Skip to content

Fara carnavalul din Venetia anul acesta, artizanii locali lucreaza in continuare la mastile pentru carnaval. O scurta prezentare a celor mai intalnite masti venetiene

Strazile Venetiei ar fi trebuit sa fie pline de oameni in luna februarie, oameni cu masti pe fata, care cauta din priviri o gondola libera pentru o calatorie pe canalele orasului. Anul acesta, insa, organizarea carnavalului este imposibila din cauza pandemiei.

In 2020, autoritatile italiene au decis sa intrerupa Carnavalul de la Venetia in a treia sa zi de organizare, din cauza cresterii alarmante a cazurilor de COVID-19. La acea vreme, numarul cazurilor confirmate in Italia era de 133. La scurt timp dupa, numarul imbolnavirilor a explodat in Italia. In acest moment, Italia inregistreaza peste 2,5 milioane de cazuri de imbolnaviri, iar peste 88.000 de oameni si-au pierdut viata.

In 2021, strazile Venetiei sunt strabatute de localnici care poarta masti, numai ca mastile colorate, bizare au fost inlocuite cu cele de unica folosinta, purtate pentru a stopa raspandirea coronavirusului.

Artizanii din Venetia continua, insa sa creeze masti, unele dintre ele inspirate din vremurile pe care le traim cu totii. O fotografie Associated Press il arata pe domnul Gualtiero Dall’Osto, artizan venetian, lucrand la o masca pentru carnaval. In plus, o alta creatie a sa este o tichie din material textil, gri, cu mici bulbi rosii atasati, ce te duce cu gandul la forma coronavirusului, vazut la microscop. Figura artizanului ii este acoperita de o masca de unica folosinta.

Istoria Carnavalului de la Venetia incepe in anul 1162, insa primul document care atesta organizarea sa dateaza din 1268, anul in care este mentionata si folosirea mastilor.

Oficial, Carnavalul de la Venetia a fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296. Documentul prevedea faptul ca orice om, indiferent de statulul sau social, are dreptul de a se distra inainte de lasatului secului pentru Postul Pastelui.

De altfel, exact acesta era rolul mastilor purtate de participanti – in timpul carnavalului nu iti puteai da seama daca un participant era bogat sau sarac, strazile Venetiei era pline de oameni eliberati de statutul lor social, ascunsi in spatele mastilor.

Carnavalul a devenit extrem de cunoscut in secolul al XVIII-lea, cand tinerii bogati din intreaga Europa veneau la Venetia pentru a se distra fara a fi recunoscuti. In 1930, Benito Mussolini a interzis carnavalul. In 1979, a fost reinviata traditia carnavalului si a mastilor.

Exista mai multe tipuri de masti purtate in timpul festivalului, iar fiecare duce in spate o intreaga poveste.

Masca Moretta este foarte populara printre femeile venetiene. Initial a fost gandita si purtata ca o masca perfect ovala, neagra, cu doua gauri in zona ochilor. Nu avea un snur care sa o fixeze de figura celei care o purta. Doamna care alegea o masca Moretta trebuie sa prinda intre dinti un mic suport fixat pe spatele mastii, in dreptul gurii. In felul acesta, purtatoarea mastii Moretta nu putea vorbi, iar misterul din jurul ei devenea si mai incitant.

Masca Medico Della Peste este o masca macabra, cu un cioc lung. In 1348, Venetia a fost grav afectat de ciuma. In acea perioada, o asemenea masca era folosita de medici pentru a se proteja de bacteria care cauza imbolnavirea.

In nasul lung al mastii erau puse ierburi si flori cu rolul de a filtra aerul si pentru a masca mirosul puternic provenit de la victimele ciumei. Acum, mastile Medico Della Peste sunt purtate impreuna cu o haina lunga, neagra si manusi albe.

Masca Bauta a fost initial alba, simpla. Acum, adesea este aurita. Masca acopera confortabil intreaga fata, nasul este proeminent, iar linia barbiei se indeparteaza de figura celui sau celei care o poarta. In felul acesta participantii care poarta o masca Bauta pot manca si pot vorbi fara a da jos masca, pastrand astfel anonimatul.

Masca Colombina este una care acopera doar jumătatea feţei, este frumos decorata, uneori chiar cu aur sau argint.

Masca Gnaga este una dintre cele mai fascinante din istoria Carnavalului de la Venetia, acopera in intregime nasul si ochii si are trasaturi puternic feminine. Inspiratia pentru a ea au fost pisicile. Istoria spune ca cei care purtau masca Gnaga erau barbati care se costumau in femei, iar acestia purtau pe strazile Venetiei cosuri in care tineu mici pisicute.

Citește în continuare