Skip to content

Unul dintre cei mai spectaculosi si mai creativi regizori, Kim Ki- duk, a incetat din viata infectat cu Covid 19. In cateva zile urma sa implineasca 60 de ani.

Regizorul sud-coreean Kim Ki-duk, cineast premiat la numeroase festivaluri internationale – Cannes, Berlin, Venetia, Locarno – a murit in Letonia ca urmare a complicatiilor pe fondul Covid-19. Familia sa a confirmat informatia.

Conform Variety, Kim Ki Duk se afla la Riga unde lucra la un nou proiect si a fost spitalizat in urma cu cateva zile dupa ce a prezentat simptome de Covid-19.

Kim Ki Duk  e unul dintre cei mai apreciati cineasti din lume, cu o estetica vizuala diferita de orice a fost in cinematografie pana la el, cu productii care au influentat generatii de cineasti din lumea intreaga.

La Cannes a câstigat in 2011 premiul sectiunii Un Certain Regard cu pelicula ”Arirang” si a fost nominalizat pentru Palme d’Or in 2007 cu filmul ”Soom”.

La Berlin a câstigat in 2004 Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cu filmul ”Samaria”, la Karlovy Vary a câstigat in 2003 Premiul Orasului Karlovy Vary si premiul FIPRESCI cu filmul ”Hae anseon”, iar la Locarno a câstigat in 2003 Netpac Award, C.I.C.A.E. Award, Don Quixote Award si Youth Jury Award cu filmul ”Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom”.

La San Sebastian a câstigat in 2005 premiul FIPRESCI cu pelicula ”Bin-jip”, iar la Venetia a câstigat de-a lungul anilor numeroase premii, inclusiv trofeul suprem, Leul de Aur, in 2012, cu filmul ”Pieta”.

S-a nascut pe 20 decembrie 1960, in Bonghwa (Coreea de Sud). A debutat in 1996, cu „Crocodile” si este singurul regizor sud-coreean care a câstigat trofee principale la trei cele mai importante festivaluri europene de film – Cannes, Venetia si Berlin.

In 2017, a fost acuzat ca ar fi lovit o actrita in timpul filmarilor la „Moebius” din 2013, iar procuratura a deschis o ancheta in acest caz, acuzatiile fiind respinse din lipsa de dovezi.

Dupa premiera filmului ”Human, Space, Time and Human” in sectiunea Panorama a Berlinalei in 2018, a fost invinuit de doua actrite de abuz sexual, inclusiv viol. Toate acestea au dus la incheierea carierei lui in Coreea de Sud. Cel mai recent film al lui este drama „Dissolve”, lansata in 2019.

Citește în continuare