Skip to content

David Tryhorn, regizorul documentarului Netflix despre viata celui mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, Pele: “Nu a existat niciodata un film care sa-i faca dreptate, sa prezinte ce a realizat si ce a vrut sa spuna”.

Unul dintre cele mai asteptate documentare Netflix este povestea celui mai mare jucator de fotbal al tuturor timpurilor, “Pele”, care a avut deja premiera si in Romania. Filmul urmareste calatoria jucatorului de origine braziliana, de la copilul minune de 16 ani pana la a deveni singurul jucator care a castigat vreodata trei Cupe Mondiale. Mai mult, documentarul spune si povestea Braziliei, o tara necunoscuta lumii largi pana in 1960, cand tot mapamondul a urmarit golurile lui Pele, o incursiune geopolitica intre dictatura braziliana si ceea ce lumea intreaga descoperea despre Brazilia cu ajutorul fotbalistului.

Ceea ce subliniaza documentarul este o noua nastere a Braziliei o data cu participarea la Cupa Mondiala din 1958 in Suedia, unde Pele, in varsta de doar 17 ani, a obtinut victoria. Ulterior, in 1962, Brazilia si-a reafirmat pozitia de liber al globului, prin campionatul care a avut loc in Chile. Insa oricat de bine era vazuta Brazilia in afara granitelor prin jocul remarcabil a lui Pele, in urma unei lovituri de stat militare, tara a devenit dictatura. Problemele politice din tara l-au mahnit pe sportiv, insa 15 ani mai tarziu, la Cupa Mondiala din 1970, natiunea braziliana scindata de problemele politice avea din nou un subiect comun: victoria lui Pele.

Desi Pele este o legenda mondiala, nu a existat pana acum niciun documentar international complet despre acesta, ceva similar cu documentarul Maradona semnat de Asif Kapadia sau cu filmul lui Álex de la Iglesia din 2014 despre Messi. Cea mai importanta sursa cinematografica este filmul “Pelé Eterno” din 2004, realizat de regizorul brazilian Anibal Massini, mai degraba un mix de mari obiective sportive ale brazilianului decat o privire de ansamblu asupra intregii lui vieti.

Cu sprijinul Netflix, va prezentam cateva detalii din culisele acestei productii potrivite pentru intreaga familie ca o lectie despre pasiunea pentru a face performanta.

In materialele puse la dispozitie de Netflix, regizorul David Tryhorn subliniaza ca Pele este probabil ultima personalitate a secolului 20 si ca “nu a existat niciodata un film care sa-i faca dreptate, sa prezinte ce a realizat si ce a vrut sa spuna”.

De asemenea, echipa de productie a respectat crezul lui Pele despre comparatiile cu alti fotbalisti, acesta subliniind la inceputul documentarului ca “Trecutul meu m-a tinut cu picioarele pe pamant si inca o face, asta datorita familiei mele. Nu m-am gandit niciodata, in niciun moment al vietii mele, ca sunt mai bun decat altii. Sunt norocos ca mi-au insuflat aceste valori si aceasta educatie de catre parinti.”

„Brazilia inainte de Pele si Brazilia dupa Pele sunt doua tari total diferite in ceea ce priveste identitatea culturala si nationala”, subliniaza David Tryhorn. Pele a devenit o personalitate globala, care stralucea in lumina opiniei publice internationale, cu turnee in intreaga lume, in timp ce tara lui se dezintegra sub dictatura, lucru care il intrista profund si despre care nu putea vorbi.

Pele marturiseste “In timp ce calatoream in jurul lumii, fotbalul mi-a oferit aceasta oportunitate, acest lucru minunat care este intalnirea cu oamenii. Si in cadrul acestei povesti, l-am intalnit pe presedinte, sportivi, politicieni celebri, cantareti, magicieni, fotbalul mi-a dat posibilitatea sa ma intalnesc si sa vorbesc cu acei oameni. Nu am vrut niciodata sa fiu mai important decat ceilalti oameni. Eram un fotbalist excelent, Dumnezeu m-a ajutat foarte mult, totul a fost in regula. Am incercat sa le arat asta oamenilor.”

Filmarile s-au concretizat in 2020, cand legenda fotbalului a implinit 80 de ani, la 50 de ani de cand a devenit cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, castigand cel de-al treilea titlu la Cupa Mondiala. “Ceea ce i-am propus lui Pele a fost sa ii cimentam mostenirea lasata”, subliniaza Tryhorn, iar Pele a acceptat.

Documentarea facuta de echipa de productie a inceput in 2018, iar in decurs de un an si jumatate, Tryhorn, care vorbeste fluent limba portugheza, a facut opt interviuri cu Pele pentru documentar. “„Inca isi aminteste tot, chiar daca ce il intrebam a fost in urma cu cincizeci si saizeci de ani in urma, nimic mai recent de atat,” subliniaza regizorul. Din punct de vedere al informatiilor obtinute de la Pele, dificultatea principala a echipei de productie a fost sa gaseasca raspunsuri noi din partea lui, fiind unul dintre cei mai intervievati sportivi din lume.

Mai mult, toata partea de documentare a anilor 1950-1960 a trebuit facuta manual, din proiect fiind parte si un jurnalist brazilian, care a subliniat faptul ca digitalizarea arhivelor nu este inca disponibila in Brazilia. De aceea, sunt cadre unice in documentarul “Pele”, secvente descoperite in cautarile efectuate atat in Brazilia, dar si in Europa, la Campionatele Mondiale. O data cu criza pandemica si starea de urgenta instaurata in Brazilia, tara cea mai afectata de noul coronavirus din America de Sud, pentru a debloca informatii din arhive a fost nevoie de interventia la nivel guvernamental si inclusiv de telefoane date de Pele, care a insistat sa fie oferite o serie de materiale.

Unul dintre momentele cele mai intense ale documentarului este imaginea lui Pele de acum, un atlet care se deplaseaza cu ajutorul unui cadru, insa care continua sa isi mentina verticalitatea, in timp ce urmatoarele cadre sunt cu el alergand la campionatul dedicat Cupei Mondiale. “Am considerat ca este important sa aratam ca unul dintre cei mai mari sportivi are probleme cu mersul, dar totusi nu arata ca este deranjat de asta. Am stiut ca vrem sa incepem filmul cu acest contrast,” mentioneaza regizorul.

Datorita prezentei apropiatilor lui Pele in documentar, de la cantaretul de muzica braziliana Gilberto Gil la co-echipierii sai din echipa Santos, familia, jurnalisti apropiati fotbalistului, fostul presedinte al Braziliei Fernando Henrique Cardoso, documentarul devine si “o scrisoare de dragoste” adresata Braziliei, asa cum a numit-o regizorul.

Intrebat de echipa Netflix care este cel mai important Campionat Mondial pentru el, Pele a raspuns “Cel care a ajutat Brazilia, care a aratat Brazilia lumii si mi-a dat posibilitatea sa spun:„Am facut ceva important pentru oamenii nostri , a fost Cupa Mondiala din 1970”. Brazilienii sunt o natie profund ancorata in respectul pentru tara lor, iar Pele nu a incetat niciodata sa sublinieze cu mandrie originile sale.

Cat despre productia oferita publicului de Netflix, Pele explica importanta ei astfel: “Tinerii care nu l-au vazut niciodata pe Pele jucand, acum incep sa auda si sa asculte ceva despre ce a facut Pele in fotbal, ce a facut Pele pentru fotbalul din lume, acesta este cel mai important pentru mine. Am ocazia sa transmit un mesaj si sa vorbesc cu oameni care nu m-au vazut niciodata pe teren – acei oameni nu erau inca nascuti cand a inceput Pele, dar ei stiu despre Pele si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta.”

Citește în continuare