Skip to content

A aparut primul trailer al peliculei „Statele Unite vs. Billie Holiday”, cu Andra Day in rolul principal

Regizata de Lee Daniels („The Butler”, 2013), drama biografica „Statele Unite vs. Billie Holiday” exploreaza povestea tragica a cantaretei de jazz Billie Holiday, inegalitatile rasiale din America anilor 1940 si evenimentele desfasurate in cadrul Biroului Federal al Narcoticelor.

Dupa un scenariu de Suzan-Lori Parks, lungmetrajul este inspirat din cartea lui Johann Hari intitulata „Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs”. Actiunea viitoarei drame prezinta perioada furtunoasa a vietii tragice a lui Lady Day, cat si relatiile acesteia cu agentii federali.

O alta adaptare literara pe marele ecran a regizorului Lee Daniels este si „Precious: Based on the Novel «Push» by Sapphire”, din 2009, care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor.

Cantareata si actrita Andra Day, nominalizata la premiile Grammy, joaca rolul legendarei Billie Holiday.

Aceasta a creat controverse dupa ce a interpretat piesa „Strange Fruit”, care condamna istoria Statelor Unite cu privire la asasinarea oamenilor de culoare.

Din distributia filmului mai fac parte Garrett Hedlund, Natasha Lyonne, Da’Vine Joy Randolph, Miss Lawrence, Rob Morgan, Evan Ross, Tyler James Williams, Tone Bell si Erik LaRay Harvey.

In cele patru decenii de viata, Billie Holiday a trecut prin mai multe tragedii. Dependenta chinuitoare de alcool si droguri a adus-o in vizorul Biroului Federal de Investigatii inca din 1939, urmand un proces faimos in 1947. Elementele politice prezente in muzica sa, inclusiv balada „Strange Fruit”, au facut-o, de asemenea, vulnerabila in fata autoritatilor din acele vremuri.

Filmarile pentru „Statele Unite vs. Billie Holiday” au avut loc in toamna anului 2019, in Montreal, iar productia va avea premiera pe 26 februarie 2021 pe Hulu.

Filmul biografic evidentiaza si diferite aspecte ale relatiei complexe pe care Holiday a avut-o cu Jimmy Fletcher (personaj interpretat de Trevante Rhodes), agentul de culoare insarcinat cu urmarirea faptelor sale si in care Lady Day ajunge sa aiba mare incredere.

Billie Holiday a fost unul dintre cele mai mari nume ale jazzului, alaturi de Sarah Vaughan si Ella Fitzgerald.

Diana Ross a interpretat-o in filmul „Lady Sings the Blue” (1972), realizat dupa autobiografia ei. In 1987, cei de la U2 au lansat piesa „Angel of Harlem”, un tribut adus celei care a fost Billie Holliday.

A castigat patru premii Grammy, toate postum, la categoria cel mai bun album istoric. De asemenea, a fost introdusa in cadrul Grammy Hall of Fame in 1973.

In cartea sa biografica, Billie Holiday ofera cititorului o lectie dura despre sinceritate relatand intamplari din viata sa, de la copilaria dificila din Baltimore (unde facea comisioane pentru un bordel ca sa-i poata asculta pe Louis Armstrong sau Bessie Smith), si pana la salile arhipline unde a sustinut concerte alaturi de Count Basie Orchestra.

Artista povesteste deschis despre rasismul care a urmarit-o la tot pasul si despre dependenta de droguri si alcool. In capitolele pe care le rememoreaza, apar cele mai mari vedete din acele vremuri, printre care Lana Turner, Clark Gable si Coleman Hawkins, dar si incercarile grele prin care a trecut, cum ar fi inchisoarea sau prostitutia.

„Lady Sings the Blues”, autobiografia scrisa intr-un stil autentic si convingator, este disponibila pe nemira.ro.                                

Citește în continuare