Skip to content

Muzeul Prado din Madrid ofera acces gratuit la 400 de opere de arta de Rembrandt, Caravaggio, Botticelli, Velazquez si Raphael.

Muzeul Prado din Madrid a lansat o aplicatie de tip ghid virtual in care ofera acces gratuit la unele dintre cele mai cunoscute opere de arta din istorie.

Miguel Falomir, directorul muzeului, a anuntat lansarea aplicatiei „The Prado Guide” care ofera acces gratuit iubitorilor de arta din intreaga lume. A declarat ca „aplicatia este o unealta pentru vizitatorii neinitiati dar si pentru specialisti. Speram sa ii aduca mai aproape de muzeu in vremuri in care nu pot ajunge la noi.” 

Turul digital include 400 de capodopere de la Bosch, El Greco, Rubens, Titian, Goya si faimoasele Menine ale lui Diego Velazquez, unul dintre cele mai recognoscibile tablouri din lume.

Aplicatia este categorisita dupa perioadele artistice, dupa scolile de pictura si sculptura, dupa autor si dupa tara. Fiecare lucrare include comentarii de la curatorii muzeului cu informatii si povesti despre provenienta acesteia si despre personalitatea artistului care a creat-o.

Fiecare imagine poate fi explorata la rezolutie inalta si poate fi descarcata, alaturi de o fisa cu specificatii tehnice.

Este a doua aplicatie oficiala a Muzeului Prado, dupa „The Dauphin’s Treasure” si vine cu bonusuri gratuite pentru utilizatorii care o vor instala pe un smartphone Samsung, partenerul care a facut posibila realizarea aplicaitilor.

Detalii despre descarcarea aplicatiei veti gasi aici.

Institutia considerata muzeul national de arta al Spaniei a avut peste 3,6 milioane de vizitatori in 2019. 

Muzeul Prado are una dintre cele mai impresionante colectii de arta din lume, avand la baza fosta Colectie Regala Spaniola cu tablouri si sculpturi din secolul al 12-lea pana in secolul al 20-lea de la cei mai mari maestri europeni din perioada Renasterii, Baroca si Romantica.

Colectia Muzeului Prado include lucrari de la majoritatea pictorilor importanti din istorie, o selectie rar care este intrecuta numai de Muzeul Luvru din Paris, Galeriile Uffizi din Florenta si National Gallery din Londra.

Muzeul Prado a fost deschis publicului in 1819 drept Muzeul Regal de Pictura si Sculptura. Cladirea muzeului a fost construita in 1785 de arhitectul Juan de Villanueva pentru a gazdui Cabinetul de Istorie Naturala, fiind transformat ulterior in Muzeul Regal. 

Colectia permanenta include 8.200 de desene, 7600 de picturi si peste 1000 de sculpturi. Avand opere cu o importanta ridicata pentru istoria artei, o mare dintre lucrari sunt imprumutate frecvent
muzeelor si galeriilor din intreaga lume.

„Meninele” lui Velazquez , „Gradina desfatarilor umane” a lui Bosch si copia oficiala a Mona Lisei sunt trei dintre cele mai ascultate comentarii din ghidul audio al Muzeului Prado.

„Meninele” lui Diego Velazquez este un tablou pictat in 1656 care include un portret al Infantei Margarita Teresa la varsta de 5 ani, inconjurata de curtezane, un paznic si un caine. Lucrarea a devenit una dintre cele mai des comentate si studiate din lumea artei prin folosirea inovatoare a perspectivei si a compozitiei, includerea unui autoportret si ale unor posibile portrete ale Regelui Philip al IV-lea si al sotiei sale.

Copia dupa Mona Lisa lui Da Vinci ii este atribuita unuia dintre ucenicii din atelierul maestrului italian. Recent, au existat indicii care l-au adus in fata pe Salai drept pictorul acestui tablou. Puteti citi mai multe mai jos.

In ceea ce priveste „Gradina desfatarilor umane” a lui Hieronymus Bosch, lucrarea pictata intre 1490 si 1510 este o antologie fascinanta cu placerile si tentatiile umane. Unul dintre panourile triptichului include o referinta directa la Judecata de Apoi iar altul la Gradina Raiului.

Citește în continuare