Skip to content

Ai-Da este primul artist robot care va avea o expozitie cu autoportrete la Muzeul Designului din Londra

Ai-Da, un robot care functioneaza pe baza inteligentei artificiale, va expune o serie de trei autoportrete la Muzeul Designului din Londra. Desi spatiul oferit robotului ar fi putut fi ocupat de artisti umani care au nevoie de promovare, creatorii robotului au declarat ca expozitia este un mesaj de avertizare despre dependenta de gigantii tehnologici, intr-o lume bazata pe date.

Descrisa drept „primul robot artist ultrarealist”, Ai-Da a fost numita dupa omul de stiinta si matematiciana Ada Lovelace si a fost creata de Aidan Meller, detinatorul unei galerii de arta din Oxford alaturi de parternera lui, Lucy Seal, curator de arta.

Crearea si realizarea robotului lansat in 2019 a apartinut companiei Engineered Arts din Cornwall iar abilitatile de desen au fost dezvoltate alaturi de studenti de la Universitatea din Leeds.

Ai-Da are camere de filmare in locul ochilor si a folosit imaginile captate uitandu-se in oglinda pentru a recrea imaginea ei. Programele de inteligenta artificiala pe care le are la baza i-au ghidat mana in timp ce a desenat cele trei lucrari.

Stilurile artistice pe care le imita provin de la inceputul secolului al XX-lea si includ elemente din Cubism si Expresionism. Autoportretele distorsionate si fragmentate vor fi expuse in premiera la Muzeul Designului din Londra incepand cu luna mai, daca restrictiile britanice impuse vizitarii muzeelor vor fi ridicate pana atunci.

Pe langa tablourile semnate de Ai-Da, muzeul va expune si o sculptura 3D a capului artistei, realizata prin intermediul unei imprimante.

In ultimul an, robotul a avut o serie de aparitii importante in spatiul public si a inceput sa primeasca validare din partea unor institutii importante in arta britanica precum Tate Modern sau The Barbican.

In februarie 2020, Ai-Da a sustinut primul discurs TEDx in Oxford despre intersectia dintre Inteligenta Artificiala si arta.

In vara anului trecut, Ai-Da a avut o prima expozitie in care toate lucrarile au fost cumparate anterior vernisajului pentru suma de peste 1 milion de dolari. Robotul a creat picturi, desene si sculpturi incluse in seria „Viitoruri nesigure” despre efectul distopian al relatiei oamenilor cu tehnologia.

Robotul a aparut si intr-un videoclip al trupei The 1975 menit sa promoveze single-ul „Yeah I know”, fiind inclus alaturi de 14 artisti inovatori.

Ai-Da si-a completat CV-ul ca pictor, sculptor, model care pozeaza pentru editoriale de moda si artist performativ care interpreteaza poezii.

In luna octombrie, lucrarea „Shattered Space: Narem Quercus” a fost inclusa in licitatia Christie’s, a pornit de la estimari de 5.000 de lire sterline si a fost adjudecata pentru 16.250 de lire.

Inaintea licitatiei, Ai-Da a avut prima expozitie solo „Oare robotii viseaza la albine electrice?” la Galeria Annka Kultys Gallery din Londra.

Pentru lunile urmatoare, „artista-robot” are programate expozitii in sapte muzee mari din intreaga lume si un vernisaj in cadrul Natiunilor Unite.

In ultimele luni au aparut tot mai multe anunturi despre folosirea Inteligentei Artificiale in lumea artei. Inclusiv in Bucuresti unde Bienala de Arta va fi curatoriata de IA.

Citește în continuare