Skip to content

Alimente vegetale care inlocuiesc carnea si produsele lactate – ajuta digestia si furnizeaza organismului vitamine si minerale atat de necesare in aceasta perioada

Daca va doriti o alimentatie care sa va usureze digestia, iata cateva alternative vegetale. Fie ca optati pentru un regim bazat in intregime pe astfel de alimente, fie ca va alegeti cateva zile pe saptamana in care sa mancati alimente mai usoare, consumul unor produse precum nautul, lintea sau avocado are beneficii pentru organism. Sunt satioase si sunt pline de nutrienti. In plus, si laptele de vaca poate fi inlocuit cu variante vegetale.

Un sos foarte bun pentru paste este cel de branza din caju. Aveti nevoie de un blender in care sa puneti urmatoarele ingrediente: 200 gr de caju (boabele de caju trebuie tinute in apa inainte, cel putin 45 de minute, ideal ar fi 2-3 ore), patru linguri de fulgi de drojdie inactiva (o gasiti in magazinele tip Plafar fizice sau online), aproape 200 ml de lapte de migdale, 2 catei de usturoi, jumatate de lingurita de turmeric macinat, jumatate de lingurita de paprika, jumatate de lingurita de fulgi de ceapa, o lingura de mustar Dijon, sare si piper. Laptele de migdale il puteti adauga treptat, pentru a obtine consistenta de sos pe care o doriti.

Boabele de caju au o mare valoare nutritionala. Contin proteine, minerale precum calciu, magneziu, fier, potasiu, dar si zinc. Caju este bogat si in vitamina C, vitaminele B1, B2, B3, B6, precum si vitaminele E si K.

Image: 381496732, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Consumul de caju va ajuta sa va intariti muculatura, dar si  sa preveniti afectiunile cardiace, avand in vedere ca alimentul este bogat in grasimi dietetice. Daca le consumam in cantitati moderate, grasimile sanatoase reduc nivelul de colesterol din sange, scazand riscul cardiovascular.

Maioneza traditionala, de multe ori grasa, o puteti inlocui cu o varianta mult mai usoara pentru organism – maioneza vegetala. Iata doua retete pentru o alternativa la fel de delicioasa. Puteti prepara maioneza vegetala folosind fie caju, fie avocado. Tot intr-un blender puneti 200 de gr de caju inmuiat in prealabil in apa, zeama de la o lamaie, un catel de usturoi, 100 de ml de apa fiarta, jumatate de lingurita de turmeric. Modul de preparare este similar sosului de caju, puneti apa la final, pentru a obtine consistenta dorita.

Maioneza vegetala o puteti prepara folosind si avocado, un super aliment atat de benefic sanatatii noastre. Veti avea nevoie de 2 avocado copti, zeama de la o lamaie, 150 de ml de ulei de masline extravirgin, 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva, o lingurita de turmeric, un catel de usturoi, sare si piper.

Cateva date pentru a va convinge de beneficiile consumului de avocado: este plin de grasimi sanatoase, precum si vitamine si minerale: vitaminele K, C, B5, B6, E, acid folic, potasiu, magneziu, fier, zinc, fosfor.

Grasimile sanatoase pe care le contine avocado incetinesc procesul de descompunere a carbohidratilor, iar asta inseamna ca nivelul de zahar din sange se poate mentine in limite normale. Acest lucru ii ajuta pe cei care doresc sa slabeasca.

Burgerii din carne pot fi si ei inlocuiti cu burgeri vegetali. Trebuie sa va alegeti un ingredient de la care veti porni, puteti alege fie nautul, fie lintea sau fasoalea. Fierbeti ingredientul ales si pasati-l cu furculita. Adaugati apoi urmatoarele ingrediente: legume date prin razatoare (morcovi, dovlecei, pastarnac), verdeturi (ceapa, patrunjel, leurda), condimente (aici puteti alege ce preferati – oregano, cimbru, busuioc, rozmarin), sare, piper. La final adaugati un ou sau puteti adauga un cartof pasat, daca nu doriti sa folositi ou. Daca consistenta nu e cea dorita, puteti adauga pesmet sau faina.

Dupa ce ati amestecat toate ingredientele, formati chiftelele pe care le puteti praji intr-o tigaie neaderenta cate 1-2 minute pe fiecare parte sau 15-20 minute in cuptor, avand grija sa intoarceti chiftelele pe ambele parti.

Boabele de naut sunt o sursa de fibre, proteine si grasimi sanatoase. In plus, contin complexul de vitamine B. De altfel, nautul reprezinta un bun inlocuitor al carnii pentru cei care sunt vegani sau vegetariani. Daca doriti sa luati pur si simplu o pauza de la consumul de carne, boabele de naut vor fi un inlocuitor ideal.

Pentru a inlocui chiftelele de carne, puteti alege chiftelele facute din mazare si ceapa verde. Sunt extrem de gustoase si usor de facut. Aveti nevoie de 200 de grame de mazare, 2 oua, 2 fire de ceapa verde, 2 fire de patrunjel, 100 de grame de faina. Toate aceste ingredient se mixeaza. Puteti adauga si putin praf de copt, pentru a iesi mai pufoase. Inainte de a forma chiftelele, adaugati cateva boabe de mazare intregi, pentru o textura mai buna a chiftelelor. Le prajiti intr-o tigaie neaderenta 1-2 minute sau in cuptor, 15-20 minute. Merg foarte bine cu maioneza vegetala. Sau cei care consuma smantana pot adauga deasupra lor una cremoasa.

Mazarea se afla printre alimentele cu putine calorii. Continue multe vitamine (vitaminele A, K, C, B1, B9) și minerale, dar și o cantitate importantă de fibre.

Laptele de vaca poate fi inlocuit cu diverse alternative, una dintre ele – laptele de migdale. Acesta contine un numar mic de calorii, insa in acelasi timp duce organismului un aport mare de fibre solubile si de fibre insolubile, care au rolul de a proteja peretii intestinali dar si colonul. In plus, aceste fibre vor regla absorbtia zaharului si vor controla nivelul colesterolului.

 Laptele de migdale are si un continut bogat de fibre de potasiu.

De retinut aceasta informatie, pentru cazurile in care va confruntati cu stari de voma sau diaree, laptele de migdale creste nivelul de potasiu, care scade mult in cazul acestor afectiuni.

Laptele de orez este un alt bun inlocuitor al laptelui de vaca. Il puteti cumpara gata preparat din comert sau puteti sa il faceti acasa, extrem de simplu.

De fapt laptele de orez este apa rezultata in urma fierberii orezului. Lichidul contine multe vitamin si minerale. Puteti turna lichidul intr-o sticla, iar apoi pentru un plus de savoare puteti adauga putina scortisoara.

Laptele de orez contine inozitol, un compus care imbunatateste circulatia sangelui si ajuta astfel la regenerarea celulelor si intarzie procesul de imbatranire. Pielea va avea de castigat, va arata mai luminoasa si mai tonifiata.

Totodata, laptele de orez este si energizant pentru organism. Atunci cand treceti printr-o raceala sau nu aveti pofta de mancare, doua astfel de cani pe zi va vor aduce suficienti nutrienti pentru a va mentine nivelul de hidratare.

Si digestia poate fi imbunatatita prin consumul de lapte de orez, puteti preveni senzatia de balonare consumand o astfel de bautura.

Citește în continuare