Skip to content

Astazi este Ziua Bunatatii Spontane, ziua in care daruiesti, fara sa astepti ceva in schimb. O fapta buna pe care o puteti face, spontan, sa lasati o cafea in asteptare. Restaurante care inca au in derulare conceptul

Ziua Bunatatii Spontane a debutat in Noua Zeelanda, dupa ce un domn, Josh de Jong a ramas blocat in trafic, inconjurat de soferi foarte nervosi. El s-a gandit atunci ca ar fi bine ca oamenii sa fie mai buni unii cu altii, fara sa astepte o rasplata in schimb. Se intampla in anul 2004.

In anul urmatorul, domnul Josh de Jong a inceput sa faca mici acte de bunatate: a cumparat o cafea pentru cineva necunoscut, a ajutat pe cineva sa care bagaje grele sau a lasat in parbrizele masinilor mici bilete cu mesaje pozitive.

“Oamenii sunt pur si simplu uluiti, pentru ca nu se asteapta la asta”, spune Josh de Jong. Din urmatorul an, din 2005, actiunile sale au inceput sa fie raspandite in intreaga Noua Zeelenda. Ulterior, in anii ce au urmat, o intreaga planeta s-a alaturat miscarii.

Iata cateva exemple de fapte bune pe care le puteti face: puteti oferi o cafea unui necunoscut, puteti dona sange, puteti oferi o floare unui vecin, puteti dona obiecte sau puteti sa va oferiti sa faceti cumparaturile unui vecin care nu se poate deplasa pana la magazin.

Urban.ro va prezinta pe larg una dintre ideile pe care le puteti adopta – aceea de a oferi o cafea sau o masa calda unui necunoscut.

Chiar daca trecem cu totii prin vremuri grele, din cauza pandemiei, inca mai sunt restaurante care sustin miscarea “cafea in asteptare”. Ce inseamna – atunci cand mergeti sa cumparati o cafea, puteti plati doua cafele, iar una ramane in asteptare pentru un om care are nevoie de ea, dar nu-si poate permite sa si-o cumpere. De multe ori, restaurantele participante adauga la randul lor sume de bani, pe langa cele stranse de la clienti, pentru a putea sustine diverse cauze.

In Romania, inainte de pandemie, multe restaurante din intreaga tara s-au alaturat miscarii. In continuare o parte dintre ele sustin miscarea.

Iata cateva exemple de cafenele si restaurante, precum si o bacanie, unde puteti lasa o cafea sau o masa calda in asteptare.

Cofferino Hub din Bucuresti ofera posibilitatea clientilor care cumpara cafea sa lase donatii de cate 5 lei. Banii stransi vor merge catre organizarea de cursuri pentru 10 mame aflate in situatii de risc.

Mamele sunt membre ale Asociatiei Dream Project, ONG care cauta cai de a sustine tinerele mame care au nevoie urgenta de ajutor. In plus, tot din banii stransi vor fi organizate si diverse ateliere pentru copiii mamelor din program. Mirela Codreanu de la Cofferino Hub spune ca din noiembrie 2020 si pana acum s-a strans contravaloarea a 124 de cafele in asteptare. “Parintii sunt dornici sa ajute alti parinti si considera ca este un gest mic pentru ei si ca impactul este mare. Atunci cand isi platesc consumatia, adauga si una sau 2 cafele in asteptare. Se bucura cand le povestesc mai multe despre viziunea proiectului. Visul este sa reusim sa strangem mai multi bani astfel incat impactul sa fie atat pentru mamele care vor participa la curs, cat si pentru copiii acestora care pot participa la ateliere cat timp mamele sunt la curs. Ne dorim sa oferim cursul complet si nu varianta scurta, iar asta ar inseamna 4 zile de curs pentru parinti si copii cu totul platit. Pentru copii ne gandim la ateliere de inteligenta emotionala, ateliere muzicale, creative”, spune Mirela Codreanu.

Si la Paninaro, un mic restaurant din Bucuresti gasiti posibilitatea achitarii unei cafele in asteptare.

Melinda Teohari, unul dintre oamenii din spatele restaurantului, spune ca initiativa a pornit de ceva ani, numai ca oamenii erau destul de reticenti la inceput, credeau ca cei de la restaurant pastrau banii si nu a functionat prea bine. “Am pornit din nou in timpul pandemiei tocmai in ideea ca acum e nevoie mai mult ca oricând sa inaintam impreuna. Cu mic, cu mare. Merge cam timid. In sensul ca se doneaza mai rar, dar suntem bucurosi ca se doneaza. Dar tot reușim lunar sa oferim macar 10 pachete cu mancare. Daca nu se aduna suficienti bani, completam noi in asa fel incat sa putem oferi o masa consistenta fiecarui om care are nevoie și ne trece pragul. In unele luni am adunat banii si i-am donat Asociatiei Magic pentru a cumpara materie prima familiilor cu copii oncologici, daca nu am avut cui sa oferim o mancare sau o cafea calda. Facem și noi cat putem cu resursele pe care le avem”, spune Melinda Teohari.

De asemenea, la Bacania Veche din Bucuresti intalniti un proiect similar. Ei au introdus pe site-ul de comenzi online o sectiune speciala numita “Mancare in asteptare”. Este un produs de 10 lei menit sa acopere cheltuielile cu hrana celor care ajung in adapostul Sus Inima – bolnavi si apartinatori veniti in Bucuresti, la spitale.

“Noi am aderat la aceasta idee acum vreo 5 ani, cred, insa configuratia noastra (pravalia din Barbu Vacarescu + bistroul din Platforma Pipera) nu ne-au ajutat sa putem primi vizitele celor ar fi avut nevoie. Motiv pentru care as putea spune ca nu am reusit sa ne punem in serviciul public asa de bine cum a reusit Oana Coanta de la Bistro del’Arte din Brasov – ea are o multime de ‘Cafele in asteptare’ si ajuta multi oameni ai strazii cu un blid de mancare calda”, spune Marius Tudosiei, de la Bacania Veche.

Din noiembrie 2020, cei de la Bacania Veche trimit mancare calda catre Fundatia Sus Inima. Sunt clienti care le lasa bani la bacanie, altii platesc pe site cate 10 lei, iar restul ajutorului vine de la oamenii de la Bacania Veche.

“Cand erau 2-3 portii pe zi, le ofeream noi, nu era o problema, insa acum sunt uneori si 8 meniuri pe zi, asa ca am apelat la Mancarea in Asteptare ca sa cerem ajutorul comunitatii. Si a functionat. Iar daca nu va functiona suficient de bine incat sa acoperim macar jumatate din costuri, tot o sa trimitem pentru ca asta a fost promisiunea pe care le-am facut-o: ii vom ajuta cu mancare buna, proaspata si corecta pe toti cei care vor veni sa caute adapost la ei”, mai spune Marius Tudosiei.

Pana acum, din noiembrie 2020, cei de la Bacania Veche au trimis catre adapost mancare in valoare de aproape 7000 lei. Momentan, “mancarea in asteptare” – sectiunea lor de pe site – a reusit sa colecteze 73 de comenzi de la clienti, adica 730 de lei.

Citește în continuare