Skip to content

Sapte expozitii sunt deschise in noul sezon expozitional al MNAC

Sezonul expozitional de iarna la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) 2020 s-a deschis in mod exceptional fara vernisaj si cuprinde sapte expozitii care vor fi disponibile pana pe 28 martie 2021. Artistii Bogdan Rata, Larisa Crunteanu, Ciprian Paleologu, retrospectiva Peter Jacobi si doua expozitii de grup – “Expozitia speciala dupa 12 ani – cu cele 180 de lucrari romanesti recent achizitionate de muzeu, si “Ceci n’est pas un vote” pot fi descoperiti respectand toate normele de siguranta si distantare sociala.

“Ne dorim ca MNAC sa aiba un rol activ in lunga recuperare sociala si culturala de care societatea va avea nevoie post-pandemie. Muzeele trebuie sa faca punti catre oameni, pentru ca, in aceste vremuri exceptionale, oamenii au nevoie de muzee, iar muzeele au si ele nevoie de sustinerea oamenilor”, au explicat reprezentantii muzeului.

De curand, MNAC a incheiat procesul de achizitionare de arta contemporana anuntat in prima jumatate a acestui an, la initiativa Ministerului Culturii, care a suplimentat bugetul muzeului cu 2 milioane de lei pentru aceasta actiune. Institutia a achizitionat 167 de lucrari semnate de 100 de artisti romani contemporani, cel mai tanar artist caruia i-au fost achizitionate lucrarile avand 23 ani, iar cel mai varstnic – 85 ani.

Este pentru prima data in ultimii 12 ani cand statul roman achizitioneaza lucrari de arta plastica.  Pentru aceasta inititativa, s-au depus 477 de dosare, dintre care au fost selectate 167 de lucrari. De asemenea, alte 13 lucrari au fost donate de catre artistii selectionati pentru achizitia lucrarilor lor, in semn de solidaritate cu politicile culturale ale Ministerului Culturii prin MNAC.

La inceputul acestei luni, a fost lansat barometrul tendintelor de consumului cultural in pandemie de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC). Desi procentul celor care merg la muzeu conform studiului oferit de catre institutie este foarte mic, 62% dintre respondenti nemergand niciodata la muzeu, iar 33% dintre ei o data pe an, exista cateva activitati culturale pentru care consumul a crescut: 35% dintre romani au citit carti fata de 22% in 2018, iar 88% au ascultat muzica pe diferite dispozitive, fata de 74% in anul precedent.

Citește în continuare