Skip to content

(video) Cele mai spectaculoase de focuri de artificii din lume.

Istoria artificiilor este documentata inca din anul 200 i.Hr. si a fost fructul imaginatiei unui grup de copii care au folosit tulpina de bambus pentru a lansa luminite in aer.

Adultii au intrat in joc mult mai tarziu, in jurul secolului al IX-lea, cand au dezvoltat artificiile cu praf de pusca.

De-a lungul timpului, artificiile au devenit un mod de a marca al cele mai deosebite evenimente din istoria personala, a unui popor sau a lumii.

Sunt folosite in cadrul petrecerii de nunta, de sarbatori nationale, la Jocurile Olimpice si, constant, au fost un simbol al trecerii in Anul Nou prin spectacolul de artificii de la miezul noptii dintre ani, de Revelion.

Tinand cont de restrictiile impuse in acest an de a iesi in spatiul public si de a va bucura de focurile de artificii, va propunem o alternativa digitala prin cele mai spectaculoase focuri de artificii din lume. O parte din ele au avut loc de Revelion, altele cu ocazia unor festivaluri dedicate exploziei de culori pe cerul noptii.

Festivalul Katakai din orasul Ojiya din Japonia este unul dintre cele mai vechi din lume, are o traditie de 400 de ani si e cunoscut drept locul in care au fost create artificiile in forma de scoica.

Festivalul dateaza din perioada Edo, se desfasoara anual in luna septembrie si detine Recordul Mondial pentru cele mai mari artificii din lume. A

Artificiile lansate au in jur de 420 de kilograme, 1 kilogram si 200 de grame in marime iar exploziile ating peste 800 de metri in latime. 

Pe parcursul a doua nopti, la Festivalul Katakai  sunt lansate peste 15.000 de artificii, spectacolele pot dura pana la 3 ore neintrerupt. Evenimentul este sustinut financiar de populatia locala atat pentru ca are o semnificatie culturala si sociala uriasa dar si pentru ca atrage numerosi turisti si ajuta la dezvoltarea intregii zone limitrofe.

Al doilea cel mai mare festival din lume dedicat artificiilor se desfasoara tot in Japonia, la Nagaoka.

Festivalul Nagaoka are o semnificatie istorica. A fost infiintat pentru a comemora victimele din timpul raidului aerian de pe 1 august 1954 cand au fost lansate 125 de bombe care au omorat 1.486 de oameni si au distrus aproape 80% din arhitectura orasului.

Ideea festivalului este atat de amintire a celor pierduti dar si in onoarea renasterii si reconstructiei orasului care a urmat dupa dezastrul care a avut loc in urma cu aproape 70 de ani. 

Anual, festivalul are loc intre 1 si 3 august, in jurul raului Shinano, cel mai lung din Japonia, care reflecta exploziile spectaculoase a peste 20.000 de artificii.

In timp ce japonezii se intrec in diametru, arabii utilizeaza cea mai inalta cladire din lume drept decor pentru lansarea unor artificii care creeaza o instalatie de arta.

Spectacolul de artificii prezentat de Revelion la Burj Khalifa din Dubai a devenit un eveniment care atrage zeci de mii de turisti anual. La 828 de metri inaltime, cladirea este folosita ca parte din instalatia de arta creata din expoziile de lumini. 

Artificiile se revarsa din cladirea-turn in diferite forme si culori din steagul Emiratelor Arabe Unite. Sunt completate de muzica, lumini LED, lasere si proiectii video care creeaza un spectacol pirotehnic unic in lume.

Spectacolul de artificii de la Sydney atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori.

Traditia focului de artificii din Sydney a inceput in 1976 si este impartita in doua spectacole gandite in cel mai mic detaliu. Prima desfasurare pirotehnica are loc la 21:00, ora locala si sunt destinate intregii familii, mizand pe bucuria celor mici si a batranilor care nu pot astepta pana la miezul noptii in picioare. A doua serie de artificii si cea mai impresionanta are loc la miezul noptii si atrage aproape 1,5 milioane de turisti, avand un buget de 6,5 milioane de dolari.

Spectacolul este televizat din 1995 in intreaga lume si urmarit de aproape un miliard de oameni. Australia este una dintre primele tari din lume care sarbatoreste Anul Nou datorita fusului orar.

Artificiile sunt orientate spre podul Sydney Harbour si dureaza 12 minute pentru a simboliza cele 12 luni ale anului trecut. Exploziile sincronizate pe hituri cunoscute si muzica clasica provin din trei directii diferite, dintre arcurile podului, de pe strada si deasupra constructiei aflata langa Opera din Sydney.

Citește în continuare