Skip to content

Dave Grohl de la Foo Fighters are trei albume pe care le recomanda copiilor pentru formarea unei culturi muzicale

Unul dintre cei mai activi artisti internationali, Dave Grohl de la Foo Fighters, a povestit recent cu BBC despre importanta educatiei muzicale in viata copiilor. Discutia despre muzica a venit in contextul unui dezbateri despre scoala online, muzicianul petrecand mult timp acasa cu cei mici din cauza pandemiei.

Acesta a recunoscut ca nu le este de folos celor mici la teme, ci “As putea fi o majoreta, aa putea sa va fac un mic dejun grozav si as putea sa va fac sa zambiti inainte de a va incepe ziua, dar nu ma doriti neaparat la lectiile de istorie sau sa va ajut cu trigonometria,” a povestit acesta la BBC Breakfast.

Insa Dave Grohl a facut trei recomandari de albume pe care copii sa le considere ca “inspiratie muzicala”: The Beatles, AC/DC si coloana sonora a filmului “Saturday Night Fever”.

Albumul “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” a celor de la The Beatles este considerat de artist ca „inca se conecteaza la fel cum a facut-o in ziua in care a aparut pe piata”. Albumul a aparut in 1967 si a fost intens laudat de criticii muzicali pentru inovatia compozitiei, productiei si a  designului grafic, cu un impact asupra tinerilor si a ceea ce numim fenomenul counterculture – o forma prin care artistii sustineau unele miscari reprezentate de drepturi si libertati cetatenesti, dar si comentau evenimente politice, ca Razboiul din Vietnam. Lansarea acestui album a fost un moment decisiv in cultura pop din anii 1960, cu melodia Summer of Love, moment care a dus la  legitimitatea culturala deplina pentru muzica pop si recunoasterea ca arta.

Urmatoarea recomandare a lui Grohl a fost “Back In Black” de la AC / DC, pe care l-a numit „rock and roll drumming 101”. Albumul a aparut in 1980, dupa moartea lui Bon Scott si dupa succesul albumului “Highway to Hell”, insa Brian Johnson a facut o treaba extraordinara, iar intreg albumul este un tribut muzical foarte bine interpretat.

Ultima sugestie a lui Grohl a fost neasteptata, intrucat rockerul a optat pentru coloana sonora a filmului Saturday Night Fever, explicand: „Imi place sa dansez”. Filmul cu acelasi nume din 1977 in care rolul principal este interpretat de John Travolta este unul dintre cele mai bine vandute albume din lume, fiind al doilea ca numar de vanzari dupa coloana sonora a filmului “The Bodyguard. Trupa Bee Gees este cea care a creat muzica cu tonalitati disco pentru film, fiind recompensata cu un premiu Grammy.

Dave Grohl raspunde deseori provocarilor primite din partea presei sau a fanilor. De curand, Dave Grohl s-a duelat la tobe cu o fata de 10 ani, un copil e un fenomen care se ia la intrecere cu multi muzicieni.

Nandi Bushell a postat si un clip cu ea in timp ce bate la tobe pe piesa “Everlong”, de la Foo Fighters, spunandu-i lui Dave Grohl: “sah mat”. Artistul a raspuns acestei provocari, si a inceput sa cante la tobe, explicand ca a batut la tobe acest cantec ultima data in 1997, cand au si inregistrat melodia, de atunci fiind interpretat doar de Taylor Hawkins, tobosarul formatiei.

Citește în continuare