Skip to content

In Marsilia, Franta, un festival de circ a fost organizat doar pentru profesionistii din domeniu. Purtarea mastii a fost incurajata prin afise cu clovni – “Chiar daca ai un nas mare, poti purta o masca”

Bienala Internațională a Circului este cel mai mare și mai cunoscut festival de circ contemporan din lume. Din cauza pandemiei, acesta nu a putut fi organizat ca in anii trecuti.

“Am plecat la drum cu un plan A, apoi am trecut la planul B, apoi la planul C, planul D, iar intr-un final am decis sa urmam planul E, adica o Bienala pentru profesionisti. Am putut face asta, ni s-a permis”, spune organizatorul Raquel Rache de Andrade.

Bienala Internationala a Circului este organizata la fiecare doi ani in Franta, la Marsilia, iar anul acesta a fost organizata cea de-a patra editie.

In 2019, peste 110.000 de oameni au participat la eveniment. In acest an, aproape 2.000 de participanti au putut veni la Bienala. Au fost doar profesionisti care lucreaza in domeniul circului sau profesionisti care doresc sa incheie contracte cu artisti din acest domeniu.

Au fost numere de acrobatii pe biciclete la inaltime sau numere de contorsionism.

In cadrul evenimentului au putut fi vazute afise care au incurajat purtarea mastii. Pe ele era un clovn, cu papion, nas rosu si masca, cu textul ““Chiar daca ai un nas mare, poti purta o masca”

Pentru multa vrene, circul a insemnat animale dresate, numere cu ciudatenii sau numere cu clovni, amuzante.

Insa, acum aproape 30 de ani, domeniul circului a capatat o noua forma prin aparitia conceptului de circ nouveau, circ contenporan.

Practic, circul contemporan foloseste tehnici din circul clasic – jonglerii, numere cu clovni – pentru a transmite emotii, pentru a crea anumite stari. Se bazeaza mult pe nonverbal.

Cirque du Soleil, cu sediul in Montreal, este cel mai mare producator de circ contemporan din lume. In vara lui 2020, compania și-a declarat insolventa și a fost nevoita sa concediaze peste 3000 de angajați, din cauza efectelor pandemiei de Covid-19.

Initial, Cirque du Soleil era doar o trupa de performeri numita Les Échassiers, ce a sustinut numeroase spectacole in Quebec intre anii 1979 si 1983. Prima lor productie oficiala, Le Grand Tour du Cirque du Soleil, a avut mare success in 1984. Abordarea era una teatrala, axata pe personaj, fara prea multe animale, iar acele spectacole au ajutat la definirea circului contemporan.

Cirque du Soleil s-a dezolvoltat rapid intre anii 1990 și 2000. Artistii au ajuns sa sustina 19 spectacole in peste 300 de orase de pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii. Compania reuseste sa angajeze 4.000 de oameni din 50 de tari si genereaza un venit anual de aproximativ 1 miliard de dolari.

Citește în continuare