Skip to content

Pe 15 ianuarie, la Teatrelli, Dragos Buhagiar, Adrian Damian, Cristina Milea si Octavian Saiu in dialog despre culisele teatrului

Pe 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale, Teatrelli vorbeste despre scenografie si importanta ei in teatru in seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”

Intalnirea are invitati scenografi recunoscuti nu doar national, ci si international din trei generatii, cu perspective diferite:  Dragos Buhagiar, unul dintre cei mai premiati scenografi romani, Adrian Damian si Cristina Milea, laureata Premiului UNITER pentru scenografie in 2020.

„Daca teatrul este, asa cum spunea Peter Brook in cartea lui cea mai cunoscuta, arta de a face vizibil invizibilul, atunci o anume dimensiune a lui ramâne esentiala. Fiindca devine puntea intre materie si spirit, innobileaza obiectele cele mai simple si le inalta la rangul de imagini. Imagini memorabile, purtate in suflet de spectatori care le descopera intr-o seara magica, din penumbra unei sali. Scenografia este tocmai acea vocatie a imaginilor care nu se pierd, chiar si atunci când par invizibile.” –  detaliaza criticul de teatru Octavian Saiu.

Dezbaterea va fi difuzata in premiera pe pagina de Facebook a Teatrelli, in data de 15 ianuarie, cu incepere de la ora 19, gratuit si cu subtitrare in limba engleza. Dialogul va fi accesibil ulterior si pe site-ul www.teatrelli.com, la sectiunea „Dezbateri”.

Poate cel mai prestigios dintre invitati, Dragos Buhagiar are in portofoliul sau creatii scenografice exceptionale care au dat energii speciale si noi semnificatii textelor puse in scena de unii dintre cei mai mari regizori de teatru din Romania. Buhagiar a lucrat cu Alexandru Tocilescu (pentru Eduard al III-lea, Oblomov ), cu Catalina Buzoianu (Cum gandeste Amy, Chira Chiralina, Mutter Coourage), Alexandru Dabija (Coloneul Pasare), Razvan Mazilu ( Ingerul Albastru, Chicago). In ultimii ani, in paralel cu o cariera internationala, Buhagiar a lucrat cu teatrele din Timisoara sau Sibiu in proiecte care au inclus teatrul clasic, dar si musical.

Adrian Damian, apartinand unei alte generatii, e scenograful Teatrului Odeon cu colaborari cu Mihai Maniutiu, Radu Nica, Radu Afrim (cu spectacolul Tihna, dupa un text de Attila Bartis, premiat international, inclusiv pentru scenografie), dar si cu Razvan Mazilu pentru scenografia celui mai mare musical produs vreodata la noi, Will We Rock You, care s-a jucat pe scena Salii Palatului.

Cea mai tanara dintre invitati, Cristina Milea are in portofoliul sau lucrari de scenografie si costume pentru productiile unora dintre cei mai importanti coregrafi contemporani (Florin Fieroiu, Vava Stefanescu), dar si cu productii de teatru clasic – scenografia si costumele pentru spectacolul Legaturi primejdioase in regia lui Cristi Juncu de la Teatru Mic din Bucuresti fiind unul dintre cele mai spectaculoase si apreciate proiectete ale sale.

Pentru pasionatii de teatru, conversatia transmisa live pe facebook va fi o oportunitate de a vedea la un alt nivel ce inseamna munca din spatele unor productii si ce mijloace folosesc scenografii pentru a aduce plus valoare creatiilor regizorilor cu care colaboreaza, dand viata lumilor speciale pe care acestia le gandesc.

Citește în continuare