Skip to content

Teatrul National reia, din 8 februarie, tururile ghidate. Cateva detalii despre ce puteti vedea in turul TNB

De luni, 8 februarie, se reiau tururile ghidate la Teatrul National ”I.L. Caragiale” din Bucuresti.

Astfel, vizitatorii pot afla date tehnice nestiute despre mecanismele din spatele cortinelor sau vor afla cum sunt transportate cu ajutorul lifturilor decorurile.

Institutia culturala anunta pe siteul sau ca vor fi cate 3 tururi in fiecare zi, in toate zilele saptamanii.

Ca spectator al tururilor TNB aveti parte de explicatii personalizate despre cum s-a dezvoltat teatrul sau cum au fost concepute salile.

De exemplu, sala Studio care pana la renovare era in folosinta Operetei, si e in corpul lateral al teatrului, a fost gandita inca de la inceput din 1973 cu  un sistem de scaune pe scripeti care o ajuta sa fie transformata in 20 de minute in alt tip de sala – pentru teatru tip Italian, sau model elisabetan sau in arena.

Turul explica diferentele acestor tipuri de teatru si in ce montari sunt acum folosite si devine, la momentul vizitei in sala Studio, o mica istorie a evolutiei teatrului ca fenomen al spectacolului.

In culise vizitatorul nu are doar acces la cabinele actorilor si la o uriasa magazie cu recuzita, dar intelege si protocoalele care exista intre departamente: croitorie, spalatorie, scenografie. Dupa fiecare spectacol, cabinierele verifica costumele, anunta eventualele retururi care sunt necesare (daca s-a rupt sau s-a stricat ceva), apoi trimit haina la curatatorie. Dincolo de ce vedem pe scena, in spatele spectacolelor e o adevarata fabrica pe departamente si ateliere administrative.

La asta se adauga desigur departamentul scenotehnica pe care-l descoperiti in aceeasi vizita.  

Numarul de participanti la un tur este limitat la sase persoane, pentru a se respecta prevederile in vigoare impuse de pandemia de COVID-19. Durata unei vizite va fi de 45 de minute.

Lunea tururile se desfasoara incepand cu orele 12,00, 14,00 şi 16,00, iar de marti pana duminica acestea vor avea loc de la orele 14,00, 16,00 si 18,00. Locul de intalnire va fi foaierul Salii Mari, participantii fiind asteptati cu un sfert de ora inainte de ora aleasa pentru vizitarea teatrului.

Pentru vorbitorii de limba engleza, poate fi programat un tur ghidat in limba engleza, pe baza unei solicitari telefonice prealabile.  Biletele pot fi cumparate de la Agentia de bilete a teatrului sau online, pe platforma MyStage si costa 10 lei.

Pentru cei mici, turul poate fi si o lectie pentru a vedea din alta perspectiva o parte din textele din programa obligatorie.

In muzeul teatrului sunt fotografii si povesti despre directoratul lui Liviu Rebreanu la conducerea institutiei (muzeul a fost inaugurat chiar de Rebreanu in 1942), dar si povesti despre cum Caragiale, care astazi da numele teatrului, nu era foarte iubit.

Rebreanu la inaugurarea muzeului

Premiera cu “O scrisoare pierduta” in 1884 a generat o mare polemica, lui Caragiale cerandu-i-se sa modifice textul pentru ca politia vremii nu iesea bine din poveste. Au fost atat de mari presiunile politice, incat Caragiale s-a suparat si a cerut ca textul lui sa nu se mai joace. In acea prima montare Constantin Nottara era Tipatescu si Aristita Romanescu era Zoe.
    Imagini de atunci pot fi gasite in muzeul teatrului.

Citește în continuare