Skip to content

Un mic ajutor pentru creatorii de arta contemporana: MNAC a cumparat 167 de lucrari semnate de 100 de artisti romani contemporani

Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) a incheiat procesul de achizitionare de arta contemporana anuntat in prima jumatate a acestui an, la initiativa Ministerului Culturii, care a suplimentat bugetul muzeului cu 2 milioane de lei pentru aceasta actiune. Institutia a achizitionat 167 de lucrari semnate de 100 de artisti romani contemporani, cel mai tanar artist caruia i-au fost achizitionate lucrarile avand 23 ani, iar cel mai varstnic – 85 ani.

Este pentru prima data in ultimii 12 ani cand statul roman achizitioneaza lucrari de arta plastica.  Pentru aceasta inititativa, s-au depus 477 de dosare, dintre care au fost selectate 167 de lucrari. De asemenea, alte 13 lucrari au fost donate de catre artistii selectionati pentru achizitia lucrarilor lor, in semn de solidaritate cu politicile culturale ale Ministerului Culturii prin MNAC.

La inceputul acestei luni, a fost lansat barometrul tendintelor de consumului cultural in pandemie de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC). Desi procentul celor care merg la muzeu conform studiului oferit de catre institutie este foarte mic, 62% dintre respondenti nemergand niciodata la muzeu, iar 33% dintre ei o data pe an, exista cateva activitati culturale pentru care consumul a crescut: 35% dintre romani au citit carti fata de 22% in 2018, iar 88% au ascultat muzica pe diferite dispozitive, fata de 74% in anul precedent.

De asemenea, exista si un apel de solidaritate pentru artistii contemporani din cauza unei spete aparute privind drepturile de autor ale lucrarilor acestora. Recent, a aparut in dezbaterile publice o initiativa a asociatiei Visarta, care isi doreste monopol asupra taxelor impuse operelor de arta care sunt expuse in spatiul public, solicitand o suma intre 70-100 lei per lucrare. Aceasta taxa afecteaza in primul rand galeriile de arta, muzeele si casele de licitatii.

In acest moment, conform unor serii de amendamente a legii drepturilor de autor, Visarta este indreptatita sa colecteze bani pentru toti artistii din tara, chiar daca acestia nu au mandatat asociatia pentru acest lucru, printr-un drept de suita.

Probleme despre colecta acestor bani au fost scoase la iveala de galeristi, artisti si manageri de muzee, dar si o serie de intrebari despre unde se duc aceste sume de bani strange obligatoriu de aceasta organizatie.

Mai multe demersuri de rezolvare a situatiei au fost facute de o serie de institutii culturale, atat publice cat si private, pentru a fi rezolvata problema considerata abuziva de majoritatea celor implicati. De asemenea, aceastia au cerut transparentizarea sumelor colectate pentru cei 610 artisti aflati in portofoliul Visarta, mai ales ca in diferite interviuri oferite presei nationale, artisti contemporani cunoscuti atat local cat si international, au marturisit ca nu au primit bani de la aceasta asociatie, desi au avut mai multe expozitii si aparitii publice ale lucrarilor lor si sunt indreptatiti sa isi primeasca contributia.

Citește în continuare