Skip to content

Ce puteti face in acest weekend: activitati pentru copii la Muzeul MARe, “Spargatorul de nuci” cu English National Ballet, concert Mircea Tiberian si spectacole disponibile online gratuit

Primul weekend din nou an este un timp potrivit pentru a reflecta la anul care a trecut, de a proiecta ceea ce ne dorim in 2021 si de a ne bucura de ultimele zile care ne amintesc de Craciun. 

Green Hours reia seria de concerte cu artistul Mircea Tiberian.

Evenimentul “Piano Reinterpretations” al pianistului, compozitorului si profesorul de jazz Mircea Tiberian are loc vineri, 8 ianuarie, incepand cu ora 15.00, pe terasa Green Hours. De-a lungul anilor, Mircea Tiberian a urcat pe scena alaturi de muzicieni precum Larry Coryel, Tomasz Stanko, Herb Robertson, John Betsch, Lisle Ellis, Maurice de Martin, Chris Dahlgren, Horst Nonnenmacher, Adam Pieronczyk, Theo Jorgensmann, Nicholas Simion si de artisti de jazz romani precum Johnny Răducanu, Anca Parghel, Dan Mandrila. Pretul unui bilet este de 50 lei, iar detaliile evenimentului sunt disponibile aici.

Pana la urmatoarele concerte de muzica clasica pe care sa le ascultam intr-o sala de spectacol, sunt disponibile online concertele SoNoRo, dar si „Muzica Romaniei Interbelice”, un eveniment propus de Filarmonica Banatului.

Lucrari semnate de compozitori precum Ion Vasilescu, Ionel Fernic, Manuel Ponce, Nello Manzatti, Gerd Villow si altii vor fi prezentate de Filarmonica Banatul, intr-un concert dedicat perioadei interbelică.

Programul contine multe dintre melodiile care erau celebre in perioada interbelica, acum rearanjate pentru orchestra de catre Ioan Dobrinescu. Intre acestea, ‘Suflet candriu’, ‘Fetite dulci ca-n Bucuresti’, ‘Zaraza’, ‘Noapte buna, Mimi’, ‘Femeia, eterna poveste’, ‘Iubesc femeia’, ‘Astazi e ziua ta’, ‘Vrei sa ne-ntalnim sambata seara?’, ‘Sanie cu zurgalai’ , sub bagheta lui Radu Popa. Concertul se va transmite live, vineri, de la ora 19,00, pe pagina de Facebook a Filarmonicii Banatul.

Festivalul SoNoRo, editia a XV-a, va putea fi urmarit online pana pe 15 ianuarie 2021, pe platforma de Youtube a festivalului fiind indexate toate concertele transmise live.

Timp de 70 de ani, baletul “Spargatorul de nuci” in interpretarea celor de la English National Ballet a bucurat audientele, iar criza medicala care a inchis teatrale si cinematografele nu putea opri acest spectacol.

Filmat pe scena London Coliseum, baletul tematic de Craciun este disponibil pe platforma Youtube pana pe 23 ianuarie. Povestea spectacolului “Spargatorul de nuci” este colaborarea dintre Ceaikovski, cel care a creat muzica, pe baza povestii „Spargătorul de nuci si Regele Soarece”, a scriitorului german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, pentru care coregraful Marius Petipa a creat miscarile de balet. Spectacolul este recomandat si celor mici si celor mari, fiind o calatorie intr-o lume a viselor in noaptea de Craciun, unde personajul principal este o fetita care va salva lumea cu ajutorul Spargatorului de Nuci.

Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Vestea buna a saptamanii a fost faptul ca o parte dintre teatrele din tara s-au redeschis – este cazul teatrelor din Sibiu, Ramnicu Valcea si Arad. Insa daca nu mergeti in weekend catre aceste localitati, puteti sa va bucurati de spectacolele online disponibile. O selectie a acestora este disponibila aici.

La Constanta, reprezentantii teatrului au anuntat prima premiera a anului, spectacolul. „Copilul acesta” de Joel Pommerat, traducerea Anca Rotescu, un spectacol – lectura in regia lui Vlad Cristache este format din episoade ce descriu tensiunile legaturilor parinte – copil, o tema comuna si universal valabila. Difuzarea spectacolului „Copilul acesta” pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanta a fost programata sambata, 9 ianuarie, de la ora 19,00.

Muzeul MARe si-a redeschis portile pentru iubitorii de arta contemporana, iar in weekend ofera un eveniment dedicat copiilor, “Cu muzele prin MARe”.

Evenimentul este un tur ghidat al muzeului, prezentat si sambata si duminica, pentru doua grupe diferite de varsta, care raspunde la cateva intrebari: ce este un muzeu, ce este o alegorie si care este legatura dintre cele doua. Detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Tot pentru copii, este disponibila online gratuit „Trilogia Creanga”,  un spectacol de teatru radiofonic in format podcast disponibil gratuit datorita Teatrului Gong din Sibiu.

“Trilogia Creanga” este o noua initiativa culturala oferita de Teatrul Gong din Sibiu si ofera un spectacol de teatru radiofonic in regia Evei Labadi, o serie care reuneste povestile „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguta cu doi bani” si „Ursul pacalit de vulpe”.

Inregistrarile sunt deja disponibile online, gratuit, pe website-ul institutiei. Fisierele audio vor putea fi accesate timp de un an. De asemenea, sunt disponibile si alte 100 fisiere audio in „Meniul cu povesti soptite”, tot pe website-ul teatrului.

Citește în continuare