Skip to content

19 filme pentru intreaga familie, de la povesti consacrate ca Mary Poppins sau Paddington la filme din lumi paralele- Harry Potter sau Stapanul Inelelor

Will Smith is Genie in Disney’s live-action ALADDIN., directed by Guy Ritchie.

Chiar daca animatiile raman in topul preferintelor copiilor, exista o serie de filme care pot fi urmarite de intreaga familie, cu mesaje pozitive care sa inspire toti membrii. Majoritatea filmelor ecranizate are la baza scrieri deja cunoscute si traduse inclusiv in limba romana, asa ca ati putea sa cititi intai povestile cu cei mici, ca apoi sa puteti compara varianta ecranizata intr-un exercitiu-joc de dezbateri cu intreaga familie.

Filme care te poarta in lumi SF, unde binele invinge intotdeauna raul: seriile Harry Potter si „Stapanul Inelelor”.

Seria “Harry Potter” a scriitoarei J.K. Rowling ii are ca protagonisti pe Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) si Emma Watson (Hermione Granger). Toate cele opt volume ale seriei sunt deja ecranizate. Povestea se desfasoara in cea mai mare parte la Hogwarts, Scoala de Magie, Farmece si Vrajitorii, o scoala pentru tinerii vrajitori si magicieni. Punctul central al povestii il reprezinta conflictul dintre Harry si vrajitorul malefic Lord Voldemort, care i-a ucis pe parintii lui Harry in misiunea sa de a cuceri lumea vrajitoriei.

Tot o poveste fantastica este si trilogia “Stapanul Inelelor”, carte ecranizeaza dupa scrierea lui J.R.R. Tolkien din 1954 care cuprinde trei parti: Fratia Inelului, Cele doua turnuri si Intoarcerea Regelui. Elijah Wood, Ian McKellen si Liv Tyler au jucat in productia originala creata de Peter Jackson, care s-a filmat in Noua Zeelanda. A fost nevoie de mai bine de 40 de ani ca povestea fantastica a lui Tolkien sa devina productie cinematografica, fiind necesare atat efecte speciale, cat si tehnologii avansate pentru a putea descrie cat mai fidel atmosfera din carte.

Oameni, hobbiti, elfi, pitici, vrajitori, troli si orci vor insoti spectatorii pe tot parcursul celor trei filme din serie, luptandu-se cu fortele exterioare ale raului. De asemenea, o noua ecranizare a “Stapanul Inelelor” este in productie, cu drepturile de autor cumparate de Amazon. Filmarile au inceput deja si din informatiile aparute in presa de specialitate, vor exista 22 de episoade ale povestii fantastice.

“Jurassic Park”, “Razboiul Stelelor” sau “E.T. Extraterestrul” au la baza informatii reale: dinozaurii au existat, iar extraterestrii – desi nu i-a vazut inca nimeni – sunt fiinte care traiesc pe celelalte planete.

“Jurassic Park”, unul dintre filmele capodopera a lui Steven Spielberg, spune povestea lui Dr. Alan Grant si dr. Ellie Sattler care sunt invitati de miliardarul excentric John Hammond pentru deschiderea unui nou parc de distractii pe o insula din Costa Rica.

Miliardarul reusise sa cloneze dinozauri prin prelevarea de ADN din sangele insectelor preistorice si sa pună bazele unei rezervatii imense de animale preistorice, insa pierde controlul asupra animalelor. Exista si o versiune mai noua, din 2013, in format remasterizat 3D.

Aventurile din “Razboiul Stelelor” in regia lui George Lucas merita sa fie vazute in serie, respectand cronologia filmelor lansate pana in prezent. „Star Wars” este fara indoaiala cea mai mare franciza cinematografica cu actiunea desfasurata in spatiu, a caror actiune este urmarita de miliarde de fani de pe mapamod.

Franciza “Star Wars/Razboiul stelelor” a devenit un fenomen cultural, iar personaje precum Luke Skywalker, Prinresa Leia si Darth Vader au intrat in cultura pop globala.

“E.T. Extraterestrul” este tot o productie realizata de Steven Spielberg in 1982, refacuta si redata publicului douazeci de ani mai tarziu, cu Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton si Drew Barrymore ca personaje principale.

Noua varianta are o alta coloana sonora, efecte speciale noi si secvente nemaivazute, fiind o pelicula potrivita pentru intreaga familie. Un grup de extraterestri viziteaza Pamantul, iar unul din ei se pierde si ramane izolat pe aceasta planeta. Extraterestrul este gasit de un baietel de 10 ani, Elliot. Curand cei doi incep sa comunice si leaga o prietenie mai putin obisnuita, in care E.T. invata multe despre viata de pe Pamant, iar Elliot despre adevaratele valori ale vietii si semnificatia prieteniei.

In lista filmelor pentru intreaga familie mai pot aparea si ecranizarile dupa povesti consacrate: expeditia ursuletului Paddington, “Copiii domnisoarei Peregrine”, dar si povestea lui Roald Dahl, “Matilda”.

“Paddington 1” (2014) si “Paddington 2” (2017) sunt ecranizarile dupa povestea amuzanta a unui ursulet venit din indepartata jungla peruviena la Londra, in cautarea unui camin. Singur si parasit in gara din Paddington, ursuletul gaseste familia Brown, alaturi de care porneste in descoperirea capitalei britanice.

“Copiii domnisoarei Peregrine: Intre doua lumi’ are la baza romanul de debut al lui Ransom Riggs, publicat in 2011, care a devenit instantaneu un succes la nivel mondial. Din distributia productiei lui Tim Burton cu aceeasi nume fac parte Eva Green, Asa Butterfield, Ella Purnell, Judi Dench, Samuel L. Jackson.

Filmul il urmareste pe Jacob (Asa Butterfield), care a fost fascinat de povestile bunicului sau, dar in adolescenta a inteles ca nu erau decat niste minciuni. Insa moartea bunicului lasa sa se intrevada ca ceea ce spunea acesta ar putea fi adevarul, asadar tanarul simte ca trebuie sa descopere povestile. Asa ajunge la Scoala domnisoarei Peregrine pentru copii ciudati si este intampinat chiar de domnisoara Peregrine (Eva Green) care-l astepta.

Scriitorul Roald Dahl este foarte popular printre adolescenti, fiind creatorul unora dintre cele mai frumoase povesti dedicate lor. “Matilda” este ecranizarea povestii cu acelasi nume, cu Danny DeVito si Mara Wilson in rolurile principale. Matilda este o fetita care nu are nimic in comun nici cu parintii ei, nici cu fratele. Spre deosebire de doamna si domnul Wormwood (Rhea Perlman si Danny de Vito), Matilda este extrem de inteligenta, nerabdatoare sa mearga la scoala si sa invete cat mai multe lucruri. Din nefericire, parintii o trimit la o scoala condusa de o directoare malefica, insa fetita capata puteri speciale fiind in stare, la un singur gand, sa distruga ce vrea ea si sa creeze diverse fiinte care sa o ajute.

Magia Disney s-a transformat si in filme cu personaje reale, nu doar animatii. “Cenusareasa”, “Frumoasa si Bestia”, “Enchanted” (“O poveste incalcita”), “Aladdin” sunt filme de vazut oricand intr-o vacanta in familie

“Mary Poppins” si “Marry Poppins revine” sunt ecranizarile dupa cunoscutele povesti ale lui P.L.Travers. Primul film produs de Walt Disney a fost facut in 1964 si a marcat inovatie in mixul dintre animatie si utilizarea actorilor. Varianta a doua a aparut abia in 2018, cu Emily Blunt ca Mary Poppins, dar si cu actorii Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Julie Walters, Dick Van Dyke, Angela Lansbury, Colin Firth si Meryl Streep in distributie.

Mary Poppins se intoarce in viata familiei Banks ca sa-i ajute pe Jane, Michael si copiii lui sa gaseasca bucuria care lipseste din vietile lor. Enigmatica dadaca Mary Poppins poate transforma cu ajutorul talentelor ei unice orice sarcina intr-o aventura, mai ales alaturi de Jack (Lin-Manuel Miranda), un optimist a carui meserie e sa aprinda felinarele de pe strada.

Povestea si personajele cunoscute prind viata in aceasta adaptare a clasicei animatii Disney, un film care celebreaza una dintre cele mai iubite povesti spuse vreodata, “Frumoasa si Bestia”. Filmul prezinta calatoria fantastica a lui Belle (Emma Watson), o tanara frumoasa, desteapta si independenta, care este luata prizoniera de catre Bestie (Dan Stevens) in castelul lui. In ciuda temerilor sale, ea se imprieteneste cu personalul castelului si invata sa priveasca dincolo de exteriorul Bestiei.

“Cenusareasa”, versiunea ecranizata in 2015 de Kenneth Branagh, o aduce in prim-plan pe frumoasa Lily James in rolul Ellei („Cenusaresei”), Cate Blanchett in rolul Doamnei Tremaine (Mama Vitrega), Richard Madden in rolul Printului, Sophie McShera ca sora vitrega mai mica, Holliday Grainger in rolul surorii vitrege mari si Helena Bonham Carter in rolul Zanei Ursitoare. Povestea respecta naratiunea cu acelasi nume.

“Enchanted – Magie in New York” este tot o poveste Disney, de aceasta data cu actorii Amy Adams, Patrick Dempsey si James Marsden in rolurile principale. Povestea se intrepatrunde cu lumea din New York-ul zilelor noastre, intr-un basm despre o printesa din tinutul Andalasia, care e expulzata la New York de o regina malefica. La scurt timp dupa sosirea ei aici, Printesa Giselle incepe sa isi schimbe perspectiva asupra vietii si iubirii, dupa ce intalneste un chipes avocat.

De curand, a fost anuntat faptul ca filmul va avea o continuare, “Enchanted 2”, tot cu Amy Adams si Patrick Dempsey in roluruile principale.

Aventura cu personaje reale a povestii orientale “Aladdin” este completata de actorii Billy Magnussen, Will Smith, Naomi Scott, Nasim Pedrad, Mena Massoud si Marwan Kenzari, regia lui Guy Ritchie in ecranizarea din 2019.  Desi povestea pastreaza formatul original din “O mie si una de nopti”, filmul este un live-action in care Aladdin e un tanar descurcaret si fermecator, un orfan crescut de capul lui pe strazile din Agrabah, dar si un hot cu inima mare. Inocenta lui e motivul pentru care maleficul vrajitor Jafar il alege pentru a intra in Pestera Minunilor, unde Aladdin descopera lampa fermecata cu ajutorul careia vrea sa o vrajeasca pe printesa Jasmine.

Situatii reale de viata transpuse pe pelicula cinematografica pot fi descoperite in “Temple Grandin”, “Karate Kid”, “Dreamer” sau “Chef”, filme care ar putea oricand sa fie punct de plecare in discutiile despre toleranta, dorinta de a fi mai bun sau a-ti urma pasiunile.

“Temple Grandin” este un emotionant portret al unei tinere care a fost diagnosticata cu autism si care si-a depasit problemele de sanatate, devenind un cercetator foarte apreciat in zootehnie. Filmul o are pe Claire Danes in rolul principal, pelicula reda anii de inceput ai lui Grandin, atunci cand era copil si a fost diagnosticata cu autism, cresterea, adolescenta si maturizarea ei.  Din  distributie mai fac parte si Catherine O’Hara, Julia Ormond si David Strathairn.

“Karate Kid”, varianta din 1984, este un film bazat pe povestea lui Daniel, baiatul care nu reuseste sa se adapteze la scoala, fiind hartuit de ceilalti colegi. Insa devine ucenicul lui Miyagi, maestru de arte martiale, care il ajuta pe copil sa inteleaga atat arta acestui sport, cat si sa treaca mai usor peste problemele de la scoala. Filmul a fost regizat de John G. Avildsen, iar pustiul este interpretat de Ralph Macchio, in timp ce profesorul de arte martiale este Pat Morita.

O poveste despre legatura dintre copii si animale este  prezentata in “Dreamer”. Filmul este despre Cale Crane (Dakota Fanning), o fetita care adopta un cal de curse ranit pe care stapanul sau intentiona sa il sacrifice. Calul nu doar ca ii va schimba viata lui Cale, dar o va si apropia de tatal sau (Kurt Russell).

 “Chef” este o comedie in care un bucata, Carl Casper (Jon Favreau – care este si regizorul filmului), pleaca impreuna cu fiul sau de la restaurantul unde lucra si hotaraste sa cumpere o rulota pentru a o transforma intr-un food-truck. Acestia incep aventura, colindand tara si gatind bunatati in mica bucatarie.

Citește în continuare