Skip to content

Un concert extraordinar cu muzica lui George Enescu in interpretarea London Symphony Orchestra este disponibil online gratuit

Incepand de joi, 24 decembrie, Festivalul International George Enescu ofera iubitorilor muzicii clasice auditia lucrarii “Vox Maris” pe site-ul www.festivalenescu.ro,  in interpretarea London Symphony Orchestra, dirijata de maestrul Gianandrea Noseda si a Corului Academic al Radiodifuziunii Romane condus de Ciprian Tutu, solist fiind tenorul Cosmin Ifrim. Concertul oferit de Festivalul Enescu a fost in prima auditie la editia din 2019 a Festivalului, pe scena Salii Palatului din Bucuresti.

„Vox Maris” este un poem simfonic inceput de George Enescu inca din 1925, dar intreaga partitura a durat foarte mult, pana in 1954, cand a si fost prezentata publicului, cu numar de opus 31 (antepenultimul). Poemul a fost compus pentru soprana, tenor, cor si orchestra, sub forma de sonata libera, inclusiv libretul fiind scris de compozitior dupa un text de Willy.

George Enescu a dedicat poemul “Vox Maris” amintirii pianistei Elena Bibescu, si a avut premiera la Bucuresti postum, in 1965. Poemul simfonic este unul dintre cele mai spectaculoase concerte scrise din muzica secolului XX, asa cum mai multi critici au remarcat de-a lungul timpului. 

Una dintre cele mai frumoase descrieri despre interpretarea poemului “Vox Maris” este facuta chiar de George Enescu, care povesteste in “Aminitirile” sale urmatoarele: „Da, am vazut tot ce voi descrie. Imaginati-va o mare zbuciumata. Un matelot nemiscat o contempla, cu ochii tinta la orizon. Urgia creste, se inteteste, matura in rafale. O sirena urla undeva departe.  Bubuit de tun: este alarma! Se aud tipete in vuietul marii, barcile sunt lasate la apa. Matelotul se repede, apuca vaslele si se indreapta in directia strigatelor. De pe mal, urmarim un timp barca dansand pe coama valurilor. Dispare dintr-odata. Un munte de apa s-a pravalit peste firava ambarcatiune ce se scufunda brusc. Suierul vantului peste valurile sangerii, parca, in lumina soarelui la asfintit. Marea si-a luat prada: satula, isi regaseste calmul. Vine noaptea, nu se mai aude nimic decat valurile care se sparg de pietre si, departe, departe de tot, cantecul anticelor sirene. Victima a potolit setea zeilor marii. Luna straluceste peste ape…”

In demersul de a face cat mai cunoscuta muzica lui George Enescu, o serie de intiative dedicate cunoasterii si promovarii partiturilor lui Enescu sunt sustinute de ICR Londra prin concertele si auditiile organizate sub bagheta dirijorului London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, care este si directorul artistic al Festivalului Enescu.

Pana acum, toate concertele cu tematica enesciana au fost extrem de bine primite de presa de specialitate dar si de publicul britanic, care incepe sa cunoasca din ce in ce mai mult opera marelui compozitor. Incursiunea in magia muzicii enesciene a inceput in 2017, cand Opera „Oedipe“ de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, a deschis, pe 23 septembrie, noul sezon London Philharmonic Orchestra in Royal Festival Hall din Londra. La finalul spectacolului, creatia lui Enescu a fost ovationata de cei peste 2.000 de oameni prezenti in sala.

London Symphony Orchestra va concerta si in cadrul Festivalului International George Enescu din 2021, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, iar poemul simfonic “Vox Maris” va fi interpretat in această editie de Mariinsky Theatre Orchestra, cu maestrul Valery Gergiev la pupitru.

Concertul va fi disponibil incepand de joi, 24 decembrie, pana pe 31 decembrie, pe website-ul www.festivalenescu.ro.

Citește în continuare