Skip to content

Natalie Ester, Alexandra Fasola, Anka Levana si Katia Pascariu in distributia unui proiect dedicat femeii contemporane. Spectacolul este disponibil online gratuit datorita Teatrului Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat prezinta joi, 4 februarie, de la ora 19.00, proiectul on-line 28 DE ZILE, un spectacol dedicat conditiei femeii contemporane intr-un secol in care subiectele legate de avort, mame minore si viol sunt inca tabu, realizat dupa un text scris de Olga Shiliaeva, traducerea Raluca Radulescu, in regia Catincai Draganescu. Din distributie fac parte Maia Morgenstern (voce), Natalie Ester, Alexandra Fasola, Anka Levana si Katia Pascariu.

Dramaturgul Olga Shiliaeva explica spectacolul astfel: „Sa fii femeie inseamna sa fii diferita, sa poti fi asa cum vrei. As vrea ca spectatorii sa ramana cu ideea ca nu hormonii le fac pe femei sa se poarte inadecvat, ci ca pentru toate aceste emotii negative ale femeilor exista, inainte de orice, cauze sociale.”

Realizat exclusiv on-line, proiectul isi propune sa aduca in atentia publicului o tema controversata si actuala, mai ales in contexul social prezent: un manifest, un strigat pentru constientizarea conditiei femeii in societatea moderna, in incercarea de a-si defini umanitatea si scopul existentei personale. Spectacolul este creat astfel incat tema feminitatii oscileaza intre traditie si prejudecati, intre succesul profesional si maternitate, intre sentimente si ratiune, intre idealuri si aspiratii. Actiunea se petrece in Rusia, insa subiectul poate fi la fel de contemporan in orice alta tara din lume.

Subiectele alese pentru reflexie in textul propus ca spectacol de teatru sunt controversate si pot creea diferite dezbateri publice. Raluca Radulescu, traducatorul textului, noteaza ca „Acum doi ani, o «piesa de scandal» facea furori in Rusia. A fost rapid tradusa si montata si in Polonia. Un teatru din Chisinau a anulat proiectul, pentru ca «spectatorii vor arunca in noi cu rosii, daca aducem asa ceva pe scena». Si tot in Polonia au urmat proteste in masa legate interzicerea avortului. 28 DE ZILE este o piesa care vorbeste despre subiecte ce nu ar mai trebui sa fie tabu nicaieri in lume, in secolul 21.”

Proiectul 28 DE ZILE poate fi urmarit integral on-line, pe paginile de Facebook si YouTube ale teatrului joi, 4 februarie, incepand cu ora 19.00. Accesul va fi gratuit.

Momentan, Teatrul Evreiesc de Stat nu si-a reluat activitatea si in sala de spectacol cu public, insa constant ofera spectacole online care sa tina aproape comunitatea creata in jurul povestilor puse in scena de institutie.

Citește în continuare