si o banana strivita, la care adaugam o lingurita de miere. Masca se aplica pe fata si pe gât, se lasa sa actioneze 20 de minute, apoi se clateste. Pentru rezultate vizibile, se recomanda aplicarea ei de doua ori pe saptamâna.

9. Calmeaza arsurile solare

Zincul este ingredientul cheia in calmarea arsurilor solare. Se poate aplica doar iaurt natural, pe zonele afectate, cel grecesc fiind ce mai recomandat datorita texturii sale dense, dar se pot adauga si câteva picaturi de ulei esential de musetel, cu efect calmant. Se lasa sa actioneze intre 15 si 20 minute, apoi se clateste.

10. Ingrijeste pielea calcâielor

Desi poate este surprinzator, se pare ca una dintre cele mai neglijate parti ale corpului este zona calcâielor. Le putem ingriji acasa cu o masca exfolianta, preparata dintr-o cutie de iaurt si jumatate de cana de nuci pisate, care lasa calcâiele moi si catifelate.

Citește în continuare